La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Küreselleşme ve Yerel Demokrasi


Auteur : Cuma Çîçek
Éditeur : Vate Date & Lieu : 2011, İstanbul
Préface : Pages : 252
Traduction : ISBN : 978-975-6278-57-4
Langue : TurcFormat : 135x210 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Cic. Kur. N°4241Thème : Politique

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Küreselleşme ve Yerel Demokrasi


Küreselleşme ve Yerel Demokrasi

Cuma Çiçek

Vate


Demokrasi kadar eski bir geçmişe sahip olan katılım kavramının, 1970’li yıllarla birlikte daha fazla tartışılmaya başlandığı görülmektedir. 1990’lı yıllarla birlikte bu kavramın hem özel sektörde, hem sivil toplum kuruluşlarında hem de kamuda tartışılmaktan çıkıp popüler hale gelmiş, çok farklı siyasal kimliklere sahip politik hareketlerin tümünün programlarında yer alan bir kavram olarak öne çıkmaya başlamıştır. Özel sektörde, endüstriyel demokrasi gibi kavramlar kullanılsa da katılım kavramının daha çok verimlilik, performans artırma, değişen çevre koşullarına uygun dönüşümleri yapma çerçevesinde ele alındığı görülmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının hem gelişmelerini sağlayan ideolojik arka plan kavramlardan dolayı (demokrasi, insan hakları, özerkleşme, devlet dışı denetim ve katılım, açıklık, hesap verebilirlik gibi) hem de üretim güçlerini, etkinlik düzeylerini geliştirmek için katılım kavramına sarıldıkları görülmektedir. Son yıllarda yapılan demokratikleşme, temsili demokrasiden doğrudan demokrasiye, katılımcı demokrasiye geçiş tartışmaları, devletlerin yaşadıkları meşruiyet krizi, küreselleşmenin yarattığı yeni dinamikler katılım kavramını kent yönetimleri bağlamında da popüler hale getirmiştir.
Bugün farklı ideolojik ve politik yaklaşımlara sahip kesimlerin sahiplendiği katılım kavramının gelişmesi birbiriyle ilişkili dört temel dinamiğe bağlanabilir...



Cuma Çiçek,
1980 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Diyarbakır’da okudu. 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği diplomasını aldı. 2008 yılında İTU Şehir ve Bölge Planlama Yüksek Lisans programını tamamladı. 2006-2008 yılları arasında Diyarbakır Büyük-şehir Belediyesinde, proje uzmanı, stratejik yönetim ve planlama koordinatörü ve danışman görevlerinde bulundu. 2009 yılından bu yana Paris Politik Etütler Enstitüsü’nde (Institut d’Etudes Politiques de Paris — Sciences Po.) Siyaset Sosyolojisi ve Kamu Politikaları programında doktor adayı olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir. Demokratikleşme Sürecinde Sivil Toplum Örgütleri: Bir Örnek Olay İncelemesi Olarak Güneydoğu adlı ilk çalışması Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı tarafından 2004 yılında yayımlandı. 2007 yılında Girtî adıyla Kürtçeye kazandırdığı Melih Cevdet Anday’ın İçerdekiler adlı eseri Aram Yayınlarından çıktı. Kürt meselesi ve dil politikaları konularında Türkçe, Kürtçe ve İngilizce kaleme aldığı makaleler Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, Zend ve Turkish Studies dergilerinde yayımlandı.

 



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues