La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürdistan Cumhuriyeti


Auteur : Abbas Vali
Éditeur : Avesta Date & Lieu : 2010, İstanbul
Préface : Pages : 198
Traduction : Zeri İnanç ISBN : 978-605-5585-43-3
Langue : TurcFormat : 135x215 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Val. Cum 4452.Thème : Histoire

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Kürdistan Cumhuriyeti


Kürdistan Cumhuriyeti

Abbas Vali

Avesta


Bu çalışmada, modern İran’da Kürt ulusal kimliğinin, Anayasal dönemde ortaya çıkışından başlayarak, Pehlevi mutlakıyetçi yönetimi altındaki gelişimine ve 1946’da kurulan Mahabad merkezli Kürt Cumhuriyeti ile olgunlaşmasına kadar olan süreçteki oluşumu ve gelişimi İncelenmektedir.

İran'daki Kürt ulusal kimliğinin, özü itibariyle modern bir kimlik olduğu öne sürülmektedir. Kürt ve iranlı ulusal kimlikleri arasında kurulan ben ve öteki ilişkisi, Kürt ulusal kimliğinin kökenini ortaya çıkardı, iranlılık ulusal kimliğini belirleyen unsurlar anayasal dönemde oluşturuldu; bu unsurlar daha sonra, Pehlevi mutlakiyetçi yönetiminin hüküm sürdüğü 1925-41 arasında, devletin formasyonuna ve iktidarın güçlendirilmesine dair süreç ve pratiklerle pekiştirildi. Dolayısıyla 1946’da Kürt Cumhuriyeti’nin oluşumunu sağlamış olan Kürt ulusal kimliğinin belirleyeni, egemenden farklı oluşu idi. Bu bakımdan Mahabad Kürt Cumhuriyeti, İkinci Dünya Savaşı sonrası İran'ında kısa bir süreliğine, siyasal alanda Kürt ulusal kimliğinin hem mekanı hem de nesnesi oldu.

Siyasal iktidarın aralarında bağlantı kurduğu Kültlerin ötekiliği ile iranlı ulusal kimliği arasındaki ilişki, bu çalışmanın değişmez kuramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Bu çalışma, siyasal iktidar konusundaki özcü bakış açısının aldatıcı cazibesinin farkında olarak ve ulusal kimliğe ilişkin tarihselci : kavramsallaştırmaların barındırdığı tuzaklara düşmeden, Kürt ulusal kimliğinin oluşumuna dair açıklamasını, farklılığın kuramsallaştırılması ve bu farklılığın, Kürtlerin ötekiliğinin sınırlarının değişmesinde belirleyici etkileri olduğu üzerine kurmaya çalışmaktadır.



Abbas Vali - İstanbul'da, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünde Modern Sosyal ve Siyasal Teori profesörüdür. 2006 yılından 2008'e kadar, Irak Kürdistan Federal Bölgesi'nde, Erbil'de, Hewler Kürdistan Üniversitesinin ilk rektörü olarak görev yapmadan önce, Swansea'de, Caller Üniversitesinin Siyaset ve Uluslararası ilişkiler bölümünde Siyasal Teori ve Modern Ortadoğu Siyaseti dersi vermekteydi. Çalışmaları arasında Kapitalizm öncesi Iran; Kuramsal Bir Tarih (I. B. Tauris, London 1993, Türkçesi: Avesta, 2007), Kürt Milliyetçiliğinin Kökenleri (Mazda Publishers, Costa Mesa, 2003, Türkçesi: Avesta, 2005), İran'da Kürtler ve Devlet (I. B. Tauris, London, 2011'de yayımlanacak) ve Modernite ve Devletsizlik: İslam Cumbhuriyetinde Kürtler (I. B. Tauris, London, 2011'de yayımlanacak) sayılabilir.

 



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues