La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Osmanlı Tarihi - III


Auteur :
Éditeur : Türk Tarih Kurumu Yayınları Date & Lieu : 1977, Ankara
Préface : Pages : 676
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 160x230 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Uzu. Osm (3). N° 3515Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Osmanlı Tarihi - III

Versions

Osmanlı Tarihi - III

İsmail Hakkı Uzunçarşılı


Türk Tarih Kurumu


Türk Tarih Kurumu, dilimizde, tarih ve arkeolojinin bugünkü durumuna göre yazılmış, bir Dünya tarihinin bulunmamasından dolayı hergün daha ziyade duyulan eksikliği gözönüne alarak, bugünkü ihtiyacı kısmen olsun karşılamak üzere, bir Dünya Tarihi yazılmasına karar vermiş ve bir plân hazırlıyarak üyelerinin ve tarihle uğraşan Türk bilginlerinin yardımını sağlamıştır. Bu çalışmalardan sonra hazırlanan kısımların derhal basımına başlanmıştır.
Bu plâna göre, Dünya Tarihi yirmi ana bölüm içinde tahminen 39 - 40 ciltten ibaret olacaktır, ihtiva edeceği bahislerle cilt adetleri arkada gösterilen bu büyük eserin, kısa bir zamanda tamamlanması mümkün olamıyacağmdan, hazırlanmış olan ciltlerin sıra gözetilmeden basılarak, Türk aydınlarının istifadesine konması uygun görülmüştür.
Bu dizide çıkacak eserler tam ve mükemmel olmak iddiasından uzak bulunmakla beraber, kendi tarihimize ait kısımların anakaynaklardan faydalanılarak yazılmasına çalışılmıştır. Ahval ve şartlar müsait olduğu zaman, bu eserin çok daha mükemmellerini dilimizde yazılmış görmek büyük emelimizdir.



YİBMİ SEKİZİNCİ BÖLÜM

Osmanlı Devletine Tâbi Hükümet ve Beylikler

XVI. yüzyılın ikinci yarısı ile XVII. yüzyılda Kırım Hanlığı

Kırım Hanlığının ehemmiyeti

XVI. yüzyılın ilk yarısından itibaren Kırım hanlığı, hududunu genişleterek ehemmiyet kesbet-meğe başlayan Ruslarla, XVI. ve XVII. yüzyıllarda kuvvetli olan Lehistan’a karşı Kuzeyde bir kale vazifesini görmekte ve Osmanh devletini o tarafan emniyet içinde bulundurmakta idi ; bundan başka Kırım hanlığı Eflâk, Boğdan ve Er del ve hattâ İran işlerinde ve Avusturya ile olan muharebelerde atlı kuvvetleriyle düşman içerilerine kadar akın yaparak mühim hizmetlerde bulunmakta idi ki bu hususlar gerek Osmanh vekayii kısmında ve gerekse Rus ve Leh devletleriyle olan münasebat kısımlarında görülmektedir.

Osmanh imparatorluğunun Kuzey hududunda bulunan Lehistan kırallığı ve Rus çarlığı her sene kendilerine gönderilen liste mucibince Kırım hanlarına tiş (Tiyiş) adiyle vergi vermekte idiler. Lehistan kıralı her sene kırkbin ve Rus çarı da doksan bin kuruş yollarlardı.
XVI. yüzyılın ikinci yarısından XVII. yüzyıl sonlarına kadar gelen Kırım hanları aşağıda sırasiyle gösterilmiştir.

II. Mehmed Giray
Kitabımızın II. cildinde hanlığından bahsettiğimiz Devlet Giray 985 H-1577 M. senesinde vefat ederek yerine oğlu Semiz Mehmed Giray, Kırım hanı olmuş ve kendisine hanlık alâmeti olarak berat, sancak ve hil’at gönderilerek 1 kardeşi Âdil Giray, kalgay tayin edilmiştir.

.....

1 Han hazretlerine name-i hümâyun; vâlid-i macidiniz merhum Devlet Giray han.. dar-i bekaya rihlet ve sizi veliahd itmekle... elçiniz gönderüp arz-ı ihlas ve ihtisas eylediğiniz acilden ol babda mezîd-i avâtıf-ı aliyye-i ...




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues