La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kurderne - et folk i Miidt-Østen


Éditeur : Dreyer Date & Lieu : 1979, Oslo
Préface : Pages : 80
Traduction : ISBN : 82-09-03137-1
Langue : NorvégienFormat : 170x215 mm
Code FIKP : Liv. Gen. Nor. Kil. Kur. N° 423 (2)Thème : Général

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
Kurderne - et folk i Miidt-Østen


Kurderne - et folk i Miidt-Østen

Dogan Kilic
Torstein Kongslien

Dreyer

Ararat, fjellet Noas ark strandet på, har vi alle hørt om. Men de færreste av oss vet at Ararat ligger i Kurdistan. Vi kjenner ikke et land ved det navnet, og vi finner det ikke på kartet. Ikke desto mindre finnes det et Kurdistan, det finnes kurdere, og det finnes et kurdisk språk.
Kurdistan er splittet opp og delt mellom Tyrkia, Irak, Iran, Syria og Sovjet. Ikke minst har kurderne i vårt århundre kjempet for å beholde sine skikker, sin kultur og sitt språk. De har kjempet for selvstyre. Men i Tyrkia ønsket man at kurderne skulle være tyrkiske, fjelltyrkere skulle de kalles. I Iran skulle de bli persere, i Syria og Irak arabere. Kurdisk språk ble forbudt.
På tross av deportasjoner, henrettelser og militære overgrep, har kurderne ikke gitt opp eller bøyet av på sine krav. I perioder har situasjonen sett lysere ut, men så er de blitt ofret på storpolitikkens alter. Ikke minst er det av betydning at Kurdistan har rike oljeforekomster.
Ved inngangen til 1980-årene står kurderne ganske sterkt, men Irans nye leder Khomeiny har krevet kurderne knust. De er fratatt nesten alle rettigheter i Iran. Som svar på dette, har kurderne fra Tyrkia, Irak og Syria slått seg sammen med kurderne i Iran for å kjempe om et fritt Kurdistan.Fondation-Institut kurde de Paris © 2023
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues