La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kurderne - et folk i Miidt-Østen


Éditeur : Dreyer Date & Lieu : 1979, Oslo
Préface : Pages : 80
Traduction : ISBN : 82-09-03137-1
Langue : NorvégienFormat : 170x215 mm
Code FIKP : Liv. Gen. Nor. Kil. Kur. N° 423 (2)Thème : Général

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Kurderne - et folk i Miidt-Østen

Kurderne - et folk i Miidt-Østen

Dogan Kilic
Torstein Kongslien

Dreyer

Ararat, fjellet Noas ark strandet på, har vi alle hørt om. Men de færreste av oss vet at Ararat ligger i Kurdistan. Vi kjenner ikke et land ved det navnet, og vi finner det ikke på kartet. Ikke desto mindre finnes det et Kurdistan, det finnes kurdere, og det finnes et kurdisk språk.
Kurdistan er splittet opp og delt mellom Tyrkia, Irak, Iran, Syria og Sovjet. Ikke minst har kurderne i vårt århundre kjempet for å beholde sine skikker, sin kultur og sitt språk. De har kjempet for selvstyre. Men i Tyrkia ønsket man at kurderne skulle være tyrkiske, fjelltyrkere skulle de kalles. I Iran skulle de bli persere, i Syria og Irak arabere. Kurdisk språk ble forbudt.
På tross av deportasjoner, henrettelser og militære overgrep, har kurderne ikke gitt opp eller bøyet av på sine krav. I perioder har situasjonen sett lysere ut, men så er de blitt ofret på storpolitikkens alter. Ikke minst er det av betydning at Kurdistan har rike oljeforekomster.
Ved inngangen til 1980-årene står kurderne ganske sterkt, men Irans nye leder Khomeiny har krevet kurderne knust. De er fratatt nesten alle rettigheter i Iran. Som svar på dette, har kurderne fra Tyrkia, Irak og Syria slått seg sammen med kurderne i Iran for å kjempe om et fritt Kurdistan.FORORD

Pakistanerne kommer fra Pakistan. Tyrkerne kommer fra Tyrkia. Det er ganske enkelt og greit. Men hva med kurderne? Det er et folk vi stadig horer mer og mer om. De sier at de kommer fra Kurdistan, men det er et land som vi ikke finner i atlaset.

Kurderne er et gammelt kulturfolk som holder til i et landområde som i dag er delt mellom fem stater: Tyrkia, Iran, Irak, Syria og Sovjetunionen. Det er kanskje ikke å undres over at en slik oppdeling av et folk skaper uro, dramatikk, spenning.

Kurderne har aldri villet boye seg under fremmed herredømme, de har aldri villet oppgi sin egen livsform og kultur. I våre dager har dette ført til skarpe motsetninger og full krig i enkelte områder. I Iran var det nettopp med hjelp av kurderne at sjahen ble kastet i 1979, og som takk for det regnet de nok med å oppnå indre frihet. Men det motsatte skjedde. I Iran satte de nye makthavere inn en knusende offensiv mot de kurdiske styrker.

Slik er kurdernes historie full av stolte håp og bitre nederlag. De har i århundrer vært en ”glemt nasjon”. I dag får kurdernes kamp storpolitiske følger - som en av de eksplosive konflikter i Midt-Østen.

Kurdernes sak angår oss som medmennesker. Men den angår oss også fordi alt som skjer i Midt-Østens politiske heksegryte, kan få avgjørende betydning for verdensfreden.

Utgiverne

De skraverte feltene utenfor Kurdistan viser områder hvor det er rik bosetting av kurdere. I de sorte feltene bor kurdere assimilert med andre folkegrupper.

Nøyaktige tall på den kurdiske befolkningen er det ikke mulig å få. De landene som har delt Kurdistan imellom seg, har alltid oppgitt meget lave tall, kurderne selv opererer med høye tall.
Kurdernes statistikk / Middle-East Yearbook 1979
Tyrkia: 11,5 mill* / Tyrkia: 5 mill.
Iran: 6 mill. / Iran: 3 mill.
Irak: 3 mill. / Irak: 2 mill.
Syria: 900 000 / Syria: 400 000
Sovjet: 300 000 / Sovjet: 100 000
Kurdistan 21,7 mill. / Kurdistan 10,5 mill
* I tillegg kommer ca. 4 mill. kurdere som bor i Tyrkia utenfor Kurdistans grenser.Landet

Med fjell og daler, juv og sletter
med fossende elver og krystallklare vann
med åkrer, sivgress og mektige trær
så rik og vakker du er!

Med arbeidsløse arbeidere
med menneskene - nakne og uten hus
rikmenn uten eiendom
så fattig og forlatt du er.

Brystet er fullt av sorg og sår
verk, og blod vil sprenge seg vei,
men ennå er det ikke kommet noen lege
så alene og venneløs du er.

Kniven skal åpne byllene
slik at blod og verk får renne vekk
og sårene gro -
så nedtynget og uten håp du er.

Hemre§ Re§o

Hvem Er Kurderne?

Den kloke ministeren

For lenge, lenge siden hersket den grusomme kong Zohhak i det landet som nå kalles Iran. Hans folk ble kalt pisidiene. Fra skuldrene hans vokste det ut to ormer. Hver dag forlangte de å få hjernen fra to unge mennesker som føde. En klok minister greidde i lengden ikke å gå med på denne råskapen. I hemmelighet byttet han ut menneskehjernene med kalvehjerner. De ungdommene som ble reddet på denne måten, sendte han opp i fjellene for at de skulle være trygge for kongens vrede.

Disse menneskene er kurdernes forfedre.

De fem hundre jomfruene

På den tiden da den mektige, kloke og kvinnekjære kong Salomo hersket, hendte det en dag at kongen kalte sammen fem hundre av de mest trofaste divene sine. Disse divene var overjordiske vesener som tjente kongen. Salomo ba dem reise til Europa og komme tilbake med de fem hundre vakreste jomfruene de kunne finne. Divene gjorde som han hadde sagt, men på hjemveien ble de mer og mer sorgtunge jo nærmere de kom slottet. Divene var blitt glade i de fem hundre jomfruene, og jomfruene var blitt glade i divene.

Ved byporten fikk de imidlertid høre at den kloke og kvinnekjære kongen deres var død. Nå var de ikke lenger bundet av løftene sine. Divene tok hver sin jomfru og flyktet opp i fjellene.
Etterkommerne etter divene og jomfruene deres kalles kurdere.

.....
Fondation-Institut kurde de Paris © 2020
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues