Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Selahaddin ve Kürtler


Nivîskar : Boris James
Weşan : Avesta Tarîx & Cîh : 2011, İstanbul
Pêşgotin : Rûpel : 180
Wergêr : ISBN : 978-605-5585-61-7
Ziman : TirkîEbad : 135x215 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. Jam. Sel. N° 4818Mijar : Dîrok

Danasîn Naverok Pêşgotin Nasname PDF
Selahaddin ve Kürtler

Versions


Selahaddin ve Kürtler

Boris James

Avesta

1169 yılında, fethedilen Mısır'da, Suriye ordusunun bir Kürt emiri, Selahaddin, amcasının ardından vezirliğe yükselir. Kudüs'ün Franklardan geri alınmasıyla İslam dünyasının en ünlü sultanı haline gelen Selahaddin artık, Yemen'den Mısır'a ve Suriye'den yukarı Mezopotamya'ya kadar yayılmış bir hanedanlığın sürekliliğini sağlayacaktır. Mısır vezirliğinden, 1193'da ölümüne dek Türk, Arap, Kürt, iranlı gibi birçok halktan önemli şahsiyetlerle çalışan Selahaddin'in kadrosunda, özellikle Eyyubi Devleti kurumlarında ve Suriye-Filistin ve Cezire'nin tüm toplumsal katmanlarında Kürt devlet adamları çok önemli aktörler olmuşlardır.
Selahaddin dönemi Kürtleri kimlerdi? Arap-Müslüman araştırmacılar tarafından nasıl değerlendirilmişlerdi? Selahaddin'in egemenliğindeki rolleri neydi? Diğer topluluklarla nasıl ilişkilenmişlerdi? Nereden geliyorlardı? Orijin bölgeleriyle olan bağları neydi?


Boris James - Université Paris-Ouest Nanterre-La Defense'da doktora yapmakta ve Memluk Dönemi Kürtleri üzerine tez yazmaktadır. Aynı zamanda l'lnstitut Français du Proche Orient (IFPO-Damas) da araştırmacı olarak çalışmakta ve l’lnstitut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO-Parıs) de "Ortaçağ'da Ortadoğu" dersi vermektedir.



Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar