Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

XX. Yüzyıl Başlarında Kurt Siyasası ve Modernizm


Nivîskar : Hasan Yıldız
Weşan : Nûjen Tarîx & Cîh : 1996, İstanbul
Pêşgotin : Rûpel : 182
Wergêr : ISBN : 91-972908-5-8
Ziman : TirkîEbad : 160x230 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. Yil. Yir. N°3806Mijar : Giştî

Danasîn Naverok Pêşgotin Nasname PDF
XX. Yüzyıl Başlarında Kurt Siyasası ve Modernizm


XX. Yüzyıl Başlarında Kurt Siyasası ve Modernizm

Hasan Yıldız

Nûjen


Türkiye’de Osmanlı İmparatorluğu ve devlet yönetimi üzerine yapılan araştırmalarda henüz ideolojik hesaplaşmalardan kurtulunmuş değildir. Politik alanda var olan sağ- sol çekişmesi ve bu anlayışların dayattığı zıtlık kendisini tarih alanında da göstermektedir. İlk bakışta doğal gibi görünen bu anlayışları politik kaygılardan kurtarıp verilerin bizzat kendileriyle tarihsel bir metodoloji içinde karşı karşıya kaldığımızda olgu kendisini bize daha iyi tanıtmaktadır. Buradaki metodolojiyi sağ ve sol ideolojinin verdiği tartışmasız kesin değer yargılarından kurtardığımızda tarihsel olmuş-bitmiş olaylar üzerinde pekala ortak noktalarda birleşilebileceği görülecektir. Nihayet tarihsel belge orta yerde durmaktadır ve bizden kendisini ...



Hasan Yıldız, 1954 yılında Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Zeranik köyünde doğdu. Ataları Çemişgezek’in Sinsor köyü Barav aşiretinden. XIX. yüzyıl başlarında Çemişkezek’i terkederek her yaz sürülerini getirdikleri Munzur Dağları eteklerine yerleşirler. Birçok Kürt insanının başına geldiği gibi, metropoller, ailesini kültürel bazda yutar, ilk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamlar. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü 1977 yılında bitirir. Adapazarı Pamukova Lisesi ve Ağrı Eğitim Enstitüsünde toplam iki yıl öğretmenlik yapar. Sorbon Üniversitesi Siyaset Bölümü’nde “Az Gelişmişlik Sürecinde Gelenekçilik” master, felsefe dalında “Türkiye'de Geleneksel Yapıların Çağdaş Politika Üzerindeki Etkileri” isimli doktora çalışmasını bitirir. Yıldız, araştırmaları için Fransız Dışişleri Bakanlığfnda’ki devlet arşivine girer. Yalan tarihin nasıl yazıldığına tanık olur. Tarihsel deneyler kendisine hiç bir “objekfi ve hiç bir subjekfi” hafife almamayı öğrettir. Kendisi değil, onların düşüncelerini kendi varlık şartları içinde tekrar yaşamaya çalışır. Tarihsel bilgiyi bu anlayışla arar.

Hasan Yıldız'ın yayınlanan kitapları: "Aşiretten Ulusallığa Kürtler" (İstanbul), "Sevr–Lozan-Musul Üçgeninde Kürdistan"(lstanbul) ve "Sınırsız Bir Ülke Kürdistan" (Paris).

 



Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar