La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Halkın Sanatçısı, Halkın Savaşçısı


Éditeur : Dönüşüm Date & Lieu : 1992, İstanbul
Préface : H. YeşilPages : 91
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tur. 109Thème : Mémoire

Halkın Sanatçısı, Halkın Savaşçısı

Yılmaz Güney: halkın sanatçısı, halkın savaşçısı

Komünist bir sanatçı olan Yılmaz Güney aramızdan ayrılalı 8 yıl oldu. Şimdi burjuvazinin bir bölümü onu siyasi kişiliğinden soyundurup "sanatçı" kişiliğine sahip çıkma sahtekarlığını geliştiriyor. Bu "Halkın Sanatçısı, Halkın Savaşçısıdır" şiarını kendine kutup yıldızı yapmış Yılmaz Güney'e yapılabilecek en büyük saldırılardan biridir. Yılmaz Güney enternasyonalist bir Kürt devrimcisi olarak sürdürdüğü çok yönlü savaşımında her türlü tehlikeyi göze almış, uzun yıllar yaşadığı baskılar ve zindan yaşantısı onun militan iradesini bükememiştir. O, her türlü sömürü düzeninin ve savunucularının can düşmanı idi ve çok zor şartlarda bile devrimci sanatı ile büyük emekçi yığınların kalbinde taht kurmayı başarmıştı. Türkiye-K. Kürdistan toprağında yetişen ender sayıda komünist sanatçılardan biri, sinema dalında kuşkusuz birincisi olan Yılmaz Güney'in anısına atfetmek istediğimiz elinizdeki kitapçık ile, öncelikle O'nun siyasi kişiliği üzerinde durmayı, tam ve detaylı bir değerlendirmenin ana halkalarını ortaya koymayı amaçladık.....

İÇİNDEKİLER

I. BÖLÜM
—Yılmaz Güney'in Hayatı ve Mücadelesi / 9

II. BÖLÜM
—Bolşeviklerin Yılmaz Güney'i ve O'nun "Siyasal Yazilar"nı Marksist-Leninist Olmanın Güncel Kıstasları Temelinde Genel Değerlendirmesi Üzerine / 17
—Stalin'e Yaklaşım ve Yılmaz Güney / 25
—Yılmaz Güney ve Modern Revizyonizme Yaklaşım / 32
—Üç Dünya Teorisi ve Yılmaz Güney / 36
—Mao Zedung'a Yaklaşım ve Yılmaz Güney / 41
—Arnavutluk Emek Partisi'ne Yaklaşım ve YılmazGüney / 43
— Yılmaz Güney'in "Siyasal Yazılarında Parti Anlayışının Değerlendirilmesi / 45
— SONUÇ / 61

III. BÖLÜM
—Devrimci Yılmaz Güney'i Yitirdik / 67
Yılmaz Güney Rus Sosyal-Emperyalizminin Propagandacıları İle Birlikte Anılamaz / 73
—Ölümünün 1. Yıldönümüde Yılmaz Güney Nasıl Anıldı? / 76
—Yılmaz Güney'in Uğrunda Mücadele Ettiği Özgürlük Ancak Devrimle Kazanılabilir ve Mutlaka  Kazanılacaktır! / 81

SUNU

Değerli okuyucu;

Komünist bir sanatçı olan Yılmaz Güney aramızdan ayrılalı 8 yıl oldu. Şimdi burjuvazinin bir bölümü onu siyasi kişiliğinden soyundurup "sanatçı" kişiliğine sahip çıkma sahtekarlığını geliştiriyor. Bu "Halkın Sanatçısı, Halkın Savaşçısıdır" şiarını kendine kutup yıldızı yapmış Yılmaz Güney'e yapılabilecek en büyük saldırılardan biridir. Yılmaz Güney enternasyonalist bir Kürt devrimcisi olarak sürdürdüğü çok yönlü savaşımında her türlü tehlikeyi göze almış, uzun yıllar yaşadığı baskılar ve zindan yaşantısı onun militan iradesini bükememiştir. O, her türlü sömürü düzeninin ve savunucularının can düşmanı idi ve çok zor şartlarda bile devrimci sanatı ile büyük emekçi yığınların kalbinde taht kurmayı başarmıştı. Türkiye-K. Kürdistan toprağında yetişen ender sayıda komünist sanatçılardan biri, sinema dalında kuşkusuz birincisi olan Yılmaz Güney'in anısına atfetmek istediğimiz elinizdeki kitapçık ile, öncelikle O'nun siyasi kişiliği üzerinde durmayı, tam ve detaylı bir değerlendirmenin ana halkalarını ortaya koymayı amaçladık.

O'nun sanatı, özel olarak da sinema sanatı üzerine bir dizi kitap, makale yayınlanmıştır. Fakat ne yazik ki, O'nun sanatının, O'nun sinemasının ruhu, asıl içeriği olan ideolojik-siyasi görüşleri noktasında önemli bir boşluk vardır ve bu boşluk bugüne kadar bir biçimde de doldurulamamıştır. Durumun böyle olması, bir dizi Yılmaz Güney "hayranı" ve "eleştirmenleri"nin, O'nun sanatını siyasetinden, her şeyden üstün tuttuğu dünya görüşünden kopartarak, bir "sanatçı Yılmaz Güney" tablosu yaratmalarını kolaylaştırmıştır. Yılmaz Güney'in bu türden bir tablosu, gerçek Yılmaz Güney'in değil, burjuva, küçük-burjuva "hayranları'nın ya da "eleştirmenleri"nin kendi çizmek istedikleri tablo olabilir. Kitapçığımızın temel amacı bu tabloyu parçalamaktadır.

Kitapçığımız Türkiye-K. Kürdistanlı Bolşeviklerin çeşitli dönemlerde yayınlanmış yazılarından yapılmış bir derlemedir.

Birinci bölüm/yazı olarak yayınladığunız

"Yılmaz Güney'in Hayatı ve Mücadelesi" başlıklı yazıda, onun siyaseti ve sanatının nasıl bölünemez bir bütünün parçalarını oluşturdukları çok açık olarak görülmektedir.

"Bolşeviklerin Yılmaz Güney'i ve O'nun Siyasal Yazıları'nı Marksist-Leninist Olmanın Güncel Kıstasları Temelinde Genel Değerlendirmesi" başlıklı ikinci bölümde, ideolojik-siyasi savaşımda Yılmaz Güney'in hangi safta, Marksizm-Leninizm safında mı yoksa oportünizm-revizyonizm safında mı durduğu konusunda açık bir yanıt bulacaksınız.

Üçüncü bölümde yayınladığımız

"Devrimci Yılmaz Güney'i Yitirdik", "Ölümünün 1. Yıldönümünde Devrimci Yımaz Güney Nasıl Anıldı?" ve "Yılmaz Güney'in Uğrunda Mücadele Ettiği Özgürlük Ancak Devrimle Kazanılabilir ve Mutlaka Kazanılacaktır?" başlıklı yazılarda, Bolşeviklerin Yılmaz Güney'i anmaktan ne anladıkları çeşitli oportünist, revizyonist gruplara karşı mücadele içerisinde Yılmaz Güney'in öldüğü dönemde yurtdışında yayınlanmış olan belgelerle ortaya konmaktadır.

Türkiye-K. Kürdistanlı Bolşeviklerin, Yılmaz Güney ve siyaseti, sanat anlayışı vb. konularda başka değerlendirmeleri vardır. Yılmaz Güney'in de sorumluluğunu taşıdığı ve fakat O'nun siyasi çizgisiyle aynılaştırılamayacak olan "Mayıs" dergisi ile polemik içerisinde yazılmış ve Ocak 1984'te yayınlanan "'Mayıs' Bildirgesinin Eleştirisi' ve "`Mayıs' Bildirgesinin Eleştirisi Üzerine" başlıklı yazılar ile bu iki yazıda yürütülen tartışmanın devamı olan 1 Mart 1988'de yayınlanan "Marksist-Leninist Parti Edebiyatı" başlıklı makale ve Nisan 1984'te yayınlanan "'Mayıs' Hangi Yolda" makalesi ve eldeki kitapçığın 3. bölümünde yer alan "Ölümünün 1. Yıldönümünde Devrimci Yılmaz Güney Nasıl Anıldı' başlıklı yazının bir bölümünü oluşturan ve Yılmaz Güney'in faşizm, terörizm, uluslararası komünist hareketin sorunları gibi noktalardaki pozisyonlarının kısa analizini yapan tartışma tezleri Bolşevikler tarafmdan yayınlanmış olan diğer yazılardır. Biz, bu kitapçıkta Bolşeviklerin tüm değerlendirmeleri içerisinde Yılmaz Güney'in Marksizm-Leninizmin en güncel noktalarında yazdıklarını ele alan yazı ve makalelere ağırlık verdik. Kitapçığa alınmayan yazı ve makaleler yayınevimiz tarafından isteyen okuyucuya ulaştırılacaktır.

Eğer elinizdeki kitapçık, komünist sanatçı/savaşçı Yılmaz Güney'in siyasi görüşlerinin özünün kavranmasına yardımcı oluyorsa amacına ulaşmış demektir.

H. YEŞİL

HALKIN SANATÇISI HALKIN SAVAŞÇISI
YILMAZ GÜNEY

DÖNÜŞÜM YAYINLARI

Yayına Hazırlayan:
H. YEŞİL

Birinci Basım :Ekim 1992
DÖNÜŞÜM YAYINLARI : 15

Cemal Nadir Sok. No : 17/74
Cağaloğlu-İstanbul Tel : 528 03 41

Dizgi : Dönüşüm
Baskı : Aydınlar Matbaacılık
Kapak Hazırlık : Dönüşüm

PDF
Téléchargement de document non-autorisé.


Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues