La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Devlet Devlet’e Karşı


Auteur : Baskın Oran
Éditeur : Bilgi Date & Lieu : 1994, Ankara
Préface : Pages : 240
Traduction : ISBN : 975 - 494 - 468 – 7
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Ora. Dev. N° 3467Thème : Politique

Devlet Devlet’e Karşı

Devlet Devlet’e Karşı

Baskın Oran


Bilgi


l) Bu kitabın, özetin özeti olarak en büyük özelliği, bana kalırsa, bir mantık uygulama kitabı olmasıdır. Bu kitapta, salt mantık geçerlidir. Bu yüzden de yazıların çoğunda, 1, 2, 3, diye sayılarla gösterilmiş açıklamalar vardır. Çünkü mantık, bütün olasılıkları ve olabilirlikleri sergiledikten sonra matematiksel bir sonuca varmaktır.
2) Bu kitabın başka bir özelliği de, kendisini zevkle, ilgiyle ve hatta merakla okutabilmesidir. Yani, kuru bir mantık değildir. Biz okurlar olarak bunu, yazarın biçemine ve de sanatçı yeteneğine borçluyuz.
3) Üçüncü özelliği bu kitabın, ülkemizin anasorunlarını, bir alaycı gülmece havası içinde sunmasıdır. Acı duyarak ve gülümsenerek okunan bir kitap.
4) Bir başka özelliği de... Yoo, hayır, ben de sayılar sıralayarak Baskın Oran'a öykünmek istemiyorum. En iyisi, benim az gören gözlerimle beğenerek, severek okuduğum bu kitabı siz de okuyun.” / Aziz Nesin


Baskın Oran, 1945'te İzmir'de doğdu. Saint Joseph ve İzmir Atatürk Lisesinden sonra Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. SBF'de Uluslararası İlişkiler asistanı olarak 1974'te doktorasını tamamladı. 1982 Kasımında YÖK uygulamasıyla görevine son verildi. Ankara İdare Mahkemesi kararıyla görevine döndü, ancak bu kez de 1402 Sayılı Sıkıyönetim Yasasıyla işten uzaklaştırıldı. 1990'da Danıştay kararıyla görevine dönen Doç. Dr. Baskın Oran'ın yayımlanan öteki kitapları da şunlar:
- Azgelişmiş Ülke Milliyetçiliği -Kara Afrika Modeli (1977),
- Türk-Yunan İlişkilerinde Batı Trakya Sorunu (1986),
- "Atatürk Milliyetçiliği "Resmi İdeoloji Dışı Bir İnceleme" (1988),
- Kenan Evren'in Yazılmamış Anıları (1989),
- Son Defter (1990),
- Nerde O Eski Mapusaneler (1991).


İçindekiler

Sunuş / 7

1) Devlet ve Gayrı Müslimler / 11
2) Devlet ve Kürtler / 45
3) Devlet ve Din / 129
4) Devlet ve Dış Politika / 181
5) Devlet ve Üniversite / 201
6) Ve Bu Ortamda Devlete Özenen “Basın" / 229


SUNUŞ

Türkiye’de bu ortamda gerçi söz bitti ama, son söyleyeceğimi ilk söyleyeyim, uzatmadan, bikaç sözcükle:
Türkiye’de devletin son yıllarda en fazla kullandığı iki kavram var:
1) “Milli Birlik ve Beraberlik’’
2) “Vatanın ve Milletin Bölünmez Bütünlüğü”
Elinizdeki kitabın tezi, bu kavramları Türkiye’de en fazla devletin çiğnediğidir.

Türkiye’de devlet, yurttaşlar arasında ayrım yaparak onları vatandan soğutmaktadır.
Gruplar, inançlar ve sınıflar arasında ayrım gözeterek milleti bölmektedir.
İnsan haklarını gittikçe gözeteceğine, gittikçe artan bir yoğunlukla çiğnemekte ve ülkemizi uluslararası arenada çok zor, hatta kötü durumlara düşürmektedir.
1 Mayıs 1993’te Türkiye’de Aydınlık adında değişik bir gazete çıktı ve uğradığı büyük siyasal ve ekonomik baskılar sonunda ancak 1 yıl yaşayabildi. Orada yazdığım 150 kadar makale içinden bu tezle ilgili olarak seçtiklerimi yeniden yoğurmak ve kimi devlet uygulamalarının bu ülkeye verdiği büyük zararı bir kitapta sergilemek istedim. “Devlet, Devlet’e Karşı” doğdu. Bu adı, kendisinin iznini de alarak, büyük usta Aziz Nesin’in aynı gazetedeki bir başyazısından kopya ediyorum.

Türkiye, Osmanlının çöküşünden beri görmediği zorlukta günler yaşıyor.
Bu da geçer, yâ hû. Geçene kadar ayakta durmak ve delmeden geçmesi için bişeyler yapmak gerekiyor. Herkes gücünce bişeyler yapıyor.
Rahmetli Seha Meray Hoca, bigün kendisine başka bir hocanın yetersizliğinden yakınan bizlere, (hocalarını şikâyete geldikleri için peşinen zılgıt geçmeyi de ihmal etmeksizin) şöyle demişti:
“Oğlum, bazı hocalar insana nasıl olunması gerektiğini öğretir, bazıları da nasıl olunmaması gerektiğini. İkisi de aynı derecede öğreticidir. ”
Benim elimden de ancak, nasıl “olunmaması” gerektiğini göstermek için ülkemdeki olumsuzlukları eleştirmek, onları sergilemek geliyor. Çıkış yolu, bu olumsuzlukların olumsuzlanmasındadır. Ortadan kaldırılmasındadır. Bu sergilemeyi kendi ülkemin insanına yapıyorum; çünkü Batılılar Türkiye’deki her rezaleti zaten ânında haber alıp fişliyorlar.
Bu teşhir sırasında ceza hukuku profesörü dostum Nevzat Toroslu zamanlarını verdi, kritik yazılarımı “şeytanın avukatı” gözüyle teker teker okudu. Gene ceza hukuku profesörü Yüksel Ersoy dostum kitabın tümünü elden geçirdi. Sağolsunlar, varolsunlar. Onların dostluğu ve Türkiye’nin ayıbıdır.
Bu yazılar, çoğunlukla, -bugün artık yanımda olmayan- Peri ile Mine’nin benimle birlikte olmak istedikleri anlar kullanılarak yazıldı. Onlardan çalmıştım, onlara sunmak istiyorum.

B.O.
Temmuz 1994



Devlet ve Gayrı Müslimler

M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu’nu İhbar Ediyorum!

Bizimle yaşayan ve biz beş yeğeninin her türlü eza cefasını çekmiş bir rahmetli teyzem vardı, adı Cemile, ben çocukken azıp durdukça şöyle söylenirdi:
“Oğlum! Kal dedikçe ziyana gidiyon! Kal artık!" 1 Aralık 1993 tarihli Cumhuriyet'te okuduğum bir haber, gene rahmetlinin bu sözünü aklıma getirdi.
“Biz Batılıyız" diye ortaya çıkarken, Batı dünyasının bizi adam yerine koymaması hepimizi mahvediyor. Ama biz de, kendi ülkemizdeki insan haklarına paçavra muamelesi yaparak Batı’nın bu aşağılayıcı muamelesine çanak tutuyoruz.
Kal dedikçe, ziyana gidiyoruz.

Bunları niye söylediğimi, Aydın Engin’in haberini özetleyince anlayacaksınız:
M.E.B. Talim ve Terbiye Kurulu bir karar alıyor. Buna göre, özel Ermeni ilkokullarında Ermenice dersi dışında bütün dersler artık Türkçe yapılacaktır. Din dersi ve müzik dersi de dahil olmak üzere. Habere göre karar, 11 Ekim 1993 tarih ve 2392 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan haftalık ders çizelgesinin altına düşülen üç maddelik “not”un üçüncü maddesine sıkıştırılmıştır:

.....


Baskın Oran

Devlet Devlet’e Karşı

Bilgi

Bilgi Yayınevi
Devlet Devlet’e Karşı
Baskın Oran

Birinci Basım Ekim 1994

Bilgi Yayınevi
Meşrutiyet Cad. 46 / A
Yenişehir – Ankara

Telf : 431 81 22 - 43412 71
434 49 98-434 49 99
Faks: 431 77 58 06420

Dizgi: Mustafa Doğan
Tel: 362 0978
Baskı: Cantekin matbaacılık yayıncıbk ticaret itd. şti.
Tel: 433 30 84 - 435 83 56

Bilgi Dağıtım
BabIâli Cad. 19/2
Telf : 522 52 01 - 526 70 97
Faks: 527 41 19
34360 Cağaloğlu – İstanbul

ISBN 975 - 494 - 468 – 7
94.06 . Y. 0105.0709

PDF
Téléchargement de document non-autorisé.


Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues