The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Türk Süryaniler Tarihi


Author : Aziz Günel
Editor : Compte d'auteur Date & Place : 1970, Diyarbakır
Preface : Pages : 446
Traduction : ISBN :
Language : TurkishFormat : 160x230 mm
FIKP's Code : Liv. Tur. Gun. Tur. 3362Theme : History

Presentation Table of Contents Introduction Identity PDF
Türk Süryaniler Tarihi


Türk Süryaniler Tarihi

Aziz Günel

Compt d'auteur

Süryani Kadim Tarihinin Gayesi
Türkiye Cumhuriyetinin Güneydoğu bölgesini kısmen kapsayan Mezopotamya, tabii imkânlarının bolluğuna binaen, kavimlerin uğrak yeri olduğundan Süryanilerin de gelişmesine ve dünyaya bilim yaymasına amil olmuştur.

Keza kelime olarak bölünmüş - patlamış anlamına gelen «Babil»; Nemrut iktidarına kadar tek Süryani - Arami lisanı ile kanuşan bu lisan yetmişi geçen dil çeşidi Patlamasına uğradı ve dünyaya yayıldı.

Süryanilerin nüfusu M.Ö. VIII. yüzyılda 91 milyon iken; tarihî akımlarla dağılmaları sonucu; 1970’de dünyada 2 milyona yakın antik bir toplum olarak kalmışlardı. Halen Türkiye’de 45 bin kişilik bir cemaat mevcuttur.

Bilim adamları; kuşaklar halinde - Nusaybin’de, Urfa’da ve nihayet M. S. 500’de Urfa - Diyarbakır arasında Kınnesrin’de, Diyarbakır'da, Mardin’de Deyruzzafaran manastırında Midyat havalisindeki Kartmin -Deyrulumur manastırı ve Basibirin köyünden yetişerek eski ve yeni dünyaya yayılmıştır.

Süryanilerin asar-ı atika halinde saklanan çeşitli eserleri milletler müze ve kütüphanelerinde en yüksek bir değer olarak korunmaktadır.

Modern kominikasyon - Haberleşme imkânlarının süratle arttığı günümüzde bu tarih tüm hıristiyanliğin beşiği mahiyetindeki Süryaniliğin - Tarih boyunca - gözler önüne serilmesine amil olur ümidiyle kaleme alınmıştır.

Bu kitap para karşılığı satılmaz, PTT ücreti ödenerek; İstanbul, Beyoğlu Tarlabaşı Karakurum (eski Karnavula) sk. No. 20 Meryemana kilisesinden, Diyarbakır, Süryani Kadim Meryemana kilisesinden, Mardin, Süryani Metropolitliğinden, ve Midyat, Süryani Episkoposluğundan istenebilir.

Bu Eseri'me samimiyetle ilgi gösteren Oya Matbaasına en iyi dileklerimle sonsuz teşekkürlerimi sunarım.



Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals