The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Siyasal Yazılar I


Editor : Mayıs Date & Place : 1985, Berlin
Preface : Pages : 281
Traduction : ISBN :
Language : TurkishFormat : 140x200 mm
FIKP's Code : Liv. Tur. 1753Theme : Politics

Siyasal Yazılar I
Versions

Siyasal Yazılar I [Türkçe, Berlin, 1985]

Siyasal Yazılar II [Türkçe, Berlin, 1985]

Siyasal Yazılar III [Türkçe, Berlin, 1985]


Siyasal Yazılar I

Ülkemiz devrimi, hiçbir ülkenin devrimini kopya edemez. Koşulları gereği hiçbir ülkenin devrimine de benzemeyecektir. Bizim için, tek başına ne sovyet tipi «ayaklanma», ne de Çin modeli «halk savaşı» biçimleri geçerli değildir.

Amacımız, proletaryanın siyasal iktidarını  kazanması, çalışan insanların tam olarak kurtarılması için sosyalist toplumun örgütlenmesi ve smıfsız topluma geçişin koşullarının yaratılmasıdır. Önümüzdeki görevler, proletaryanın sınıf kavgasını örgütlemek, bu savaşın ateşini diğer emekçi kitlelere taşımak ve bu ateş içinde emekçi kitleleri kaynaştırmak ve bu savaşın sağlıklı yürütülmesini sağlayacak yöntemleri ve ülkemiz devriminin özgül yasalarını bulmaktır. Ülkemiz gerçeği, kendi yolunu, tarihi, ekonomik ve toplumsal yapısına göre çizecektir.

İÇİNDEKİLER

TOPLUMSAL DEVRİM SÜREKLİ BİR DEĞİŞME VE DEĞİŞTİRMEHAREKETİDİR / 1

KAYSERİKONUŞMALARI (1) / 6

KAYSERİ KONUŞMALARI (2) / 24

KAYSERİ KONUŞMALARI (3) / 40

KAYSERİ KONUŞMALARI (4) / 58

FİLİSTİN TÜFEĞİ YENİLMEZ FİLİSTİN HALKI YENİLMEZ / 70

SANAT VE DÜŞÜNCENİN YASAK KARŞISINDA TUTUMUNE OLMALIDIR? / 72

KÜLTÜR VE SANAT SİLAHLARININ NAMLULARI DEVRİM YOLU'MUZU AYDINLATACAKTIR / 85

EN TEHLİKELİ OPORTÜNİZMİN KALESİ: AYDINLIK / 95

İÇTEN ÇÜRÜK OLAN HİÇ BİR ŞEY DIŞA KARŞI BAŞARILI OLAMAZ / 103

TEMEL UĞRAŞIM HALKIMIN HAYATİ SORUNLARIDIR / 128

YAŞASIN KOMÜN YAŞASINDEVRİM / 150

1917 EKİM DEVRİMİ DÜNYA PROLETARYASI VE DÜNYA HALKLARINA ÖLÜMSÜZ BİR IŞIK VE SONSUZ BİR EĞİTİM KAYNAĞIDIR / 162

BİR KÜÇÜK BURJUVA İLLETİ OLAN GRUPÇULUK DEVRİM DÜŞMANLARINA DEVRİMİN GÜÇLERİNİ KUNDAKLAMA FIRSATİ VERİR / 189

GRUPÇULUĞA KARŞl MÜCADELE ÖZÜNDE FELSEFİ İDEALİZME KARŞI MÜCADELEDİR / 206

AEP-MK ÜYESİ FİKRET ŞEHU'NUN ÇKP DEĞERLENDİRMESİ ÜZERİNE / 219

İNSAN BİLİNCİ VESTİYER DEĞİLDİR / 235

AYDINLAR, MAVİ DEMOKRASİ VE DEVRİM / 246

ANTİ-FAŞİST MÜCADELEDE. BAŞARININ TEMEL DAYANAĞI FAŞİZMİN SINIF İÇERİĞİNİN . DOĞRU KAVRANMASlDIR / 257

SUNUŞ

MAYIS YAYINLARI olarak YILMAZ GÜNEY'in siyasal yazılarını üç kitap halinde yayınlıyoruz. Elinizdeki bu birinci kitap, 1978 Ocak'ından sıkıyönetim makamlarınca yasaklandığı 1979 Mart'ına kadar yayını sürdüren GÜNEY. Dergisi için kaleme alınmış yazıları kapsıyor. İkinci kitap, YURTSEVER DEVRİMCİ DEMOKRAT ve DEMOKRASİ BAYRAĞI isimli yasa-dışı dergilerdeki yazılardan; üçüncü kitap ise, yurt-dışında, MAYlS Dergisinde baş yazı olarak yayınlanmış olan yazılardan, çeşitli bildiri, demeç ve konuşma metinlerinden oluşuyor.

Böylece YILMAZ GÜNEY'in siyasal düşüncelerini tanımak isteyen okur, tarihsel bir sıra içinde bunları izleyebilme olanağını elde etmiş olacaktır.

Ömrünün en üretken olabileceği 12 yılını Türkiye cezaevlerinin taş duvarları, demir parmaklıkları arkasında geçiren YİLMAZ GÜNEY, hapishaneyi, kelimenin gerçek anlamında ve üstelik çok yönlü bir okul olarak değerlendirebilen örnek devrimcilerin başında gelir. O, bu yıllar boyunca, hapishanenin küf kokan soğuk taş duvarlarının arkasından, emekçilerin derin çelişmeler, acılar ve yokluklar içindeki yaşamını şiirsel bir anlatımın sıcaklığıyla yatsıtmayı başardığı yalnızca en iyi romanlarını, hikayelerini ve film senaryolarını yazmak ve dünyanın en büyük ödüllerini kazanan ölümsüz filmlerini öneri ve direktifleriyle yönlendirmekle kalmadı. Aynı zamanda Türkiye-Kürdistan devriminin teorik, taktiksel ve örgütsel sorunlarına yanıtlar getirmek için kaleme aldığı "Siyasal Yazılar"ının büyük çoğunluğunu da "fiziğinin hapsedildiği, fakat tersine kafasının alabildiğine özgür olduğu" cezaevlerinde yazdi. O, bir yandan devrimci marksist öğretiyi en iyi bir şekilde öğrenmeye ve onu yaşamın her alanına olabildiğince yaratıcı bir şekilde uygulamaya; ve bir yandan da, büyük bir teorik-pratik kargaşa ve kriz içinde bulunan Türkiye-Kürdistan devrimci hareketine devrimci sağduyusu ve sosyalist bilinciyle müdahale etmeye, doğru bir yöne kanalize etmeye çalıştı.

Okuyucu yorulmak bilmeyen bu ısrarlı uğraşı her satırda görebilir. O günleri yaşayanlar anımsayacaklar ve okur da görecektir ki, YILMAZ GÜNEY, Rusya'nın sosyal-emperyalist bir ülke olduğu tezini savunmakla birlikte, bu düşüncede olanların hemen hepsinin sanki bir "doğa yasası" imişçesine benimsedikleri, ne ."Mao Zedung düşüncesi"ni, ne de "üç dünya teorisi"ni hiç bir zaman kabul etmemiş; tam tersine bu teorinin karşı devrimci niteliğini en keskin devrimciler tarafından en hararetli şekilde savunulduğu günlerde bile görebilmiştir. Mao Zedung'a sadakat yeminleri edenlerin AEP ve Enver Hoca mevzilerine geçtikten sonra, birden bire, onu "küçük burjuva", "revizyonist", "idealist" vb,ilan ederek top ateşine tuttukları ve dünyaya hep aynı "at gözlükleri" ile bakarlarken kulaklarını bu kez de Tiran radyosunun direktiflerine verdikleri günlerde, o, aynı devrimci bilinci ve soğukkanlılığıyla cereyana göğüs gererek, hatalı gördüğü her sorunda AEP ve Enver Hoca'yı eleştirmekten bir an bile geri kalmadı.

Okuyuçu ,üç. kitabı bir arada okuduğunda görecektir ki, Türkiye devrimci hareketinde olageldiği gibi, YILMAZ GÜNEY'in düşünceleri, moda akımlar tarafından belirlenmiş, gelenekselleşmiş düşünce alışkanlıklarının ve önyargıların, taşlaşmış formüllerin çemberine sıkışıp kalmış değildir; tam tersine her aşamada onları parçalamaya yönelmiştir. Sosyalizm hakkında üç-beş kelime öğrendikten sonra kendisini şaşmaz bir "marksist-leninist" ve içinde yer aldığı grubu da "tek doğru" olarak görenlerin tersine YILMAZ GÜNEY, marksist teorinin yöntemine ve özüne sadık kalarak, bir çok yazısında belirttiği gibi, kendi bilincinde, kafasının içinde burjuva-revizyonist etkilenmelerin olabileceğini ve bunlara karşı sürekli bir mücadele yürütmesi gerektiğini düşünmüş ve öyle davranmıştır.

İşte bu özelliği, O'nun düşünsel gelişiminin en büyük itici gücü olmuştur.

Okuyucunun kolayca farkedebileceği gibi, bu sayede YILMAZ GÜNEY, uluslararası komünist ve işçi hareketinin ve Türkiye-Kürdistan devrimci hareketinin yakıcı sorunları konusunda, çoğu devrimcinin ancak bugünlerde, yani böylesine acı bir yenilgiden 5 yıl sonra ulaşabildiği değerlendirmelerin pek çoğunu, 70'li yılların sonunda yapabilmiştir.

Madem ki, YILMAZ GÜNEY'in siyasal düşünceleri, belirli bir aşamada donup kalmamış, tersine sürekli bir gelişme göstermiştir; öyle ise okuyucu da, onu, bu gerçeğe bağlı kalarak değerlendirmelidir.

MAYIS YAYINLARI

MAYIS YAYINLARI
Birinci Baskı Eylül 1985

MAYlS : Mayıs Dergisi
Sorumlusu :M. Demir
Adres : Postfach 110 321,1000Berlin 61
Abone : 1983 yılı için 20-DM , 50 Frank
Postscheekkontonr : 4527 03-100
Bankleitzahl : 100 100 10
Postscheekamt : Berlin West

PDF
Downloading this document is not permitted.


Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals