La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Arkadaşım Yılmaz Güney


Auteur :
Éditeur : Broy Date & Lieu : 1988, İstanbul
Préface : Pages : 110
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Br. Tur. 976Thème : Mémoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Arkadaşım Yılmaz Güney

Arkadaşım Yılmaz Güney
-Bir dosluğun öyküsü-

Bir okuru, Mehmet Kemal'e soruyor:
"Yılmaz Güney, bizim ölümüz değil miydi?"

Ünlü yazar, söz konusu soruya, Bu Darbeler Kimin İçin adlı kitabında şu yanıtı veriyor:
"Yılmaz Güney, sadece bizim ölümüz değil, dirimizdi de..."

Ne yazik ki, Mümtaz Soysal'ın "Mezar Taşı Yazmak Zordur" adlı yazısında, "Türk sinemacılığını dünya düzeyinde tanıtıp Altın Palmiye'ye kadar tırmanan bir sinema dehası" diye tanımladığı Yılmaz Güney'in dirisine değil, "ölü"süne bile sahip olamadık...

Çünkü "kötü kaderi"nin taktığı çelmeyle, ya da özel yaşamındaki  bir dizi "yanlışlığı" yüzünden "vatansız" bir sanatçı olarak yabancı  topraklarda can verdi Yeniceköylü Yılmaz Güney.

Adana'nın Yeniceköyü nerede, Paris'teki Pere Lachaise Mezarlığı nerede?

Hey gidi "kara yazgılı Yılmaz Güney" hey...


HALK SANATÇISI

9 Eylül 1984 yılında "kaçak" bir Türk sinemacısı olarak yaşadığı sırada Paris'te kanserden ölen Yılmaz Güney, bir solcu, bir Marksist, ya da Kürtçü müydü? Sanatçının tüm siyasal düşünceleri konumuzun dışında kalıyor. Onun bu çalkantılı politik dünyasını elbette bir gün gelecek, siyaset tarihçileri yargılayacak...
Bu bizim işimiz değil...

Bize göre, bir sinemacı olarak "halk sanatçısı''dır Yılmaz Güney. Ve bu gerçeği Kemal Tahir, şu sözleriyle ne güzel vurgular:

Yılmaz Güney, gerçekten halktan yetişmiş, halkın bir şeyi nasıl görmek istediğini belki derin ilmiyle değil, yaşantısıyla bilen bir halk sanatçısıdır. Böyle sanatçilardan, bir aydın olarak benim öğrenecek çok şeylerim olduğuna inaniyorum.

ÜÇ SİNEMA ADAMINDAN BİRİ

İşte, 1963 yıllarında tanıdığım Yılmaz Güney'i, birlikte geçirdiğimiz günlerin, gecelerin anılarından oluşan bir yaşamı ve giderek Yeşilçam sokaklarında nasıl devleştiğini gözler önüne sermeye çalışacağım bu anılarımda. Kimi zaman sürekli, kimi zaman kopuk kopuk bir arkadaşlık sürdürdüğümüz Güney'in yaşamı, elbette uzaktan izlendiği gibi değildir. Hele, Attila İlhan'ın o güzel deyimiyle "barlarda, içki masalarında laf üretip, vakit tüketen aydınlar''ın bakış açılarıyla görüldüğü gibi hiç değil. Çünkü "yaşayan bir lumpen" yaşamayan bir aydından çok daha hayat dolu ve üstelik gerçekçidir. İşte, 47 yıllık yaşamının büyük bir bölümü "mapushane damları" altında geçen Yılmaz Güney, özel yaşamındaki "duygusal yanlışlıkları" bir yana, Türk sinemasının "belkemiği"ni oluşturan organlardan biridir. Metin Erksan ve Lütfi Akad'la birlikte üzerinde durulması gereken "üç sinema adamı''ndan biridir de ayrıca.

İSYANKÂR, AMA SAYGILIYDI DA

Türk sinemasının, gölgesi yüzüne vuran dolma burunlu, kavruk yüzlü "hırçın çocuk"u Yilmaz Güney'le olan dostluğumun günlüğünü tutmadığım için şimdi çok hayıflanıyorum. Çünkü 1963 yıllarında "İkisi de Cesurdu"yla oyunculuğunu benim keşfettiğim, 1968'lerde ise Sinematek Derneği'nin yönetmenliğini Seyyit Han'la keşfettiği Yılmaz Güney için, bu büyük bir eksiklik belki... Silaha ve kumara tutkun, isyankâr; ama bu kusurlarının yanı sıra önünüzde düğme ilikleyecek kadar da saygılı, kibar ve duyarlı bir kişiliğin sahibi olan Güney'i inkar etmek, yaşamdan dışlamak da elbette mümkün değil. Çünkü halkın bağrında yaşayıp efsaneleşen bir sinemacının kusurları bir ölçüde bağışlanabilir.

Agâh Özgüç, Yılmaz Güney'le (foto. alt yazı)...

Hele Türk sinemasını tüm dünyaya tanıtan bu kişi Yılmaz Güney olursa...
İşte, 20 yıllık bir dostluğun ve bu süre içinde meydana gelen kavgaların, aşkların, çeşitli olayların üzerine kurulu hareketli bir öykü izleyeceksiniz bu anılarda. Son derece yalın bir Yılmaz Güney gelecek gözlerinizin önüne.. Her şey, nasıl yaşadıysa, öyle... Yani, kesinlikle abartının tuzağına düşmeden anlatmaya çaIıştığım "Ölümsüz" bir "ölünün öyküsü bu.




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues