Rizgarîxwazen Netevveyî yen Kurdistane
RNK-KUK
APEC
KUK IV. Kongresi uzun bir hazırlık çalışması ardından ağır ve istisnai koşullarda Ekim 1992’de toplandı. Hareketimizin biriken ideolojik, siyasi ve örgütsel ağır sorunları vardı. Bu sorunları ancak geniş katılımlı böyle bir Kongre ile çözebilirdik.
KUK IV. Kongresi Sonuç Bildirisi ve Kararları’nda ifade edildiği gibi hareketimiz 1965'te kurulan T-KDP'nin devamı ve mirasçısı olan bir harekettir. Bunun siyasi, hukuki ve pratik kaynağı ve dayanağı 1977’de yapılan T-KDP'nin III.
Kongresi’dir. Yine bunun neden ve gerekçeleri, örgütümüzün adındaki “T-KDP” isminin kaldırıldığı 1981’de toplanan Kongre niteliğindeki KUK I. Konferansı’nın aldığı özel bir kararda dile getirilmişti. 1986’da yapılan KUK II. Konferansı da bu kararı bir kez daha onayladı. Bu nedenle ve belirtilen gerekçelere dayanılarak bu Kongremiz, alınan bir kararla hareketimizin IV.
Kongresi olarak kabul edilmiştir.
Kuruluş toplantısından ayrı olarak T-KDP'nin I. Kongresi 1973'te, II. Kongresi 1975’te ve III. Kongresi ...
İçindekiler
Merkez Komitesinin Açıklaması / 1-6
Kürdistan’ın Sosyo Ekonomik Yapısı ve Sınıfsal Durum
I) KUK’un Geçen Dönemde “Kürdistan’ın Sosyo Ekonomik Yapısı ve Sınıfların Durumu” Hakkındaki Görüşü / 6-9
II) Konu İle İlgili Önemli Bir Kaç Nokta / 9-11
Kürdistan’da Sınıfsal Ayrışma ve Günümüzde Sınıfların Durumu / 11-18
I) Feodal-Burjuva Toprak Ağaları / 18-21
II) Zengin Köylüler / 21-22
III) Orta Köylüler / 22-24
IV) Yoksul Köylüler / 24-26
V) Ticaret Burjuvazisi / 26-29
VI) Küçük Burjuvazi / 29-32
VII) İşçi Sınıfı / 32-35
Kürdistan Devriminin Niteliği ve Görevleri
I) Kürdistan Devri Minin Niteliği / 36-40
A)Kürdistan Devrimi Ulusaldır
B)Kürdistan Devrimi Demokratiktir
II) Bağımsız Birleşik Demokratik Kürdistan / 40-44
Kürdistan Devriminin Birlik - İttifaklar Sorunu / 44-47
I) Kuzey Kürdistan’da Birlik - İttifaklar Politikası / 47-49
II) Kürdistan Devriminin “Ulusal Demokratlkcephe”Politlkası / 49-57
III) Dört Parçadan Ulusal Demokratik Güçler Arasında İlişkiler ve Birlik - Ittifak biçimleri / 57-61
IV) Kürdistan Ulusal Konseyi / 61-63
V) Türkiye Halkları ve Devrimci-Demokratik Güçleri ile İttifaklar / 63-67
VI) Uluslararası İttifaklar ve Kürdistan Devrıminin Dış Politikası / 67-71
Kürdistan’da Mücadele Biçimi / 72-76
Kürdistan Devrimci Hareketinin Durumu. Siyasi ve Örgütsel Birlik Sorunu / 77-93
Kuk IV. Kongresi Kararları / 94-104
Kuk IV. Kongresi Sonuç Bildirisi Zorunlu Bir Açiklama / 115-116
MERKEZ KOMİTESİ’NİN AÇIKLAMASI
KUK IV. Kongresi uzun bir hazırlık çalışması ardından ağır ve istisnai koşullarda Ekim 1992’de toplandı. Hareketimizin biriken ideolojik, siyasi ve örgütsel ağır sorunları vardı. Bu sorunları ancak geniş katılımlı böyle bir Kongre ile çözebilirdik.
KUK IV. Kongresi Sonuç Bildirisi ve Kararları’nda ifade edildiği gibi hareketimiz 1965'te kurulan T-KDP'nin devamı ve mirasçısı olan bir harekettir. Bunun siyasi, hukuki ve pratik kaynağı ve dayanağı 1977’de yapılan T-KDP'nin III. Kongresi’dir. Yine bunun neden ve gerekçeleri, örgütümüzün adındaki “T-KDP” isminin kaldırıldığı 1981’de toplanan Kongre niteliğindeki KUK I. Konferansı’nın aldığı özel bir kararda dile getirilmişti. 1986’da yapılan KUK II. Konferansı da bu kararı bir kez daha onayladı. Bu nedenle ve belirtilen gerekçelere dayanılarak bu Kongremiz, alınan bir kararla hareketimizin IV. Kongresi olarak kabul edilmiştir.
Kuruluş toplantısından ayrı olarak T-KDP'nin I. Kongresi 1973'te, II. Kongresi 1975’te ve III. Kongresi 1977’de toplandı. Hareketimiz 1978-1981 yılları arasında “T-KDP/KUK” adını kullanıyordu. Hareketimiz, 12 Eylül 1980 askeri-faşist darbesi ile girilen yeni dönemde ise Ekim 1981’de I. Konferansı’nı, Kasım 1986’da II. Konferansı’nı topladı. Aradan geçen süre uzun bir süre idi ve bu süre içinde örgütümüzde çok önemli gelişmeler yaşandı. Bu süre içinde biri 1983’de ve diğeri 1986’da olmak üzere iki kez örgütümüzden kopmalar oldu. Bu kopmaların, hele 1986’daki kopmanın ideolojik ve siyasi bir temelinin bulunmadığını belirtmek gerekir. Zaten aradan geçen zaman da bunu doğruladı, özellikle 1986’daki kopma bir Korsanlık Olayı olarak uzun yıllar örgütümüzü uğraştıran ve ağır zarar veren bir olaydı. Bu olay KUK IV.
Kongresi’ne kadar devam etti. Bu Korsanlık Olayı’na ilişkin son resmi açıklamamız bu Rapor’un sonunda yer almaktadır.
Yine bu süre içinde örgütümüz bir kaç kez ağır ve geniş kapsamlı operasyonlara uğradı. 1983’teki operasyon çok ağırdı ve hareketimizin örgütsel durumunu çok ciddi bir şekilde etkilemişti. Geçen dönem boyunca örgütümüz toparlanma ve yeniden örgütlenme yönünde sürekli bir çaba içinde oldu. Grup halinde veya tek tek kopma ve ayrılmalar örgütsel yapımıza ağır zarar vermiş, deşifrasyona ve yeni çözülmelere neden olmuştu. 1980 öncesinde hareketimiz etkin ve kitlesel bir yapıya sahip iken geçen bu süre içinde sürekli olarak kan kaybına uğradı.
Kısacası, örgütümüz, 1980 öncesi dönemden devraldığı sorunlarla birlikte 1980’li yıllar boyunca sürekli olarak iç proplemlerle uğraşmak zorunda kaldı. Bu nedenle KUK IV. Kongresi tüm bu dönemin sorunlarının ağırlığı altında toplandı. Kongre, en geniş hatlarıyla da olsa bu dönemin sorunlarını da tartıştı, imkân ve şartların elverdiği ölçüde döneme ilişkin kararlar aldı ve bundan günümüz için ders alınması gereken bazı sonuçlar çıkardı.
Diğer yandan 1980-1990’lı yıllar dünyada, Ortadoğu’da ve ülkemizde esaslı gelişme ve değişmelerin yaşandığı yıllar oldu. Dünyada çok köklü değişiklikler yaşandı. SSCB ve Doğu Avrupa ülkeleri domino taşları gibi birbiri ardına yıkıldılar. Reel Sosyalizm hızlı bir şekilde çözüldü ve çöktü. Bu ülkelerde kapitalizme doğru hızlı bir dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Dünyada bloklaşma büyük ölçüde ortadan kalkmıştır.
Bu gelişme ve değişmeler tüm dünyada ve doğal olarak ülkemizde yeni ideoljik ve politik tartışmalara yol açtı. Kürdistan devrimci hareketi ideolojik ve politik olarak yeni bir arayış içine girdi ve bu arayış hala devam ediyor. Geçmişte tartışılmaz olarak kabul edilen bir çok ilke ve görüş bugün artık pratik bir anlam ifade etmiyor. Reel sosyalizmin çözülmesi bir çok çevrede ideolojik olarak sağa kaymaya, umutsuzluğa ve inkârcılığa neden olmuştur. İdeolojik savrulma ...
RNK-KUK
Rizgarîxwazên Neteweyî yên Kurdistanê
Kürdistan Ulusal Kurtuluşçuları
IV. Kongre Belgeleri
Belgeyen Kongreya Çarem
APEC
Weșanên APECê
Rizgarîxwazên Neteweyî yên Kurdistanê
Kürdistan Ulusal Kurtuluşçuları
IV. Kongre Belgeleri
Belgeyen Kongreya Çarem
RNK-KUK
Baskı: APEC
Stockholm
1993