La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürt kimliği oluşum süreci


Auteur : Nacî Kutlay
Éditeur : Belge Date & Lieu : 1997, İstanbul
Préface : Nacî Kutlay Pages : 352
Traduction : ISBN : 975 - 344 - 130 - 4
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tur. 2889Thème : Politique

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Kürt kimliği oluşum süreci


Kürt kimliği oluşum süreci

Naci Kutlay

Belge

Son on yılda, dünya büyük değişimler yaşadı. Yeniden yapılanmalar ve rejim değişiklikleri oldu. On yıldır "millet", "milliyet" ve "kimlik" sorunları hep tartışılıyor. Ortadoğu'da ve bu arada Türkiye'de de, Kürt Sorunu gündemden hiç düşmedi. Yasaklı konumuna karşın, hergün görsel ve işitsel medya bu konu ile meşgul.

Ülkemizde, kimlik sorunu, etnik sorun olarak tartışılıyor. "Etnik sorun" dendiğinde genelde Kürt kimlik sorunu anımsanıyor.

Bireyin hangi ulustan, ya da hangi kollektif kimlikten olmasını bireyin kendisi belirlemiyor. Bu belirleme, bireyin özgür iradesi ve seçimiyle olmuyor. Kökü eskilere uzanan ve bireyin dışında şekillenen bir olaydır bu. Biz isteyerek Türk, Kürt ya da Çerkez olmuyoruz. Etnik azınlıkların, içinde yaşadıkları çoğunluk tarafından uygulanan, fiziki baskıları da içeren aşağılanma ve dışlanmalara çokca rastlanır. Bu baskılara dayanamayan bireylerin, "daha rahat" ve "sorunsuz" yaşam istemleri doğaldır. Bunun için, seçimi elinde olmayan kimliğini saklama, ilk başvuracakları yoldur. Ne var ki, buna başvuran birey yine de mutlu değildir ve kişiliğinin bir eksik yanı vardır. Bunu hem kendisi duyar ve hem de çevresindekiler farkeder.

Kürt olduğunu saklayanlar, bir "kişilik sorunu" ile karşılaşırlar. Böylesi bireyler, gelişkin ve özgür kişiliklere kavuşamıyor. Doğal niteliklerinin belirlediği kollektif kimliğine kavuşamama, bireyi mutlu olmaktan alıkoyar. Kollektif kimlikte, bireyin arzusu etken değildir. Bireylerin bizzat belirlemedikleri bir kimlikten ötürü, baskı altında olan insanlar tarihin, yaşamın bir döneminde, o güne kadar kullanamadıkları bir iç dinamizmle, iradelerini işin içine katarlar. Bu, ulusal bilinçlenmedir.



Doktor Naci Kutlay,1931 Tuzluca / Tendürek köyü doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Ağrı'da tamamlayan Kutlay, liseyi Erzurum'da bitirdi. Ankara Tıp Fakültesi'nde okuyan Naci Kutlay "49'lar Olayı" nedeniyle bir süre Istanbul'da Harbiye hücrelerinde tutsak kaldı. 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra Ankara'da yargılandı. Daha sonra Anadolu'nun değişik yörelerinde Hükümet ve Sağlık Merkezi tabipliklerinde bulundu. 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra tutuklanan Naci Kutlay, üç buçuk yılını Diyarbakır Askeri Tutukevinde geçirdi. 1974 affiyla serbest kaldıktan sonra, Mardin ve Ağrı Devlet Hastanelerinde başhekimlik yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra tekrar tutuklandı.

Serbest bırakılınca yurtdışına çıktı ve Isveç'e yerleşti. Stockholm'de genel cerrah olarak çalıştı.

Naci Kutlay'ın daha önce yayınlanan kitapları:
"İttihat-Terakki ve Kürtler", 1990 Stockholm, 1991İstanbul Fırat Yayınları, 1992 Ankara Beybûn Yayınları.
"Soro'nun Toprakları", roman, İstanbul Fırat Yayınları, 1993, (Kürtçe olarak 1988 Stockholm)
"49'lar Olayı",1994 İstanbul Fırat Yayınları.



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues