La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Yasal Kurtler


Auteur : Eyyüp Demir
Éditeur : Tevn Yayınları Date & Lieu : 2005, İstanbul
Préface : Pages : 580
Traduction : ISBN : 975-9094-04-5
Langue : TurcFormat : 135x210 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Dem. Yas. N° 1743Thème : Politique

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Yasal Kurtler


Yasal Kurtler

Eyyüp Demir

Tevn Yayınları


Yasal Kürtler günümüzün “Anka Kuşu”nun öyküsüdür. Kürtlerin, devletle kurduğu bir ötekilik ilişkisidir. Okudukça bu öykünün ‘Zümrüdüanka’ya ne kadar benzediğini görecek, her defasında bir bitiş ve yeniden doğuşa tanık olacaksınız. Yasal Kürtler, karşıtını geliştiren ve yine karşıtı tarafından yakılan çağımızın ‘Anka’sıdır. Bu bir mitolojik imge değil; Türkiye’nin Kürt imgesidir, fantastik değil gerçeğin öyküsüdür. Her öyküde olduğu gibi buradada kahramanlar ve onların trajik çatışmaları vardır. Daha doğrusu legal Kürt mücadelesini konu edilen bu çalışma aynı zamanda son asırda cereyan eden Türkiye'nin trajedisidir.

Kültlerin yaşadığı her parçada olduğu gibi, Türkiyede de Kürt gerçekliği inkar edildi. Yaşadığı çoğrafyanın ismiyle beraber Kürt sözcüğü yasaklandı, Kültlerin 'Dağlı Türk' olduğu topluma empoze edildi. Bu paradigma, gelişen siyasal Kürt mücadelesi karşısında iflas edince, devlet Kültlerin varlığını kabül etme noktasına geldi. İllegal Kürt mücadelesi defaktoda olsa devletin Kürt politikasında ciddi değişimler yarattı. Bunun sonucunda 1990’larda “Türkiye Partisi” argümanı altında Kürtler ilk kez legal alanda siyasal mücadele vermeye başladı.

Halkın Emek Partisi (HEP) bunun ilk meyvesidir. Biz buna Yasal Kürtler adını verdik; ne yazıkki yasal dediğimiz bu siyasal hareket daha çok yasadışı muamele gördü. HEP ve HEP’in geleneğini sürdüren siyasi partilerin sempatizanı, üyesi, yöneticisi ve milletvekili olmak üzere çok sayıda partili, “faili mechul"e gitti, yargısız infaza uğradı yada göz altında kaybedildi. Bununlada kalınmayarak kurulan legal partiler kapatıldı. Kürt parlamenterler parlementodan yaka paça çıkartılarak cezaevlerine gönderildiler. İşte ‘Yasal Kürtler” özetlemeye çalıştığımız bu durumun öyküsüdür.



Eeyyüp Demir, 1973 yılında Bingöl (Çolîk)’ün Solhan (Boglon) ilçesine bağlı Aksakal (Yexek) köyünde doğdu. İlk ve orta okulu Solhan’da, liseyi 1990 yılında Ankara’da tamamladı. 1991 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümü’ne girdi. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’ne kayıt yaptı. Son sınıftayken buradan ayrılarak Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümü’ne kaydını aldı ve buradan mezun oldu. 1996 yılında Demokrasi gazetesinde çalışmaya başladı. Akabinde çıkan Ülkede Gündem, Özgür Bakış, 2000’de Yeni Gündem gazetelerinde çalıştı; televizyonlarda Kürtçe haber-yorıım programlarına katıldı. 2001 yılında çıkan Bilim ve Siyaset Dergisi’nin Yayın Kurulu’nda yer aldı. HADEP ve DEHAP’ta da basın müşavirliği görevinde bulundu. Ekim 1992 yılında Ankara’da faaliyete geçen Özgür Üniversitece; 1992-1996 yılları arasında öğrencilik, 1997-2000 yılları arasında da “Estetik ve Sanat” dersi konusunda akademisyenlik yaptı. Yazarın “Estetiğe Giriş” adlı bir de yayınlanmış eseri bulunmaktadır.

 



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues