
Bir Kurdün Eylül Defterleri
Yılmaz Odabaşı
Broy
Geçtiğimiz yıllarda şiirleri geniş bir okur kitlesine ulaşan Yılmaz Odabaşı, bu kitabında militanlık ve tutukluluk evrelerindeki ürpertici tanıklıklarını ve doğduğundan itibaren art arda üç askeri darbe yaşayan bir kuşağın ertelenen şarkılarını kaleme alıyor. - Eylül öncesi politik atmosfer ve kürt solu. Özgürlük yolu ve Mehdi Zana ayrışmasının içyüzü. -Morg kapıları. -Zeki Adsız (K. Saleh) vd.'leri: Gidenler. Kalanlar. Kanlar Ve Kanatlar...
- Kurtarmanın, kurtulmanın arifesinde 12 Eylül ve bir ölümevi: kurdoğlu kışlası. -Diyarbakır askeri cezaevi ve insan portleri: Ateşe Ve Küle Karılmış Bir Ütopya. Bir Kuşak. Bir Kasırga...
- Dışarının içerisi ve külün seyir defteri. -Askerlik tabusuna "sakıncalı" tanık-lıklar. -Diyarbakır'dan İzmit'e askeri mahkemeler. -kırkbeş gün çarmıhta şiir sorgusuyla basımına el konulan bir 'ilk' kitabın belgelerle açıklanan buruk öyküsü. -Eylül fırtınasında Oktay Akbal. Cumhuriyet ve babıâli. -Bir sanatçı: Edip Akbayram. -sağanakta bir kentin kurşunlanan gövdesi: Diyarbakır. -Türkiye'de nasıl şair olunur vb.
Bir toplumsal-siyasal süreçte (1975-85) hep sanık bir tanık olarak Yılmaz Odabaşı, şimdi de bu kitabıyla 12 Eylül hukukunun yargıcı oluyor.
Odabaşı. "Aykırı Yaşamayı. Bedelini ve O Bedeldeki Hüznü Yazmaya Çalıştım: Hem. Bir Denizde Kıyıları Amansızca Döven İri Dalgalar Olmaktansa. Bazen Aykırı Bir Su Damlası Olmak da Yeğ Değil Midir?" diyor.
"Bir Kürdün Eylül Defterleri", bir roman sürükleyiciliğinde ve duygulanarak okuyacağınız bir belgesel. |