La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Başkaldırının Koşulları


Auteur : Multimedia
Éditeur : Yurt Date & Lieu : 1991-01-01, Ankara
Préface : Pages : 120
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 145x215 mm
Code FIKP : Liv. Tur. 2556Thème : Sociologie

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Başkaldırının Koşulları

Başkaldırının koşulları

Bu kitapta önce cumhuriyet savcılarının "sanık" İsmail Beşikçi hakkında bilinen, geleneksel iddialarını okuyacaksınız.

Resmi ideolojinin istemlerini doğrular, gerçekler yerine koyarak bir bilim adamını suçlayan, onun özgür olmasını "vatan ve milletin bütünlüğü için" büyük bir tehlike olarak niteleyip cezaevine atılmasını isteyen bu görüşlerin 24 yıldır içeriğinin hiç değişmediği ortadadır. Özgür düşünce, bilim yine suçun, yargının konusu yapılmaktadır...


Yayıncının notu

Bu kitapta önce cumhuriyet savcılarının "sanık" İsmail Beşikçi hakkında bilinen, geleneksel iddialarını okuyacaksınız.
Resmi ideolojinin istemlerini doğrular, gerçekler yerine koyarak bir bilim adamını suçlayan, onun özgür olmasını "vatan ve milletin bütünlüğü için" büyük bir tehlike olarak niteleyip cezaevine atılmasını isteyen bu görüşlerin 24 yıldır içeriğinin hiç değişmediği ortadadır. Özgür düşünce, bilim yine suçun, yargının konusu yapılmaktadır.

Beşikçi'nin yaz aylarında yayınlanan iki çalışması bu kez ünlü TCK 142. maddenin yerini alan Terörle Mücadele Yasası 8. maddesi hükmü uyarınca toplatılmış ve Beşikçi tutuklanmıştı. İddia, kitaplard (Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhinpropaganda" yapmaktır. Burası olağan! Fakat bu iddialar arasında dikkat çekici, olağan olmayan bir nokta vardır. Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sunulan iddianamede savcı, artık Kürtlerin varlığını kabul etmekte ve "Kürtlerin de birinci sınıf vatandaş olduğunu" ileri sürmektedir. Kuşkusuz savcı bu noktaya kendiliğinden gelmemiştir. Onu bu noktaya getiren Kürt halkındaki büyük uyanıştır.

İddianameleri izleyen iki yazı, "Başkaldırının koşulları" ve "Türk yargısına güvenmiyorum" Beşikçi'nin DGM savcılarına verdiği yanıtlardır. Beşikçi'nin sözleri bir savunmadan öte Türk resmi ideolojisinin yargılanması, onun yalana dayalı, çifte standartlı içeriğinin bilimsel bir kararlılıkla sorgulanmasıdır.

Resmi ideoloji ile bir kez daha hesaplaşma yazılarını Beşikçi'nin tutuklu bulunduğu Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde kaleme alması ise derin bir çelişkidir. Bu nedenle Beşikçi yargı kurumları adı altında mahkemelerin nasıl bir karar verirse versin bu kararın meşru olamayacağını dile getirmektedir. Ayrıca hukukun üstünlüğü kavramının da bir aldatmacayı gizlediğini belirterek Türk yargısına güven duymadığını ifade etmektedir. Beşikçi'nin bu dirençli ve ufuk açıcı savunmalarının meslekten hukukçuları dahi etkileyeceği düşüncesindeyiz.

Genel Müfettiş Abidin Özmen'in bir gizli raporundan yola çıkılarak yapılan İnsan Hakları-Kürt Sorunu analizi, gizli belgelerde resmi görevlilerin oldukça rahat konuşmalarını, hiç sakınmaksızın Kürtlerden, Kürtçe'den, Kürdistan’dan söz etmelerini göstermesi bakımından da ayrıca ilginçtir. Kitapta yer alan Yurt kitap-yayın sorumlusu .Ünsal Öztürk ile Beşikçi avukatlarının sözleri ise Beşikçi'ye küçük bir merhaba olarak görülebilir.

Başkaldırının Koşulları'nı sunarken .Beşikçi'ye saygı, okura dostlukla...

Aralık 1991
Yurt kıtap-yayın




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues