La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürt Milliyetçiliğinin Kökenleri


Auteurs : | | | |
Éditeur : Avesta Date & Lieu : 2005, İstanbul
Préface : | Pages : 270
Traduction : | | ISBN : 975-8637 94-0
Langue : TurcFormat : 130x215 mm
Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Kürt Milliyetçiliğinin Kökenleri


Kürt milliyetçiliğinin kökenleri

Modern Ortadoğu'yu şekillendiren milliyetçi hareketler arasinda yalnızca Kürt milliyetçiliği bir ulus-devlet kuramamıştır. Filistinliler ve yakın zamana dek Ermenilerle beraber Kürtler devletsiz milletler olarak kalmışlardır. Öteki Ortadoğu milliyetçiliklerinin doğuşu ve gelişimi üzerine, örneğin Türk, Arap ve belli bir ölçüde Filistin milliyetçiliği üzerine, kapsamlı bir literatür mevcutken, Kürt milliyetçiliğinin kökenleri ve yapısı üzerine tartışmalar oldukça yetersiz olagelmiştir.

Bu derleme böylesi bir tartışmayı başlatmaktadır. Derleme Kürt milliyetçiliğinin kökenlerini tarihsel ve kuramsal bakış açılarından tetkik etmekte ve Kürt milliyetçiliğinin günümüzdeki etkilerini araştırmaktadır. Amacı Kürt milliyetçiliğinin kökenleri üzerine argümanları, yalnızca çatışan tarihsel yorumlar olarak ele almak değil aynı zamanda, bu argümanları Kürt milletinin kimliği ve meşruiyetine dair stratejik ve can alıcı öneme sahip tartışmalar olarak görmektedir.

 


Identité

Abbas Vali

Kürt milliyetçiliğinin kökenleri

Avesta yayınları

avesta | Kürt araştırmaları: 191 | 1
Essays on the origins of kurdish nationalism
Edited by Abbas Vali
(Kürt milliyetçiliğinin kökenleri üzerine çalışmalar, Mazda publishers, California, 2003)
İngilizceden Çevirenler
Fahriye Adsay, Ümit Aydoğmuş, Sema Kılıç

Editör: Abdullah Keskin
Kapak: Ahmet Naci Fırat
Tashih ve mizanpaj: Avesta
Birinci baskı: 2005, İstanbul
Baskı: Barış Matbaacılık

© Avesta, 2005
Tanıtım amacıyla yapılacak alıntılar dışında yayınevinin izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz

Avesta basın yayın reklam tanıtım müzik dağıtım ltd. şti.
Evliya Çelebi mahallesi
Aybastı sokak 48 / 4
Beyoğlu / İstanbul
Tel: (0212) 251 44 80 / 243 89 74
Fax: (0212) 243 89 75

Ekinciler caddesi
Nurlan apt. giriş katı no: 2
Ofis / Diyarbakır
Tel-Fax: (0412) 222 64 91

ISBN: 975-8637 94-0


Hamit Bozarslan - Paris'teki Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales'de profesördür. La question Kurde: Etudes et minorities en Moyen Orient (1997) adlı kitabin ve Kürt tarihi ve Türk siyaseti üzerine çeşitli makalelerin yazarıdır.

Martin Van Bruinessen - Utrecht Üniversitesinde modern Müslüman toplumlar üzerine karşılaştırmalı çalışmalar bölümü profesörüdür. Ağa, Şeyh ve Devlet; Kurdish Ethno-Nationalism versus Nation-Building States (2000) ve Kurds and Identity Politics (2002) adlı kitapların yazarıdır.

Nelida Fuccaro - London University School of Oriental Studies'de tarih doçentidir. The Other Kurds: Yazidis in Colonial Iraq (1999) kitabının ve Kürdistan'daki din ve kültürlere dair çok sayıda makalenin yazarıdır.

Amir Hassanpour - Toronto Üniversitesinde Yakın ve Ortadoğu Uygarlıkları Bölümü'nde doçenttir. Nationalism and Language 1918-1985 (1992) kitabın, ayrıca Kürt tarihi ve kültürüne dair çok sayıda makalenin yazarıdır.

Abbas Vali - Wales Üniversitesi, Swansea, Siyaset ve Uluslararası İlişkiler bölümünde modern Ortadoğu siyaseti profesörüdür. Pre-Capitalist İran: A Theoretical History (1993) ve Modernity and the Stateless: The Kurdish Question in İran (2003) adlı kitapların yazarıdır. Halen boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde misafir öğretim görevlisi olarak ders vermektedir.




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues