The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürt Sorunu’nun Çözümüne Doğru


Editor : TESEV Date & Place : 2010, İstanbul
Preface : Etyen Mahçupyan Pages : 56
Traduction : ISBN : 978-605-5832-40-7
Language : TurkishFormat : 210x297 mm
FIKP's Code : 3516Theme : Politics

Presentation Table of Contents Introduction Identity PDF
Kürt Sorunu’nun Çözümüne Doğru


KÜRT SORUNU’NUN ÇÖZÜMÜNE DOĞRU: ANAYASAL VE YASAL ÖNERİLER

Geçen yüzyılın son çeyreğinde tomurcuk veren ve sadece ekonomik ve kültürel alanı etkilemekle kalmayıp, doğrudan siyaset yapma biçimini de değiştiren yeni küresel ortam, ülkeleri çok yönlü bir adaptasyon zorunluluğuyla karşı karşıya bıraktı. Yeni dünya sadece mekânsal bir iç içe geçmeyi değil, barışçı ve uzlaşmacı bir yaklaşımı da davet etmekte, siyasetin normlarını demokrat bir çerçeve içinde yeniden oluşturmaktaydı.

Türkiye bu davete uluslararası ilişkiler açısından hızlı bir biçimde uydu ve komşu ülkelerle eşitliğe ve diyaloğa dayalı bir ilişki ağı geliştirmeye soyundu. Ne var ki, aynı başarı iç siyasette gerçekleştirilemedi. Çünkü aynı normlar Türkiye’nin Cumhuriyet projesi ve yönetim geleneği açısından bir tehdit olarak algılandı. Böylece ne yapılması gerektiğini kuramsal olarak bilen, ancak bunları nasıl yapacağını bilmediği gibi, yapmaktan da ideolojik olarak ürken bir devlet yaklaşımı ortaya çıktı.

Söz konusu sıkışmanın en yoğun olarak yaşandığı alan Kürt meselesiydi. Şiddet ortamının yarattığı baskı, devleti edilgenleştirdiği oranda, Kürt siyasetini de tekdüze hale getirdi. Sonuç, Kürt meselesini çözmeye çalışmaktansa ondan ürken, Kürt vatandaşların sorunlarını ve taleplerini görmezden gelen bir devlet tavrıydı ve bu yaklaşım Anayasa’dan yasalara, yönetmeliklere kadar tüm yasal mevzuata sindi.

Vatandaşlığın Türklük üzerine inşa edilmesi, Türkiye Cumhuriyeti kavramını Türk devletine indirgemişti. Devletin bölünmezliği anlayışı ise, Türklüğün dışında kalan hiçbir kültürel kimliğin devlet tarafından eşitlik temelinde ‘görülmemesiyle’ sonuçlandı. Böyle bir yönetim zihniyeti altında oluşan hukuk sistematiği, Kürtler açısından bir ‘kötü niyet’ nişanesi olarak okunurken, adalet adına yapılanlar çok kültürlü bir toplum yapısının hazmedilemediğinin kanıtıydı.

TESEV, Kürt meselesini gündemine aldığı 2005 yılından bu yana, zorunlu göçü irdeleyen bir kitap ve sosyoekonomik yapıdan toplumsal mutabakata uzanan geniş bir yelpazede altı rapor yayımladı. Bu çalışmalar bir yandan Kürt kesiminin taleplerinin sistematik olarak düzenlenmesini, diğer yandan da devletin attığı adımların değerlendirilmesini içeriyordu. Ancak, meselenin çözümü, özellikle mevzuat açısından yapılması gereken insan hakları reformlarının bir an önce gerçekleştirilmesini gerektiriyor. Çünkü bu hukuksal zemin olmadan, hükümetin ‘iyi’ niyetinin sonuç verme ihtimali bulunmuyor. Elinizdeki rapor, söz konusu hukuksal zemini oluşturabilmenin koşullarını sıralarken, demokrat bir siyasetin çerçevesini ve böylece gerçek bir çözümün imkânlarını ortaya koyuyor. Umarız yol açacağı tartışmalar, karşılıklı anlayışı geliştiren ve pekiştiren nitelikte olur...

Etyen Mahçupyan
TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü




Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals