Aç kurtlar
Yılmaz Güney
Güney Filmcilik
Aç Kurtlar, Yılmaz Güney'in askerlik yaptığı sıralarda Muş'da çekilmiş «Seyit Han» dan sonra yönetmenliğini yaptığı ikinci film olması bakımından önem taşır.
1968 yılında çekimi tamamlanan film, aynı yıl Film Kontrol Komisyonu (Sansür) tarafından tamamen red edilmiş, bu nedenle bu güne kadar halka gösterilmesi mümkün olmamıştır. Bu yıl ikinci kez komisyona gönderilen film tekrar red edildiği takdirde kanun yollarına baş vurularak filmin gösterilmesinin sağlanmasına çalışılacaktır.
İçindekiler
- Filmin Öyküsü / 10
- Senaryo / 41
AÇ KURTLAR
Kış bastı mı bir kurtlar bir de eşkiyalar iner köylere. Kurtlar acımasızdır. Her canlıya karşı. Açtır. Karnını doyuracaktır. Lakin kurtlar kendi cinsine karşı da acımasızdır. Yaralanan kurdu arkadaşları yer. Yaralanan eşkiyayı...
Karlar üstünde yürüyen üç kişi. Biri sırtında yaralı bir adam taşıyor. Diğerleri şemsiyeli, kargözlüklü, elinde silahı var. Uzaktan bu üç kişinin arkadaşları grup şeklinde geliyorlar. Hava puslu, kapalı, yeni olaylara gebe. Tabiat yeni bir fırtınanın, yeni bir başlangıcın eşiğinde sanki.
Sırtında yaralıyı taşıyana şemsiyeli silahlı kişi emrediyor: Bırak. Yaralı, karlar üstüne bırakılır. Yaralı çaresizdir. Güçlükle kaldırıp başını, kar üstünde şemsiyeyle yürüyene yalvarır: «-Mustafa sen benim gözümsün. Ben senin silah arkadaşınım. İki çocuğum var Mustafa, senin yeğenlerin. Elini öptüler geçen bayramda. Benim kanadım kırıktır. Beni kurda kuşa bırakıp gitme! Bir ekmeği beş kişi paylaştık Mustafa. Jandarma kurşunu yağmur gibi yağarken, biz omuz omuza döğuştük. Benim sende çok hakkım vardır.» Mustafa, kar gözlüklerinin sakladığı gözlerle bakar yaralıya.' İki kara namlu gibidir bu gözlükler insani şeyler yansıtmaz. Yaralı birlikte geçen zor günleri, bir ekmeği paylaşan beş kişiyi sayar döker. Kaç kişi birlikte yatmıştır. Hakkı vardır arkadaşlığın. Yalvarır bırakılıp gidilmemesi için. « Onlarla aynı kaput altmda yattık yıllarca Mustafa! Mustafa beni bırakıp gitme! Elini ayağını öpeyim Mustafa. Mustafa!» Şemsiyeli adamın alnında düşünce çizgileri oluşur. Dayanamaz yalvarmalara sanki. Tüfeğini doğrultur öldürür omuz omuza döğüştüğü arkadaşını. Yaralı hemen can verir. Karlar, tabiat eski sessizliğine kavuşur. Eşkiya Mustafa ve arkadaşları tek bir sıra halinde, zorlukla karlar içinde ilerlemektedirler.
Eşkiya yuvasız kurt gibidir. Dostu yoktur. Ama düşmanı sonsuzdur. İhbarcısıyla... Karşı çetesiyle... Karşı çeteyle karşı karşıya ...
Yılmaz Güney
Aç kurtlar
Güney Filmcilik
Güney filmcilik sanayi ve ticaret a.ș. yayınları
Senaryo dizisi: 12
Aç kurtlar
Yılmaz Güney
Ağaoğlu yayınevi tesislerinde dizildi basıldı ve ciltlendi
Tel: 27 73 37 1.
Basım Kasım 1977
Dağıtım Güney film
Güney filmcilik halkla ilişkiler bürosu
tarafından basıma hazırlanmıştır.
Güney filmcilik sanayi ve ticaret a.ș. yayınları
Sakızağacı cad. Güney han no. 2 kat. 1 Beyoğlu