La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Cumhuriyet Halk Fırkası'nın Programı (1931) ve Kürt Sorunu


Auteur : Multimedia
Éditeur : Belge Date & Lieu : 1991-01-01, İstanbul
Préface : MultimediaPages : 160
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 160x230 mm
Code FIKP : Liv. Tur. 2562Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Cumhuriyet Halk Fırkası'nın Programı (1931) ve Kürt Sorunu

Cumhuriyet Halk Fırkası'nın Programı (1931) ve Kürt Sorunu

Daha önce, CHF' nın Tüzügü (1927) ile ilgili bir araştırma yayınlanmıştı. Bu araştırma ise, CHF’nin programı ile ilgilidir. Bu arada, CHF Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal'in, dolayısıyla CHF'nin görüşlerini radikal bir biçimde yorumlamaya ve bu görüşlere doktriner bir karakter vermeye çalışan Kadro Hareketi üzerinde de durulmuştur. CHF'nin Tüzügü (1927) gibi programı da (1931) Türkiye'nin siyasal hayatında çok büyük rol oynamış bir metindir. Demokrat Parti ve O'nun devamı olan Adalet Partisi de dahil olmak üzere, CHF kökenli bütün partilerde bu etkiyi görmek mümkündür.

1931 Programında "halkçılık" olarak ifade edilen görüşler, bugün, "emek ve sermaye arasında barışı sağlamak" adı altında bütün partilerin programında yer almaktadır. "Milliyetçilik" konusundaki görüşler ise, "sosyalist" partiler de dahil olmak üzere, aşağı yukarı bütün partilerin programında yer almıştır. Türk siyasal partilerinin hiçbiri, bu tür bir "milliyetçilik" anlayışını Kürt ulus olgusu açısından degerlendirmemiştir. "Sosyalist" partilerin ifade etmeyerek, dokunmayarak, görmezlikten gelerek, CHP ve CHP kökenli partiler de hararetle savunarak Kemalist milliyetçiligin (ırkçılığın) sahipleri olmaya devam ediyorlar. Her zamanda ve her koşulda resmi ideolojiyi yeniden üretiyorlar.


Identité

İsmail Beşikçi

Cumhuriyet Halk Fırkası'nın programı (1931) ve Kürt sorunu
Bilim yöntemi, Türkiye'deki uygulama:6

Belge yayınları
Bilim dizisi

Bilim dizisi: 4
Türkiye'de tek parti rejiminin mirası çok sınırlı çapta sorgulanmıştır. Özellikle 30'lı yılların dünyasındaki faşizan yeni oluşumlarla karşılıklı etkileşim ise genellikle görmezlikten gelinmiştir. İsmail Beşikçfnin Bilim Yöntemi dizisinin ana ekseni doğrudan Türkiye'deki tek parti rejiminin bu özüne yöneliktir. Ve ilk kez, Kürt sorununu 'veri' almayı, yok saymayı reddeden bir çerçeve getirmiştir. Bu tartışma özellikle CHP'nin 'sosyal demokrasi' etiketi altında yeniden yükseldiği 70’li yıllarda hayati bir önem taşıdı. Tek parti rejiminin anti demokratik, faşizan yapılanması ve bıraktığı miras bugün de etkisini sürdürüyor. Beşikçi'nin CHF programını irdelediği elinizdeki çalışma, resmi tarihin "yeniden okunuşu"nun ilginç ve önemli bir örneğini sunuyor.

Belge yayınları: 131
Birinci baskı: Temmuz 1991

Cumhuriyet Halk Fırkası’nın programı (1931) ve Kürt sorunu / İsmail Beşikçi / Dizgi: Sel / Baskı: Aydınlar / Montaj: Mehmet Aydın / Kapak düzeni: Yusuf Aslan / Belge uluslararası yayıncılık tıc. ltd. şti: Başmusahip sokak, Talas han 16/302, Cağaloğlu - İstanbul / Tel: 511 63 20




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues