The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Türk Basını: Türkiye’de İnsan Hakları ve Kürt Sorunu


Author : Bayram Ayaz
Editor : Belge Date & Place : 1997, İstanbul
Preface : Ocak Işık Yurtçu Pages : 320
Traduction : ISBN : 975-344-165
Language : TurkishFormat : 130x190 mm
FIKP's Code : Liv. Tur. Aya. Tur. N° 3992Theme : General

Presentation Table of Contents Introduction Identity PDF
Türk Basını: Türkiye’de İnsan Hakları ve Kürt Sorunu


Türk Basını: Türkiye’de İnsan Hakları ve Kürt Sorunu

Bayram Ayaz

Belge

Elinizdeki kitabı yazma düşünce ve isteği, 1996 yılında Köln'de bir "medya gözlem projesinde çalışırken bende oluştu. Projedeki görevim, dört büyük Türk gazetesi Hürriyet, Sabah, Milliyet ve Türkiye'nin mart-haziran 1995 tarihleri arasındaki, insan hakları ihlalleri ve Kürt sorunuyla ilgili haberlerini incelemekti. Gazeteleri incelerken karşılaştığım ilginç veriler nedeniyle bu çalışmayı daha da derinleştirme gereksinimini duydum. Gazetelerin habercilik anlayışıyla ilgili yaptığım saptamalar ve vardığım sonuçlar, bunları mutlaka kamuoyunun tartışmasına sunma düşüncesini yarattı.
Dolayısıyla elinizdeki kitap, Türk gazetelerinin habercilik anlayışını incelerken, Kürt sorunuyla ilgili çok yönlü manipülasyon anlayışının üzerimde yarattığı ahlaki baskının ve bu konuda birşeyler yapma ihtiyacının bir ürünü olarak ortaya çıktı.
Türkiye'de medya, hem elektronik hem print medya, son 6-7 yılda önemli bir güce ulaştı. 1990'nın başında, önce fiili sonra yasal olarak özel televizyon ve radyolar kurulduktan sonra devlet radyo ve televizyonunun tekelciliği biçimsel de olsa büyük ölçüde aşıldı. Özel radyo ve televizyonlar, kısa sürede günlük basın üzerinde de etkisini gösterdi. Karşılıklı etkileşimle, günümüzde medya, devlet ve ordu yanı sıra toplumu etkileyen önemli bir güç haline geldi.Ne yazık ki, Türkiye medyası, birkaç düşük tirajlı sol ve demokratik basın organı dışında,devletin ve ordunun topluma biçtiği kalıbın dışına çıkamıyor. Türkiye'de Batı Avrupa standartlarında toplumun sivilleşmesi ve demokratikleşme yönünde rolünü yeterince oynayamıyor. Bunun nedeni, medyayı kontrolüne alan büyük holdinglerin önemli bir bölümünün, devlet ve ordu politikasını benimsemeleri veya bu statükocu anlayışın dışına çıkmak istememeleridir. Bazı güçler, Türkiye'de değişimin gerekliliğine inansalar bile, resmi politikaları ve orduyu tartışabilecek cesareti gösteremiyorlar.


Bayram Ayaz, 1956 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Lice’de bitirdi. 1974 yılında Kırşehir Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. 1975’te Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde öğretmenliğe başladı. Aynı yıl Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nde bir yıl okudu. Sonra Ankara’da İktisadi Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’na girdi. 1976 yılı Temmuz ayında, Ankara’da yapılan TÖB-DER Genel Kurulu’nda Merkez Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. 1980 Askeri Darbesi’ne kadar TÖB-DER Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürüttü. B. Ayaz, 1984 yılından bu yana Federal Almanya’da yaşıyor.






Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals