La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Anadolu ve Bağdat Demiryolları


Auteur :
Éditeur : Arba Date & Lieu : 1988, İstanbul
Préface : Pages : 312
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 130x190 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Ozy. Ana. 2697Thème : Général

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Anadolu ve Bağdat Demiryolları

Anadolu ve Bağdat Demiryolları

Murat Özyüksel

Arba


"Alman girişimci ruhunun başarıyla gerçekleştirdiği Anadolu Demiryolu'nun Bağdat'a kadar uzatılması, Asya topraklarının Alman kültürüne acılması anlamını tasır. Yabancı ülkelerin Alman ticaretine açılması, Alman iktisat politikasının en önemli görevidir Yıllık nüfus artışı 600.000'i bulan bir ülkenin, dışsatırn sorunu olan endüstrimiz için taşıdığı önem ortadadır ( ...) Üstelik ticaretimize yönelik yeni bir tehlike söz konusudur. sımdiye kadar bizim ürünlerimizi satın alan çeşitli ülkeler, ekonomik yönten gelişmeleri sonucu bu ürünleri kendileri üretmeye başlamışlardır. Bu tehlikeye karşı alınacak bir önlem vardır, o da yeni pazar olanakları sağlayacak bölgelerin oluşturulmasıdır(...) işte bu amaç için demiryolu yapımı sadece en etkili değil, aynı zamanda en kazançlı araçtır. Demiryolu yapımıyla demiryolu inşaatında kullanılacak malzemenin Alman endüstrisinden sağlanması bir yana, demiryolunun geçtiğf bölgelerin pazara bağlanması, önceliğin Alman ticaretine geçmesini sağlayacaktır(...) Eğer Almanya Doğu'da ekonomik etkinliğini arttırmaya devam ederse, Alman mallarını Alman gemileriyle taşıma sürecini hızlandırabilmek için Haydarpaşa Limanı inşa edilip, oradan Anadolu Demiryolu Bağdat'a kadar bir Alman girişimi olarak ve yalnız Alman malzemesi kullanılarak gerçekleştirilirse Doğu topraklarının bir tek Pameronyalı askerin kemikleri. kadar değer taşımadığı ifadesi aktüel gerçekliğini yitirmiş tarihi bir anı olarak kalacaktır." Büyükelçi Marschall von Bieberstein'dan Başbakan Hohenlohe Sch'llingsfürst'e (3.1.1899 tarih, 2 nolu rapor).



ÖNSÖZ

Bu araştırmanın ortaya çıkışında emeği geçen bir dizi insana teşekkür etmeyi zevkli bir görev olarak algılıyorum. Bunların başında değerli eleştiri ve katkılarından yararlanma şansına sahip olduğum Prof. Dr. Halil Sahillioğlu gelmektedir.

Araştırmamı Bonn Devlet Arşivi'nde derinleştirme amacıyla başvurduğum, Zentrum für Türkeistudien adlı kurum, isteğimi olumlu karşılayarak bir araştırma bursu sağlamıştır. Ancak bu olanağı Federal Alman Cumhuriyeti'nin uyguladığı vize sürecinin bürokratik engelleme mekanizmalarını aşamadığım için kullanamadım. Vize alamayışımı bürokratik bir şanssızlık olarak görüp geçemeyişimin nedeni, vatandaşlarımızın konsolosluk binası önündeki sıkıntılarını yakından gözlemleyebildiğim içindir. Vize uygulamasının gerekliliği -belki- savunulabilir. Ancak burada en azından uygulanış biçimini protesto ediyorum. Tümüyle esneklikten uzak, biraz da insan haklarına aykırı diye düşünüyorum. Bu arada bana araştırma bursunu sağlayan -henüz kullanamamış olsam da-, Zentrum für Türkeistudien'e teşekkür etmek isterim.

Araştırma sürecinde tattığım bu burukluğun yanısıra, dostça dayanışmanın keyfini de yaşadığımı belirtmeliyim. Serdar Yalçın bana bu keyfi yaşatanların başında gelmektedir. Tarihsel değer taşıyan çok sayıda kaynağa ulaşabilmemi, Serdar'ın yanısıra Margit Schreiner, Alman Kültür Derneği yöneticisi Gisela Harmening ve Alman Arkeoloji Kütüphanesi yöneticilerinin yardımlarına borçluyum. Kendilerine dostluk ve bilimsel çalışmaya verdikleri değer, eşim Serpil Özyüksel'e ise çalışma boyunca sabır ve desteğini esirgemediği için teşekkür etmek gerçekten güzel bir duygu.

Son olarak bu çalışmaya dayandırdığım «Bir İmtiyazın Verilişi : Bağdat Derniryolu» adlı araştırmamın, Türk Sosyal Bilimler Derneği'nce, Genç Sosyal Bilimciler Özendirme Ödülü'ne layık görülmesinden duyduğum mutluluğu dile getirmek isterim. Dernek dağıttığı ödüllerin amacını, «sosyal bilimler alanındaki çalışmaları canlandırmak ve özendirmek» olarak açıklıyor. Gerçekten de genç sosyal bilimciler ödüllerinin, bizler için yeni çalışmalara yönlendirici bir güç kaynağı olduğunu düşünüyorum. Bu da Türk Sosyal Bilimler Derneği'nin, dağıttığı ödüllerle amacına ulaştığını gösteriyor, sanırım.

Ocak 1988, Bursa

Murat Özyüksel



Giriş

Abdülhamit dönemi Osmanlı tarihinin en önemli ve ilgi çekici zaman dilimlerinden biridir. iç politikada Jön Türk muhalefeti, dış politikada ise Almanya ile kısa sürede hızla gelişen iktisadi-siyasi ilişkiler, bu yıllara damgasını vuran olaylardır. Çalışmada Osmanlı-Alman ilişkilerinin önemli bir boyutu olan Anadolu ve Bağdat demiryolları çeşitli açılardan incelenmiştir.

Demiryolları Batı teknolojik gelişiminin, insan ve toplum yaşantısını en fazla etkileyen ürünlerinden biridir. Ulaşımda sağladığı yeni olanaklar endüstriyel gelişimin hız kazanmasına yol açarken, toplumsal ilişkilerde de kölclü dönüşümlere neden olmuştur. Emperyalist ülkelerin, Dünya'nın geri kalmış bölgelerine demiryolu hatları döşemeleri, geri kalmış ülkelerin de bu büyük dönüşümden etkilenmeleri sonucunu doğurmuştur. Kendi içlerine kapalı kırsal ekonomiler, pazara bağlanarak Dünya ekonomisiyle bütünleşme sürecine girmişlerdir.

Anadolu ve Bağdat demiryoları bu .bağlamdaki iŞ-: levlerinin yanısıra, uluslararası ilişkilerde oynadığı rol ...

 




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues