La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

1924 Beytüşşebap İsyanı


Auteur :
Éditeur : Komal Date & Lieu : 1994, İstanbul
Préface : Pages : 224
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 155x240 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Gun. Bey. 3403Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
1924 Beytüşşebap İsyanı

1924 Beytüşşebap İsyanı

Cemil Gündoğan,

Komal

"Beytüşşebap İsyanı; kendiliğinden gelişen yerel direnme hareketleri bir yana bırakılırsa, Cumhuriyet'in kuruluşundan sonraki dönemde, Kürtlerin hazırladığı ilk isyan hareketidir.

Kürt hareketlerinde yaygınca görülen saldırı karşısında direnmenin değil, ileri bir mevzi elde etmek amacıyla gerçekleştirilen planlı bir saldırının ifadesi olmuştur. Azadi örgütü tarafından gerçekleştirilmiştir.

Milli mücadele yılları boyunca çeşitli gerekçelerle Kemalist Hareketin arkasına takılan Kürtlerin, bu hareketten umduklarını bulamamaları ve Cumhuriyetin ilanından sonra gelişen yeni kısıtlamalar, Kürt ulusalcılarını bir örgütte toplanmaya ve ihtilalci faaliyetlere itti. Beytüşşebap, bu faaliyetlerin ürünü olarak gerçekleşmiş, ilk planlı isyandı.

Bu hareket, aynı zamanda, başlangıç vuruşunu, düşman ordusu saflarındaki bir askeri isyan eylemiyle yapmayı deneyen, TC dönemindeki yegane Kürt hareketidir..."



Cemil Gündoğan, 1958'de, Dersim'in Nazimiye İlçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul, Ovacık ve Tunceli'deki değişik okullarda tamamladı.

1975 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Fakültesi'ni, politik faaliyetlerini profesyonelce yürütebilmek için 1976'da terketti. 12 Eylülden bir kaç ay sonra tutuklandı. Elazığ Askeri Sıkıyönetim Mahkemesi'ndeki yargılamasında, dönemin ilk uzun siyasi savunmalarından birini yaptı. Ceza Yasasının 125. maddesine muhalefetten ömür boyu hapse mahkum edildi. 1991 yılında çıkarılan genel ceza indiriminden yararlandırılmayan az sayıdaki Kürt hükümlüden biridir. Halen Bursa Özel Tip Cezaevi'nde yatmaktadır.

12 Eylülden önce yayınlanan Kawa dergisinde başlayan yazı hayatı, Rewşen, Yeni Ülke, Toplumsal Dayanışma, Özgür Gündem ve Özgür Ülke gibi yayın organlarında devam etti.

 


Ouvrage complet


Téléchargement de document non-autorisé.



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues