Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Vatan Yahut Susurluk


Nivîskar : İnci Hekimoğlu
Weşan : Papirüs Tarîx & Cîh : , İstanbul
Pêşgotin : Rûpel : 156
Wergêr : ISBN : 975-7432-98-9
Ziman : TirkîEbad : 135x195 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. Hek. Vat. N° 4845Mijar : Giştî

Vatan Yahut Susurluk

Vatan Yahut Susurluk

İnci Hekimoğlu

Papirüs

"Vatan yahut susurluk", 3 Kasım 1996'da Susurluk'taki kazayla açığa çıkan ilişkilerin Türkiye'deki gelişmelerde oynadığı rolleri ve işlenen cinayetleri teşhir eden bir çalışma. İnci Hekimoğlu, araştırmacı gazeteciliğin sunduğu imkanlar ve röportajlarla, devlet çeteleri tarihini yeniden yazıyor.
Susurluk ile ortaya çıkan gerçekler, bugüne dek, üç-beş isimden oluşan bir "çete"ye takılı kaldı. 12 Eylül öncesi yaşananlar sanki bugünün kilometre taşları değildi. Sanki "koşulların olgunlaşmasını bekledik” açıklamasıyla itirafta bulunan generallerin, Çatlı'ları yetiştiren bataklıktan haberleri yoktu.
İnci Hekimoğlu, kadın erkek, çoluk çocuk binlerce insanın cesetleri pahasına sağlanan bu koşulların da tanığıydı. O günlerde işlenen cinayetlere tekrar bakıp bugünkü olaylarla bütünleştirince, inanılmaz isimleri ve inanılmaz bağlantıları ortaya çıkardı. İşte bazı başlıklar:
- Necmettin Erbakan’ın eroin kaçakçılığı ile suçlanmasına neden olan bant kimin elinde?
- Algan Hacaloğlu’na bombalı paket...
- Güneydoğu'nun Başbakanı Necmettin Cevheri, İçişleri Bakanı Ünal Erkan, Komutanı Sedat Bucak'tır.
- Muammer Aksoy’un katillerini bulan polislere ne oldu?
- Hasan Fehmi Güneş'in Mehmet Ağar’dan aldığı özel bilgi neydi?
- "Devletle yatağa girmek, ayıyla yatağa girmeye benzer. Ömer Lütfi Topal, bu hatasının bedelini ödedi."
- Çatlı’nın kimliğini taşıdığı TBMM'deki avukat...


İçindekiler

1. Bölüm: Siyasi cinayetler / 9

Yıl 1980: kanlı senaryo / 12
Yarı iç savaş günleri / 14

Recai Ünal, Kemal Türkler / 19
"Kefeni yırttın Recai" / 19
Martı'nın çığlığı / 24
Önce itiraf, sonra beraat / 27
Meclisteki avukatın çatlı'yla ilişkisi / 29
Osmanağaoğlu'nun da pasaportu yeşil mi? / 31
Uğursuz bir tarih / 32

Hasan Ocak, Rıdvan Karakoç / 34
yıl 1995: beykoz'da iki ceset / 34
hacaloğlu'na suikast / 37

Abdurrahman Köksaloğlu / 41
Hacaloğlu'na suikast gerçekleşseydi / 41

Sevinç Özgüner, Ümit Kaftancıoğlu / 44
Mahallenin katilleri / 44
Bir çocuk vahşete tanık ediliyor / 47
Örtülü tahliye / 50

Cavit Orhan Tütengil, Ümit Doğanay / 52
Üniversitede terör / 52
Aynı kilit isim / 53

Cevat Yurdakul / 55
Emniyet müdürünü öldüren bir komiserin yeğeni / 55
Vekiller gösterdi, tetikçiler vurdu / 56

Doğan Öz / 62
Bir savcının anısına / 62
Duruşma salonu adeta bir ringtti / 64

Bedrettin Cömert / 68
caniler uyuşturucuda birleşiyor / 68

Abdi İpekçi / 71
Darbe için start / 71
"Ölümsüz" / 74
Oral Çelik'in gizlediği isimler / 78

2. Bölüm: Ve 12 Eylül Sonrasında / 79

Vedat Aydın, Musa Anter / 82
Hüseyin Kocadağ da oradaydı / 82
Ecevit yine kontrgerilla demişti ama... / 86
Darbe yerine hizaya çekme / 60
Özal'a suikast soruşturmasını kim engelledi? / 90

Bahriye Üçok, Turan Dursun / 93
Paketten çıkan ölüm / 93
"Yaşamadı" / 95
Bucak'ın arabasından çıkan silahla aynı / 97
Daha önce de kaçırılmıştı / 99
Ve katillerini ikna etmişti / 100

Çetin Emeç / 102
Bir gazeteci daha / 102
Zehebi'ye sabıkasız kaydı nereden, nasıl verilmişti? / 104
Ağar'dan Güneş'e özel bilgi / 106

Muammer Aksoy / 107
Aksoy cinayeti de karanlık / 107
Katilleri bilen polisler korku içinde / 108
Mesut Yılmaz'ın haberi var mıydı? / 112

Ve Uğur Mumcu / ' 115
Çeteler ondan korktu / 115
Tanığın işlevsiz hale getirilmesi / 116
"Apo" bir mit ajanı mıydı? Mesnetsiz bir iddia / 117

3. Bölüm: / 121

Bugün dünden ibaret / 121
İtalyan mahkemelerine geçen sahtekarlık / 125

Susurluk çeteleri / 128
Susurluk'ta yol çatala geldi / 128
Doğunun başbakanı Necmettin Cevheri / 133
Kontrgerilla / 134
Topal devletin ricasını kırdı / 136
Bursalı iş adamı C.Ç. / 136
Sarışın bayan T.Ç. / 137
RP'liler bu işin dışında değil / 139

Susurluk ideolojisi / 141
Susurluk: "Kanun kaçakları ile devlet arasında ideolojik birlik" / 141

Vatan Yahut Susurluk / 150
MGK raporunda Fethullah Gülen / 150
Kamplardan çeteye / 151
Besi çiftlikleri ve türkiye / 152


Birinci bölüm

Siyasi cinayetler

Susurluk'ta meydana gelen kazayla başlayan 'Devlet içindeki çeteler' tartışması, o günden bu yana ısrarla 'çete' ya da "Çiller Özel Örgütü" tanımıyla sınırlandı. Oysa, bugün tanık olduğumuz, daha doğrusu bize sızdırmak zorunda kaldıkları bütün bu 'sır'lar mekanizmanın beynine asla dokunmadığı gibi yanına bile yaklaşmadı. Var olan pisliğin bu denli küçük bir parçasının kamuoyuna yansıması ise çok daha tepede bulunanların gerekli gördüğü ve biraz da ’kaza'yla zorlandığı bir stratejiden ibaretti.

Kanalizasyon boruları gün geçtikçe artan pisliği taşıyamamış ve patlamıştı. Önceden yalnızca kokusunu duyduğumuz pislik mazgal deliklerinden fışkırmaya başlayarak görünür hale gelmişti. Devletin oturduğu binanın önce bodrum katlarını basmış, üst katlara tırmanmaya başlayınca da yapılacak tek şey kalmıştı. Patlayan boruların acilen daha geniş borularla değiştirilmesi ve mazgal deliklerinin işlevsel hale getirilmesi.

Şimdi yapılmakta olan da bu....
Pislik binanın en üst katını basmadan derhal yeniden yeraltına çekilebilmesini sağlamak. Elbette bizler yeraltından akan pisliğin o keskin ve iğrenç kokusunu hep hissetmeye devam edeceğiz. Bu kokunun ortadan kaldırılmasının tek yolu, devleti o köhne binadan yeni, pırıl pırıl bir binaya taşımak. Bunu yapabilmenin yolu ise, ’çete'yi 'Gladio' politikasından bağımsız değerlendirmemekten geçiyor.

Susurluk kazası bugün Türkiye’nin 'milat'ı sayıldı, gazete sayfaları ve ekranlar 'Türkiye'de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak' ilanlarıyla kaplandı. Oysa Türkiye için milat çok daha önceki bir tarihti; '12 Eylül'

12 Eylül 1980 Darbesi öncesinde yaşanan kan, acı ama bir o kadar da umut dolu günlerin bir kısmına yakından tanık oldum. Kan ve acı her gün başka biçim ve renklerle hep sürdü. Türk halkı için vaat edilen huzur ve barış onlar için yeni rantlar ve güçten ibaretti. Geniş kitleler için olumluya doğru değişen hiçbir yenilik olmadı. Ama elimizden çok önemli bir şey alındı; Umut. Hızla apolitikleştirilmeye çalışılan geniş kesimlerin umutları da ellerinden alınınca, geriye suskun kitleler kaldı.

Şimdi başta ANAP- Anavatan Partisi olmak üzere pek çok siyasi, elleriyle yarattıkları bu kitlenin konuşmasını istiyor ve onların desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Bir zamaniar kullandıkları silahlar şimdi kendilerine dönüyor. Eski polis Mehmet Ağar bile çıkıp 'Türkiye bir hukuk devletidir' diyor.
'Yargısız infaz' yapıldığından yakınıyor. Oysa Ağar, Menzir gibi polisler bir zamanlar yargısız infaz diyenlere 'bunlar devlet aleyhine çalışan bölücü örgütlerin laflarıdır' diyorlardı. Şimdi hukuk devleti onlara da lazım oluyor. Ağar, herşeyi bir zamanlar "zorla konuşturduğu" halkın yanında olduğunu ve herşeyi devlet için yaptığını söylüyor. 'Devlet' de tıpkı trafik canavarı gibi, soyut, nerde olduğu ne yiyip ne içtiği bilinmeyen bir yaratık sanki. Oysa devlet, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Ordu, meclis ve bürokratlardan oluşuyor. Öyleyse devleti bir yana ayıralım ve devleti zedelemeyelim demek, bu şahısların bazılarına dokunmayalım, çünkü onlar daha güçlü demek anlamına geliyor.

Kısacası 96O’lı yıllardan beri var olan Gladio / şimdi içindeki bazı grupları kontrol edemez hale gelince 'onları' tasfiye edip yeniden yapılanmanın yollarını arıyor. Elbette bu tehlikeli bir çizgi, çünkü "onlar" giderken bazılarını da götürebilirler. O yüzden de ağır aksak giden soruşturmalar, islim üstünde, kılı kırk yarıp dengeleri bozmadan sürdürülen araştırmalar bir türlü somut sonuçlara ulaşamıyor.

12 Eylül öncesine bugünden baktığımda, bana göre Gladio, onlara göre çeteleri temizlemek için yardımı istenen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in yanısıra pek çok siyasinin hafızamda derin izler bıraktığını görüyorum. Su gibi kanın aktığı o günlerin büyük bir kısmında Demirel Başbakan, Erbakan ve Türkeş yardımcılarıydı. Yine bir dönem Ecevit bu ülkeyi yönetmişti. Bütün olanları hatırlayınca sanki traji komik bir oyun seyreder gibi hissettim kendimi. Bizzat yaşadığım o acılı günleri hatırlamak yüreğimi burktu.

Eminim, bugünkü deneyimim ve aklım olsaydı, o peşpeşe işlenen ve kısmen tanık olduğum sistematik cinayetleri başka gözle incelerdim. Ama ne yazık ki, henüz öğrenciydim ve gazeteciliğe adım atışımın ilk günleriydi. Yani neredeyse 20 yıl önceden bildiğim siyasiler, bugün yine siyaset sahnesinde ve yine 20 yıl önce adını duyduğum ya da gazeteci olarak izlediğim sıkıyönetim mahkemelerinde karşılaştığım katiller bugün yine gündemde. Küçük bir farkla tabii; Siyasilerden bazıları başarılı bir yükselişle devletin en tepesine tırmandılar, o günün katilleri de bugün kahraman ilan edildiler. O gün başka koşul ve yöntemlerle devletin hizmetindeydiler, bugün başka koşul ve yöntemlerle.

Devlet denen mekanizmanın işleyişini en iyi bilenlerden Korkut Eken ülkücülerin, "12 Eylül öncesinde de" kullanıldıklarını söylerken hangi bilgi ve belgeye dayandığını elbette bilmiyoruz. Muhtemelen geçmişte Bülent Ecevit’in de dile getirdiği Özel Harp Dairesi ile ilgili bilgilerine dayanarak söyledi.

Yıl 1980: kanlı senaryo

Terörün zirveye tırmandığı 1980 yılının daha ilk günleri postal sesleri de duyulmaya başlanmıştır Gazetelerin darbeden önceki son sayılarında, Latin Amerika ülkelerindeki darbeler artık manşete taşınmaya başlanmıştır. "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" misali ilk sayfalar, yalnız darbenin gelişini değil, nedenlerini de günlerce öncesinden ifade etmeye başlamıştı.
.....


İnci Hekimoğlu

Vatan Yahut Susurluk

Papirüs

Papirüs Yayınları
Papirüs Yayınları: 86
Araştırma ve İnceleme
Vatan Yahut Susurluk
Siyasi Cinayetler
İnci Hekimoğlu

ISBN 975-7432-98-9

Dizgi: Atlantis İletişim Ltd.
Montaj: Neşet Mut
Baskı: Mart Matbaacılık - İstanbul
Tei: (0 212) 212 03 40

Türkiye'deki Yayın Hakkı
Papirüs Yayınevi
Narlıbahçe Sok, No: 1 / 32
Cağaloğlu / İstanbul
Tel: 0 212 512 09 27



Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar