Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Dr. Abdul Rahman Ghassemlou: Man Van Vrede en Dialoog


Nivîskar : KIB
Weşan : Compte d'auteur Tarîx & Cîh : 1997, Brussel
Pêşgotin : Rûpel : 72
Wergêr : ISBN :
Ziman : HolandîEbad : 135x200 mm
Hejmara FIKP : Liv. Ger. Kib. Abd. N° 888Mijar : Siyaset

Dr. Abdul Rahman Ghassemlou: Man Van Vrede en Dialoog
Versions

Homme de paix Homme de diaioghe 1930-1989 [Français, Paris, 1989]

Abdul Rahman Ghassemlou: Man of Peace and Dialogue [English, Paris, 1989]


Dr. Abdul Rahman Ghassemlou: Man Van Vrede en Dialoog

KIB

Compte d’auteur

Het jaar 1989 nadert zijn einde. Een jaar van rouw. Een jaar vol verdriet voor de mannen, de vrouwen en de kinderen van Koerdistan.
Aän al onze Koerdische broeders en zusters, aan alle Volkeren van Iran, wensen wij vrede en verzoening.
Voor de grote familie van het Midden-Oosten hopen wij op het beeindigen van de conflicten en op een vriendschappelijke verstandhouding.
Aan onze Europese vrienden, van de Atlantische Oceaan ...


VOORWOORD

Dr. A.R. Ghassemlou, een van de grootste persoonlijkheden van de 20ste eeuw, was een onvermoeibare verdediger van de rechten van de mens. In heel zijn carriere heeft hij gestreefd naar een wereld van vrede en dialoog. Gedurende zijn leiderschap bij de PDK-I (Democratische Partij van Koerdistan in Iran) is hij nooit voorstander geweest van een gewapende strijd tegen het Iraans staatsgeweld. Hij streed voor een oplossing van de Koerdische problematiek via dialoog. Helaas liet Iran dit niet toe.
Daarom noemde men hem: "de man van vrede en dialoog."
Dr. A.R. Ghassemlou werd heel graag gezien door de Koerden. Hij was een man die heel respect afdwong. Door zijn intelligentie en verstandelijke inzet op nationaal en internationaal vlak was hij een hooggewaardeerd man. Zowel bij de Koerden als op intemationaal gebied werden zijn ideeën op prijs gesteld.

In 1992 en 1993 kwam hij enkele keren naar Belgie. Hij heeft toen een onderhoud gehad met de toenmalige senaatsvoorzitter, de Heer Edward Leemans, volksvertegenwoordiger Jan Caudron en nog enkele politici.
Ook heel wat joumalisten hebben hem kunnen interviewen. Bij al deze mensen liet hij een merkwaardige indruk na.
Een van zijn gekende uitspraken is: "de Koerden körnen heel weinig of bijna niet in de internationale belangstelling. Dat komt omdat we niet aan terrorisme doen en daar ben ik fier op." In zijn enkele interviews op de BRTN en RTBF-televisie heeft hij dat nogmaals herhaald en bekrachtigd.
Ik kende Dr. A.R. Ghassemlou persoonlijk. Nog nooit in mijn leven heb ik zo een persoon met zeer capaciteiten ontmoet.

Met de geleerden was hij geleerd, met de oude mensen oud, met zijn leeftijdgenoten even oud als hen, met de jongere generaties jong en met de kinderen was hij een kind.
Hij sprak heel goed negen talen. Tal van wetenschappelijke boeken had hij op zijn naam en hij doceerde als doctor in de economische wetenschappen en was hoogleraar in Praag en in Parijs.
Met deze uitgave wil het Koerdische van Brussel haar bijdrage leveren aan de treurige geschiedenis van de Koerden in de Vlaamse boekenwereld.

Derwich M. Ferho
Voorzitter van het Koerdisch
Instituut van Brussel

Abdul Rahman Ghassemlou
Man Van Vrede en Dialoog

Het jaar 1989 nadert zijn einde. Een jaar van rouw. Een jaar vol verdriet voor de mannen, de vrouwen en de kinderen van Koerdistan.
Aän al onze Koerdische broeders en zusters, aan alle Volkeren van Iran, wensen wij vrede en verzoening.
Voor de grote familie van het Midden-Oosten hopen wij op het beeindigen van de conflicten en op een vriendschappelijke verstandhouding.
Aan onze Europese vrienden, van de Atlantische Oceaan tot aan de Oeral, wensen wij de voortzetting van de prächtige dialoog die zij begonnen zijn.

Aan al deze wereldburgers, die zo veel Sympathie betuigd hebben, willen wij ons vertrouwen in de toekomst uitdrukken.
De mensenrechten, de rechtvaardigheid voor allen in een wereld van vrede en rechtvaardigheid, waren het ideaal van Dr. Abdul Rahman Ghassemlou.
Dit zal eveneens onze boodschap voor 1990 zijn.
De Democratische Partij van Iraans Koerdistan.

Leven en dood van Abdul Rahman Ghassemlou
(1930 - 1989)

Abdul Rahman Ghassemlou, secretaris-generaal van de Democratische Partij van Iraans Koerdistan, werd geboren op 22 december 1930 te Ourmiah, Koerdistan.
Hij deed zijn hogere studies in Parijs en voltooide ze in Tsjechoslawakije. Hij doceerde als doctor in de economische wetenschappen en was hoogleraar, respectievelijk in Praag en in Parijs.

In 1941 bezetten de Geallieerden Iran, met als doel het creeren van de "Brug van de Overwinning”. Dit versnelt de val van Reza Sjah, aan wie bindingen met de as-mogendheden verweten wordt. In het land tekent er zieh een belangrijke politieke verandering af.
In Iraans Koerdistan herleeft de nationale beweging, en op 16 augustus 1945 wordt de Democratische Partij van Iraans Koerdistan gesticht. Jongeren, zoals Abdul Rahman Ghassemlou, treden massaal toe. Hij is op dat ogenblik slechts vijftien jaar oud.
Op 22 januari 1946 wordt de Koerdische Republiek van Mahabad uitgeroepen. In december van hetzelfde jaar vallen de keizerlijke strijdkrachten, met de steun van de Anglo-Amerikaanse troepen, Mahabad binnen. Er volgen beestachtige en willekeurige slachtpartijen en aanhoudingen.

Het betekent de val van de Republiek. President Qazi Mohammad en zijn medewerkers worden gevangengenomen en vervolgens gedood op 30 maart 1947.
Langzaam maar zeker, zou het Koerdische volk zijn krachten verenigen, want zelfs al had de Republiek van Mahabad maar een kortstondig bestaan gekend, toch zou het stevig in het collectief geheugen gegrifd blijven.

Alle gevaren trotserend, ondernamen de Koerdische leiders een belangrijk werk om de bevolking te beschermen, op te voeden en te organiseren. Wanneer A.R. Ghassemlou terugkeert uit Europa in 1952, wijdt hij zieh gedurende vele jaren aan deze illegale activiteiten. Het daaropvolgende decennium verdeelde hij zijn tijd tussen Europa en Koerdistan. Hij werkt gelijktijdig aan zijn universitaire carriere en aan zijn succesvolle opdrachten in Koerdistan.
Vanaf 1959 komt er wat hoop voor de regio. In het buurland Irak werd de monarchie omvergeworpen en Molla Mustafa Barzani (de leider van de Democratische Partij van Iraaks Koerdistan) keerde terug naar zijn land, na elf jaar ballingschap in de U.S.S.R.

In 1968-69 woedt de gewapende strijd in Iraans Koerdistan. Deze jaren zijn met bloed doordrongen. Eens te meer worden de Koerdische leiders vermoord. Maar ook nu steekt het verzet opnieuw de kop op.
In Bagdad heeft de regering het principe van een autonoom statuut voor de Iraaks-Koerdische bevolking aanvaard. Maar zal de Koerdische identiteit voortaan erkend worden? Aan de andere kant van de grens begint de PDKI van voren af aan. Ze moet kost wat kost uit de houdgreep van het leger van de sjah trachten te körnen.

Op het derde congres van de PDKI (1973), wordt A.R. Ghassemlou tot secretaris- generaal verkozen. Op de volgende congressen wordt hij telkens voor deze functie herkozen.
In de loop van de jaren die volgen, gaat het prestige van de Pahlevi-monarchie steeds meer achteruit. De "witte revolutie" wordt door de deskundigen opnieuw in vraag gesteld. De uitspattingen en afpersingen van het hof worden door de internationale pers aangeklaagd en veroordeeld. De Savak heerst in alle streken. Geen enkele sociale klasse blijft gespaard. Het blijkt duidelijk dat het regime ten dode is opgeschreven.

Welke positie moest de P.D.K.I. in deze stand van zaken innemen ?
Rekening houdend met de complexiteit van de Problemen in deze regio, dient de P.D.K.I. duidelijk te zijn. Zij moet ondubbelzinnig antwoorden op een geheel van vragen zoals hun identiteit, hun trouw, hun doelstellingen en hun toekomstplannen.
A.R. Ghassemlou en zijn medewerkers werken een programma uit, dat zo coherent en zo realistisch mogelijk is. Het belangrijkste kunnen we als volgend samenvatten:
- Wij zijn Koerdisch. Wij behoren tot een volk dat door het toeval van de geschiedenis over 5 staten verspreid werd.
…..


Koerdisch Instituut te Brussel

Dr. Abdul Rahman Ghassemlou
Man Van Vrede en Dialoog

Compte d’auteur

Compte d’auteur
Een uitgave van het
Koerdisch Instituut te Brussel

Dr Abdul Rahman Ghassemlou
Man van Vrede en Dialoog

Abdul Rahman Ghassemlou
Man van vrede en dialoog

1997, Publ. Nr. 10

Vertaald uit het Frans

Oorspronkelijke titel:
Abdul Rahman Ghassemlou
Homme de paix et de Dialogue
Uitgegeven door AFK – Paris

Copyright
Koerdisch Instituut van Brussel
Bonneelsstraat, 16
1210 Brussel / Belgie
Tel. 32 (0)2.230 89 30 Fax (0)2.231 00 97
Rek. Nr. 001-2068530-81

man_van_vrede_en_dialoog_k_i_v_brussel.pdf
Visionneuse n'a pas trouvé le document


Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar