Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Yüz Yıllıkah! Toplumsal Hafızanın İzinde, 1915 Diyarbekir


Weşan : İBV Tarîx & Cîh : 2015, İstanbul
Pêşgotin : İbrahim Gürbüz Rûpel : 406
Wergêr : ISBN : 978-605-9073-05-9
Ziman : TirkîEbad : 130x205 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. Cel. Yuz. 4923Mijar : Giştî

Danasîn Naverok Pêşgotin Nasname PDF
Yüz Yıllıkah! Toplumsal Hafızanın İzinde, 1915 Diyarbekir


Yüz Yıllıkah!
Toplumsal Hafızanın İzinde
1915 Diyarbekir

Adnan Çelik,
Namık Kemal Dinç

İBV

Bu çalışmayla, Diyarbakır özelinde, 1915'in kolektif hafızasını ortaya çıkarmaya, kuşaklararası aktarım ve sessizleştirme süreçlerini anlamaya ve son derece güncel bir mesele olarak süregelen 1915'in şimdi de nasıl kurulduğuna, anlaşıldığına, anlatıldığına ve gerekçelendirildiğine odaklanmaya çalıştık. Sadece Diyarbakır'da yaptığımız sözlü tarih görüşmeleri ile sınırlı olmayan; hem bölgenin 1915'teki durumunu kavramamıza olanak sağlayan tarihsel bilgi çerçevelerinden hem de Kürtlerin 1915'e dair hafızasından beslenen Kürt edebiyatından da istifade eden bir kitap çalışmasının faydalı olacağını düşündük. 1915 hafızasının izini sürerken bireylerin öznel anlatılarının tarihsel bir suçluluk kolektifınde biriktiği yüzyıllık ah duygulanımının, bugüne kadar gerçekleşmemiş olan geçmişle yüzleşmeye dair imkanlarını sorguladık. Tarih, hafıza ve edebiyat ekseninde şekillenen bu kitap; ne salt akademik bir içeriğe sahip ne de eleştirel bilgi üretiminden vazgeçen nostaljik bir anlatıdir.



Adnan Çelik, 1983 yılında Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde doğdu. Dicle Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Selçuk Üniversitesi sosyoloji anabilim dalında yaptığı yüksek lisans tezinde, Diyarbakır'ın Xançepek mahallesinin çok kültürlülükten gettolaşmaya evrilen sosyal dönüşümünü çalıştı. Sabancı Üniversitesi'nden Prof. Dr. Leyla Neyzi'nin yürüttüğü "Türkiyeli Gençler Anlatıyor" isimli sözlü tarih projesinde asistan olarak yer aldı. 2012'den beri Paris EHESS üniversitesi politik antropoloji bölümünde "Kuzey Kürdistan'da Devlet Şiddeti ve Intra-Kürt Çatışmalarının Sosyo-Antropolojik Boyutları" başlıklı doktora çalışmasını yürüten Çelik, ayrıca Kürt çalışmaları alanında akademik yayın yapan Toplum ve Kuram Dergisi'nin de yayın kurulu üyesidir. ilgi alanlan arasında soykırım, toplumsal bellek, sözlü tarih, geçmişle hesaplaşma ve politik şiddet gibi konular bulunmaktadır.

Namık Kemal Dinç, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden 2008 yılında mezun oldu. Uzun yıllardır sürdürdüğü yakın dönem Kürt tarihi çalışmalarını bağımsız araştırmacı olarak devam ettirmekte. Kürdoloji Çalışmaları Grubu bünyesinde ortak imza attığı dört kitabın hazırlanması sürecine katıldı. İstanbul Göç Edenlerle Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Göç-Der) bünyesinde, 1990'lı yıllarda 'zorunlu Kürt göçü' nedeniyle İstanbul'a gelen Kürtlerle sözlü tarih projesine araştırmacı olarak katıldı. Bu projenin sonunda basılan Göç Hikayeleri isimli kitabın editörlüğünü yaptı, Toplum ve Kuram Dergisi ve Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfi'nın kurucuları arasında yer aldı. 2011 yılında yayın hayntına başlayan IMC-TV'de tarih programları yaptı.

 



Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar