The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Avrupa’da Yezidilik


Editor : Avesta Date & Place : 2011, İstanbul
Preface : Pages : 310
Traduction : Hikmet Ilhan ISBN : 978-605-5585-68-6
Language : TurkishFormat : 135x215 mm
FIKP's Code : Liv. Tur. Kre. Avr. N° 3278Theme : Religion

Presentation Table of Contents Introduction Identity PDF
Avrupa’da Yezidilik

Versions


Avrupa’da Yezidilik

Philip G. Kreyenbroek

Avesta

Diasporadaki Yezidiler hakkında kapsamlı bir kitap olan "Avrupa'da Yezidilik", Zekiye Kartal, Xanna Omerxali ve Xelil Reşow'un yardımlarıyla Philip G. Kreyenbroek tarafından yazıldı.
Yezidilik, yazılı metinlerden ziyade geleneğe dayalı bir azınlık dinidir. Anayurtlardaki -Türkiye, Irak, Suriye ve Trans-Kafkasya'da- dünya görüşü yerel kültürle yakından alakalıdır ve en iyi bu bağlamda anlaşılır. 1960'lardan günümüze Türkiye, Irak ve Suriye'deki Yezidiler sayıları artacak şekilde Batı Avrupa'ya göç etmeye zorlandılar. Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra Ermenistan ve Gürcistan'da yaşayan birçok Yezidi Rusya ve Ukrayna'ya taşındı.
Bu çalışma, memlekette yetişen göçmenler ile esas olarak diasporada sosyalleşen göçmenlerin din algısındaki farklılıklarını ele almaktadır. Çalışma, Almanya ve Rusya'daki farklı nesillerden Yezidilerin kapsamlı niteliksel araştırmasına dayanmaktadır.


Phılıp G. Kreyenbroek - 1948 yılında doğan Philip G. Kreyenbroek, Amsterdam, Utrect ve Londra'da eğitim gördü. Utrecht ve Londra üniversitelerinde Iran çalışmaları dersleri verdi. 1996'dan beri Georg-August University Göttingen’de Iran çalışmaları profesörüdür. Kariyerinin başlarında İslam öncesi Iran kültürü ve dinine yoğunlaştı. Hakkında birçok makale yayımladığı Zerdüştlük üzerine çalışmaktadır. Kreyenbroek, Zerdüşt geleneğine olan ilgisinin neticesinde dikkatini sözlü tarih çalışmalanna çevirdi. Bu da onu "Irani" dilleri konuşan çağdaş Kürt ve Peştu gibi topluluklar üzerinde araştırma yapmaya sevk etti. Kürt kültürüne olan ilgisi, haklarında çok az bilgi olan, antik Irani kökenleri incelenmemiş Yezidiler ve Yaraşanlarla (Ehl-i Haqq) temas kurmasına yol açtı. Yezidilik hakkında yazdığı ve yayımlanmış birçok kitabı ve makalesi bulunan yazar, halihazırda Yarasan geleneği hakkındaki çalışmalarına devam etmektedir.



Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals