La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kurdistan Itsenäisyyden Kynnyksellä?


Éditeur : Kleio Date & Lieu : 2013, Helsinki
Préface : Pages : 388
Traduction : ISBN : 978-951-37-6420-3
Langue : FinnoisFormat : 145x210 mm
Code FIKP : Liv. Fin. Koi. Kur. N°1548Thème : Général

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Kurdistan Itsenäisyyden Kynnyksellä?


Kurdistan Itsenäisyyden Kynnyksellä?

Kristiina Koivunen
Welat Nehri

Kleio


Lähi-idän alkuperäiskansoihin kuuluvat kurdit ovat eläneet Kur-distanissa tuhansia vuosia. Historian saatossa he ovat kärsineet suurvaltojen keskinäisistä konflikteista ja sopimuksista. Kurdikysymyksestä tuli jäätynyt konflikti ensimmäisen maailmansodan aikoihin Ottomaanien imperiumin hajotessa. Toista maailmansotaa seurannut kylmä sota on ohi. Nyt on aika tarttua ratkaisematta jääneisiin ongelmiin, joista kurdikysymys on haastavimpia.

Itsenäisyytensä puolesta taistelevan kansan kohtalo sai uuden käänteen Persianlahden sodan jälkeen parikymmentä vuotta sitten. Arabikevät Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa sekä sosiaalisen median kasvava suosio vaikuttavat myös Kurdistanin eri osissa.
Kurdikysymys on kuin umpisolmu, jonka avaaminen rauhoittaisi poliittisen ilmapiirin Turkissa, Iranissa, Irakissa ja Syyriassa.
Keitä ovat kurdit? Mitä tarkoitetaan kurdikysymyksellä? Mitä yhteistä ja eroja on kurdeilla ja suomalaisilla? Miksi Lähi-idän neljänneksi suurin kansa ei ole pystynyt perustamaan omaa valtiota? Tapahtuuko se tulevaisuudessa? Kirjassa seikkaillaan kurdien historian ja kulttuurin parissa ja etsitään vastauksia suomalaisia lukijoita askarruttaviin kysymyksiin.


Kristiina Koivunen on toiminut tutkijana ja kirjoittanut kurdeista toistakymmentä vuotta. Koivusen väitöskirja The Invisible War in North Kurdistan tarkastettiin Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa vuonna 2002. Hän on asunut Etelä-Kurdistanin itsehallintoalueella kolme vuotta ja työskennellyt opettajana ja tutkijana Silemanîn yliopistossa.
Koivusen kirja The Kurds - A Nation of Genocides julkaistiin vuonna 2013 Tukholmassa ja Kurdistanissa. Hän on kirjoittanut kurdeista runsaasti lehtijuttuja ja neljä suomenkielistä tietokirjaa: Teetä Kurdistanissa (2001). Sankarimatkailijan Kaakkois-Turkki (2006). Serhildan, kurdien kansannousu Vartissa (2007) ja Taireilijatreffit sota-alueella (2009).

Welat Nehri on kurdi, kotoisin Itä-Kurdistanissa sijaitsevasta Urmiyen kaupungista. Hän on asunut Suomessa vuodesta 1991 ja toimii aktiivisesti Suomen kurdien yhdistystoiminnassa. Työn ohessa Nehri on toiminut kurdien äänenkantajan Kurdistan.fi-verkkopalvelun päätoimittajana vuodesta 2008. Lisäksi hän kirjoittaa Kurdistanin tilannetta ja kurdikysymystä käsitteleviä artikkeleita eri tiedotusvälineisiin. Nehri on valmistunut diplomi-insinööriksi teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2008.
Nehrin suvulla on pitkä historia taistelussa kurdien vapaudesta ja itsenäisyydestä. Sheikki Ubeydulla Nehrin johtama kansannousu itsenäisyyden puolesta 1880-luvun alussa ava-si kunnioitetun sivun suvun historiassa. Niistä ajoista lähtien kurdien taistelu on jatkunut kohti seuraavaa sivua, itsenäistä Kurdistania.Fondation-Institut kurde de Paris © 2023
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues