Bir gün mutlaka
Yılmaz Güney
Güney Filmcilik
Sansür kurulu «Bir gün mutlaka»yı .26.1.1976 tarihinde tümüyle reddetti. Halka gösterilmesi ve yurt dıșına çıkması yasaklandı. Gerekçe olarak tüzüğün 7. maddesinin 5, 6, 8 ve 9., fıkraları gosterildi. Bu maddeler filmde «millî rejime aykırı olan siyasî, iktisadî ve içtimaî ideolojisi propagandası yapan», «umumî terbiyeye ve ahlâka ve millî duygularımıza mugayir bulunan», «memleketin inzibat ve emniyeti bakımından zararlı olan» ve «cürüm ișlemeğe tahrik eden» sahneler bulunduğunu ileri sürüyordu.
....
İçindekiler
- Giriș / 7
- Sansür, Daniștay ve «Bir gün mutlaka» / 9
- «Bir gün mutlaka» üzerindeki baskılar devam ediyor / 29
- Filmin hikayesi / 33
- Senaryo / 85
GİRİȘ
Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Güney Film'in çektiği «Bir gün mutlaka» Türkiye sinemasının içinde bulunduğu koșullara, egemen sınıfların baskılarına karșı halka dönük, halka birseyler verebilme çabasını sürdürmeye çalișan, üzerinde zorlukların, baskıların yoğunlaștığı bir olaydır. Film yer yer kopyalarının kaçırıldığı, yakıldığı, gösterildiği sinemaların bombalandığı, seyircisine baskı yapıldığı bir dizi olay içerisinde halen sinemalarda gösterilmektedir.
«Bir gün mutlaka»ya hem sağ, hem de sol çevrelerden çeșitli eleștiriler geldi. Sağ çevrelerden gelen tepkiler elbette ki egemen güçlerin korkularının bir filmle nasıl açığa çıkabileceğini kanıtlar. Çünkü doğrusu, eksiği bir yana, «Bir gün mutlaka»ya halkın sahip çıkması önemlidir.
Film Turkiye'de devrimci sinemaya atılan adımlardan biridir ve film bu açıdan degerlendirilmelidir. Elestiriler, Türkiye'de örneği hemen hiç olmayan politik-sinema yönelimlerine ıșık tutacaktır. Gidilecek yol, așılacak engeller, bir yanda sansür, baskı, ticari kosullar, diğer yanda bu alandaki geleneksizlik, ürünsüzlük, șartlanmișlıklar yolları engellerle doldurmaktadır. Kesin olan birșey varsa sinema alanında kitlelerin yurüyüșüne tempo tutacak filmlere emekçi yığınların duyduğu açıktır. Ve sinemamız eksik kalacağından, korkmadan bu tür filmlerin yapımını sürdürmek zorundadır.
Sansür, Danıștay ve «Bir gün mutlaka»Sansür kurulu «Bir gün mutlaka»yı .26.1.1976 tarihinde tümüyle reddetti. Halka gösterilmesi ve yurt dıșına çıkması yasaklandı. Gerekçe olarak tüzüğün 7. maddesinin 5, 6, 8 ve 9., fıkraları gosterildi. Bu maddeler filmde «millî rejime aykırı olan siyasî, iktisadî ve içtimaî ideolojisi propagandası yapan», «umumî terbiyeye ve ahlâka ve millî duygularımıza mugayir bulunan», «memleketin inzibat ve emniyeti bakımından zararlı olan» ve «cürüm ișlemeğe tahrik eden» sahneler bulunduğunu ileri sürüyordu.
KararFilmin adı: Bir gün mutlaka
Çeken kurum: Güney film
Filmin uzunluğu: 90 dak.
Filmin genișliği: 35 mm.
Kontrol sebebi: Halka gösterilmesi ve yurt dișma çikanlmasi için
Kontrol tarihi: 26.1.1976
Karar no.: 976/27
Dosya no.: 91122/6799
Güney film kurumuna ait (Bir gün mutlaka) adlı film 26.1.1976 tarihinde Merkez film kontrol komisyonunda görülmüș olup; Nizamnamenin 7. maddesinin 6. fıkrasına göre halka gösterilmesinin ve yurt dıșına çıkarılmasının sakıncalı olduğuna,
Ayrıca Filmlerin ve Film Senaryolarının Kontroluna Dair Nizamnamenin,
a) 7. maddenin 8-9. fıkralarının tatbiki için Millî Eğitim ve içișleri Bakanlığı Temsilcileri,
.....
Yılmaz Güney
Bir gün mutlaka
Güney filmcilik
Güney filmcilik
Senaryo dizisi: 13
Bir gün mutlaka
Yılmaz Güney
Bu kitap Ağaoğlu yayınevi tesislerinde
dizildi, basıldı, ciltlendi. 27 73 37
Birinci baski: 1977
Güney filmcilik sanayi ve ticaret a.ș. yayınları
Sakızagacı cad. Güney han no. 2 kat 1 Beyoğlu
Güney filmcilik halkla ilișkiler bölümü
tarafından basıma hazırlanmıștır