Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Türkiye’de Kürt Sorunu - I


Nivîskar : M. A. Gasratyan
Weşan : Înstîtuya Kurdî Tarîx & Cîh : 1995, Berlin
Pêşgotin : Rûpel : 310
Wergêr : ISBN : 3-930943-03-4
Ziman : TirkîEbad : 135x195 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. Gas. Tur. 2631Mijar : Giştî

Danasîn Naverok Pêşgotin Nasname PDF
Türkiye’de Kürt Sorunu - I

Versions


Türkiye’de Kürt Sorunu - I

M. A. Hasretyan

Înstîtuya Kurdî

Büyük Ekim Sosyalist Devrimi, insani toplumun gelişme tarihinde yeni bir dönem, proleter ve milli kurtuluş, sömürge ve bağımlı ülke halklarının emperyalist baskıdan kurtuluş dönemini açmıştır. O, sömürge ülkelerdeki emperyalist düzene şiddetli bir darbe vurmuş, baskı altında bulunan Doğu halklarını esaretçilere karşı, kendi milli kurtuluşu için mücadeleye kaldırmıştır.

“Çağdaş devrimde Doğu’nun bilinçlenmesini bir başka dönem izliyor; bu dönemde Doğu halkları bütün dünyanın kaderinin kararlaştırılmasında söz sahibi olacaklar ve böylelikle sırf başkalarının zenginleşmelerine alet olmaktan çıkacaklar. Doğu halkları, pratik eyleme geçme ihtiyacının, her milletin bütün insanlığın kaderine biçim ...



Ermeni asıllı, doğu bilimci, tarihçi ve Kürt dostu olan M. A. Hasretyan, köylü kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1924 yılında Azerbaycan da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Baku de tamamladıktan sonra, 1940 yılında Moskova Doğu Bilimleri Enstitüsü Türkiye Bölümüne başlamış, 1952 yılında bu bölümü bitirmiştir. Aynı yılda Moskova Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi'nin Doğu Bilimleri Bölümü’nde araştırma asistanlığına başlamıştır. Türkiye’de "Ulusal Sorun” adlı incelemesiyle doktora tezini vermiştir. 1961 yılından beri Moskova Bilimler Akademisi’ne bağlı Doğu Bilimleri Enstitüsü'nde Çağdaş Kürt Sorunları Bölümü’nün müdürlüğünü yapmaktadır. Berlin Kürt Bilim ve Araştırma Enstitüsü'nün de üyesi olan Prof. Dr. Hasretyan’ın Rusça olarak yayınlanmış diğer bazı eserleri de şunlardır: Türkiye Değişmeler Bekliyor (1963), 1960-1963 Yıllarında Türkiye’de İç Politika Dönemleri (1965), Türkiye’nin Son çağ Tarihi (1969). Bir çok makale ve araştırması da çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır.

 



Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar