Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Ortaçağ’dan Modern Çağ’a: Alevîlik


Nivîskar : Mehmet Bayrak
Weşan : Özge Tarîx & Cîh : 2004, Ankara
Pêşgotin : Rûpel : 542
Wergêr : ISBN : 975-7861-09-X
Ziman : TirkîEbad : 155x240 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. Bay. Ale. N° 577Mijar : Ol

Danasîn Naverok Pêşgotin Nasname PDF
Ortaçağ’dan Modern Çağ’a: Alevîlik


Ortaçağ’dan Modern Çağ’a: Alevîlik

Mehmet Bayrak

Öz-Ge

Toplumsal ortamla sanatçı, sanatçıyla sanat ürünü arasındaki diyalektik birlik ve kanbağı, bir sosyal varlık olan her sanatçı gibi kuşkusuz Pir Sultan Abdal için de geçerlidir. Bu nedenle, Pir Sultan Abdal'ı biçimlendiren ve onu muhalefete iten etkenleri yakalayabilmemiz için, öncelikle Osmanlı împaratorluğu'nun toplumsal dokusunu görmemiz ve ozanın yetiştiği dönemle 16. yüzyıl Sivas yöresinin (Rum eyaleti) özgül koşullarını yakalamamız, algılamamız gerekiyor.

Osmanlı toplum düzeni ve yönetim mekanizması üstüne bugüne dek değişik nitelikte birçok çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların önemli bir bölümü dinci ve bireyci dünya görüşlerine dayanıyordu. Bu doğrultuda çalışma yapanlar, kendilerine temel kaynak olarak Osmanlı tarihlerini alıyorlardı. Hem bakış açısı, hem de kaynaklar bilimsel bir temele yaslanmayınca, düşünce temellendirilemiyor ve yanılgı kaçınılmaz oluyordu.

Meşrutiyet döneminde ve Cumhuriyetin başlangıç yıllarında yapılan çalışmalarda, konuya dar milliyetçi bir görüşle yaklaşılarak, sorun "Türkgayrı Türk" ikilemi biçiminde konmuş; doğal olarak olayın sınıfsal özü ve boyutu ya kavranamamış ya da bilerek gözden kaçırılmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, resmi ideolojiden belirli ölçülerde kurtulabilen ve birinci elden belge ve bilgilere dayan araştırmacılar, konuya önemli ...



Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar