La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kurdistan, Om Förtryck Och Befrielsekamp


Éditeur : Arbefarkultur Date & Lieu : 1979, Stockholm
Préface : Pages : 264
Traduction : ISBN : 91 7014 1061
Langue : SuèdoisFormat : 115x190 mm
Code FIKP : Liv. Swe. Cla. Kur. N°699Thème : Général

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Kurdistan, Om Förtryck Och Befrielsekamp


Kurdistan, Om Förtryck Och Befrielsekamp

Elin clason

Espagnol


I augusti 1979 angrep den iranska ärmén kurderna. Bilden ovan togs vid en avrättning i iranska Kurdistan den 28 augusti. Den avslöjar den brutalitet som drabbar kurderna varje gång de kräver mänskliga rättigheter. Avrättningen är inte den första i deras 2000-åriga historia.

Men förtryck föder motstånd. Och kurderna vägrar att acceptera det våld de utsätts för. I vår bok beskriver vi deras långa kamp för frihet.

Ända sedan Kurdistan delades mellan Turkiet, Irak, Syrien och Iran efter första världskriget, har1 förtryck och undantagstillstånd präglat kurdernas liv. Idag lever tjugo miljoner splittrade i dessa länder.

Denna bok bygger på två resor. Den första gjordes till den turkiska delen sommaren 1977. Den andra resan gick till ett fritt iranskt Kurdistan och till Kurdistans Patriotiska Unions getilla i irakiska Kurdistan i juli 1979. Bokens tyngdpunkt ligger på situationen i den turkiska delen av Kurdistan, där förtrycket är hårdast.

Elin Clason är frilancejournalist och medarbetare i Ny Dag. Mahmut Baksi är kurdisk journalist och författare och bosatt i Sverige sedan 1971.Fondation-Institut kurde de Paris © 2023
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues