La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Turkije in crisis


Éditeur : Het Wereldvenster Date & Lieu : 1982, Bussum
Préface : Pages : 258
Traduction : ISBN : 90 293 9828 0
Langue : NéerlandaisFormat : 125x195 mm
Code FIKP : Liv. Dud. Smi. Tur. N°683Thème : Général

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Turkije in crisis


Turkije in crisis

Martin van Bruinessen

Het Wereldvenster

Turkije, dat lid is van de NAVO, lid van de Raad van Europa en geassocieerd met de eg, kende tot 12 september 1980 een parlementaire democratie. Aan die democratie, die in een grote crisis verkeerde, maakte het leger een einde door een geslaagde greep naar de macht te doen. Het maakte daarmee, althans voorlopig, ook een einde aan de politieke kuiperijen en moorden die het land teisterden. Sindsdien wordt er met ijzeren vuist geregeerd.
De aanvankelijke welwillendheid waarmee in Turkije en het Westen de nieuwe machthebbers werden begroet, is omgeslagen in grote bezorgdheid over de toenemende staatsterreur die voor de terreur van de straat ir^ de plaats is gekomen. Steeds meer wordt duidelijk dat de plannen van de huidige machthebbers geen werkelijke oplossing zijn voor de crisis die alle sectoren van de Turkse samenleving heeft aangetast.
In Turkije in crisis analyseren de auteurs, die allen lange tijd onderzoek in Turkije hebben verricht en een tiental jaren de ontwikkelingen in het land kritisch volgen, de belangrijkste aspecten van de moderne Turkse samenleving. Achtereenvolgens komen aan bod: de politieke geschiedenis, de economie, de rol van de vakbeweging, de plaats van het leger in de samenleving en in de NAVO en de rol die de Koerden en de moslims spelen.
Tot besluit bespreken zij de gevolgen van de plannen die de junta heeft met Turkije, de oosteliikste bondgenoot in Europa.


Martin van Bruinessen: natuurkundige en antropoloog. Verbleef lange tijd in Turkije en Koerdistan. Promoveerde op Agha, Shaikh and State: on the social and political organization o f Kurdistan (1978) en schreef diverse bijdragen voor vakbladen. Verricht nu onderzoek in Indonesië.
Rudy Koopmans: studeerde sociologie in Utrecht en promoveerde op The limits of modernization: Turkey (1977). Verrichtte circa een jaar ontwikkelingsonderzoek in Turkije. Is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Antropologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Medewerker (jazz) van de Volkskrant.
Wicher Smit: studeerde sociale wetenschappen. Verrichtte gedurende anderhalf jaar onderzoek in Turkije. Is werkzaam bij somo (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen). Deed de eindredactie van Turkije in crisis.
Leo van Velzen: studeerde ontwikkelingseconomie. Verrichtte gedurende drie jaar onderzoek in Turkije in het kader van het remplodproject (remigratie Turkse gastarbeiders). Publiceerde onder andere Internationale arbeidsmigratie (Sunschrift 124,1977 samen met Rinus Penninx) en Peripheral Production in Kayseri; Turkey (Ankara 1977). Medewerker van somo .



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues