Diyarbakır-Eğil Hükümdarları Tarihi
İnsanoğlu tarihi ve kültürel kökeninden koparıldığı zaman bir hiç sayılır. Aslında insanlar kendi tarihlerini kendileri yaratır ve bir toplumun üstünlüğü askeri ve ekonomik anlamda anlaşılmamalı, bilgi ve üstünlük; bir kültürü doğuşundan yükselişine ve gerilemesine kadar olan bir süreci inceleyebilmek ve yetkinliğine ulaşabilmektir. Bu başarıldığı takdirde kişinin veya toplumun gücü ve üstünlüğü de bununla beraber doğar.
Eğil (Igî/Gîl) çok eski bir tarihi geçmişe sahip olmasına rağmen maalesef elde ne yeteri kadar ilgi ne de belge mevcuttur. Eğil'in tarihi eserleri diğer yöre kasabalar gibi tek tek yok olmakta ve yine maalesef yöre halkı da bu tarihi eserlerin yok olmasına seyirci kalmakta ve hatta bu tarihi eserlerin yok olmasına aktif olarak şu veya bu şekilde katılmaktadır. Mesela Şelbetin köyündeki Kasım Beg ve kimine göre Murad kimine göre Cafer Beg kümbetlerinin taşları sökülüp köyün ilkokulunun yapımında kullanılmıştır. Yine Eğil'de kale dibindeki tarihi kilisenin kalıntılarındaki taşlar sökülüp Çapan Camiinin yapımında kullanılmıştır.... İÇİNDEKİLER
Önsöz / 7 EĞİL'İN TARİHÇESİNE GENEL BIR BAKİŞ / 9 EĞIL'DEKİ EVLİYALAR / 15 ELYESAH PEYGAMBER / 15 ZÜLKÜFÜL PEYGAMBER / 18 NEBI HARUN / 19 EĞİL KALESI / 21 ROMA VE BIZANS DÖNEMINDE EĞİL / 25 BİZANS DÖNEMINDE EĞIL'DE YETIŞEN ALİMLER / 29 EĞİLLİ YUHENNA / 29 BÖLGENIN İSLAMİYET ILE TANIŞMASI VE EĞİL'İN ISLAM ORDULARİ TARAFİNDAN FETHI / 31 EĞİL HÜKÜMDARLARININ TARİHÇESİ VE PIR MANSUR'UN PİRAN'A GELIŞI / 35 PIR MUSA DÖNEMI / 42 PIR BEDİR DÖNEMI VE EĞIL'İN FETHİ / 43 EĞİL TACIYAN CAMII / 53 PİR BULDUK DÖNEMI / 56 EMİR İBRAHIM DÖNEMI / 58 EMİR MUHAMMED DÖNEMI / 59 EYYUBİLERİN DİYARBAKIR'I ALIŞI VE NİSANOĞULLARININ SONU / 63 EMIR ISA BIN EMİR MUHAMMED / 72 DEVLET ŞAH BEG BIN EMIR ISA DÖNEMI VE BÖLGEDEKI KARAKOYUNLU-AKKOYUNLU ÇEKIŞMESI / 73 EMIR İSA DÖNEMİ / 77 ŞAH MUHAMMED BIN EMIR ISA / 77 KASİM BEG BİN ŞAH MUHAMMED BEG (LALA KASİM PAŞA) DÖNEMİ / 77 AKKOYUNLULARİN BÖLGEDE ETKİNLİĞI/ 79 SAFEVI DEVLETİNİN BÖLGEDE ETKİN HALE GELMESİ VE EĞİL HÜKÜMDARLARIYLA İLİŞKİLERİ / 82 İDRİS-İ BİTLİSİ'NİN YAVUZ'A YAZDİĞİ MEKTUBUN FARSÇA METNİ / 85 ÇALDIRAN MEYDAN MUHAREBESI VE KÜRT HÜKÜMDARLARININ BU SAVAŞTAKİ ROLÜ / 86 BÖLGE'NİN SANCAKLARA TAKSİMİ VE OSMANLI DEVLETINE İLHAKI / 95 LALA KASIM BEG'E AIT ESERLER / 97 LALA KASIM BEG KÜNBETİ / 103 MURAD BEG BIN ISA BEG / 105 CAFER BEG BIN KASIM BEG / 106 CAFER BEG KÜNBETİ / 110 MÜMIN BEG BIN CAFER BEG / 113 OSMANLI DEVLETININ BÖLGEDEKI KONUMU / 118 PALU (BALISBIGA/BAIOULOUS/PALE HÜKÜMDARLARI / 121 EMIR TİMURTAŞ BIN EMIR MUHAMMED / 123 MİR HAMZA BEG DÖNEMI / 124 HÜSEYİN BEG BIN MİR HAMZA / 124 CIMŞIT BEG BIN RÜSTEM / 125 HÜSEYİN CAN BEY BIN CİMŞİT BEY /130 HASAN BEG BIN CIMŞIT BEG / 130 SÜLEYMAN BEG BIN HASAN BEG / 130 ÇERMIK HÜKÜMDARLARI / 133 EMIR HÜSEYİN BIN EMIR MUHAMMED / 134 ŞAH ALİ BEG DÖNEMI / 137 ŞEREFNAME'NİN YAZILIŞ NEDENI / 140 EĞİL HÜKÜMDARLARININ BÖLGESINDE BULUNAN KALELER / 141 Önsöz
İnsanoğlu tarihi ve kültürel kökeninden koparıldığı zaman bir hiç sayılır. Aslında insanlar kendi tarihlerini kendileri yaratır ve bir toplumun üstünlüğü askeri ve ekonomik anlamda anlaşılmamalı, bilgi ve üstünlük; bir kültürü doğuşundan yükselişine ve gerilemesine kadar olan bir süreci inceleyebilmek ve yetkinliğine ulaşabilmektir. Bu başarıldığı takdirde kişinin veya toplumun gücü ve üstünlüğü de bununla beraber doğar.
Eğil (Igî/Gîl) çok eski bir tarihi geçmişe sahip olmasına rağmen maalesef elde ne yeteri kadar ilgi ne de belge mevcuttur. Eğil'in tarihi eserleri diğer yöre kasabalar gibi tek tek yok olmakta ve yine maalesef yöre halkı da bu tarihi eserlerin yok olmasına seyirci kalmakta ve hatta bu tarihi eserlerin yok olmasına aktif olarak şu veya bu şekilde katılmaktadır. Mesela Şelbetin köyündeki Kasım Beg ve kimine göre Murad kimine göre Cafer Beg kümbetlerinin taşları sökülüp köyün ilkokulunun yapımında kullanılmıştır. Yine Eğil'de kale dibindeki tarihi kilisenin kalıntılarındaki taşlar sökülüp Çapan Camiinin yapımında kullanılmıştır.
Eğil'in zengin geçmişini günışığına çıkartmak ve halkımızın o zengin kültür mirasına ve tarihi değerlerine sahip çıkması ve bu tarihi değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması için bu çalışma bir başlangıç olarak kabul edilmeli.
Mısır'da görevliyken, Naci Güler ağabeyimin Eğil Beylerinin (Hükümdarlarının) seceresinin bir kopyasını bana tercüme ettirmek istemesi bu eserin yazılmasına vesile oldu. Secere Arapçadan İngilizceye ve İngilizceden Türkçeye çevrildi. Çeviri yapıldıktan sonra secerenin önemli bilgiler içerdiği ortaya çıktı. Bu arada Eğil tarihi hakkında başka kaynaklardan bilgiler topluyor¬dum. Secere ile diğer tarihi bilgilerin karşılaştırması yapıldı ve bu bilgiler kronolojik bir sıraya konularak bu eserin ortaya çık¬ması sağlandı.
Nusret Aydın KESKESOR: 3 Diyarbakır-Eğil Hükümdarları Tarihi Nusret Aydın
Kapak: Genco Demirer Birinci Baskı: 2003, İstanbul Baskı: Berdan Matbaacılık
© Avesta Yayınları, 2000 Tanıtım amacıyla yapılacak alıntılar dışında yayınevinin izni alınmadan hiçbir şekilde çogaltılamaz
AVESTA BASİN YAYIN REKLAM TANİTİM MÜZIK DAĞITIM LTD. ŞTİ. Evliya Çelebi Mali. Aybastı Sok. No: 48 / 4 BEYOĞLU / İSTANBUL
Tel: (0212) 251 44 80 (0212) 243 89 74 Fax: (0212) 243 89 75
Ekinciler Caddesi Nurlu' Apt. Giriş Katı, No: 2 OFİS / DİYARBAKIR Tel-Fax: (0412) 222 64 91
ISBN: 975-93030-2-7
NUSRET AYDIN-1954 yılında Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Eğil ve Diyarbakır'da tamamladı. 1978 yılında İstanbul Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulunu bitirdi. Öğrencilik yıllarında kısa bir ara Türk Haberler Ajansında çalıştı. İstanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesinde Sosyal Siyaset üzerine bir yıllık master programına katıldı. Bu arada çeşitli devlet dairelerinde memurluk yaptı. 1985 yılında emekli oluncaya kadar Amerikan Dışişleri Bakanlığına bağlı elçiliklerde çeşitli görevlerde bulundu.
PDF
Destûra daxistina; vê berhêmê nîne.
|