The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürt Dilinin Tarihçesi


Author : Faik Bulut
Editor : Tümzamanlar Date & Place : 1993, İstanbul
Preface : Pages : 250
Traduction : ISBN : 975-7350-18-4
Language : TurkishFormat : 135x185 mm
FIKP's Code : Liv. Tur. Bul. Kur. N° 2696Theme : Linguistics

Presentation Table of Contents Introduction Identity PDF
Kürt Dilinin Tarihçesi


Kürt Dilinin Tarihçesi

Faik Bulut

Tümzamanlaryayıncılık

Kürtçe’nin aslı astarı nedir? Kökeni nereye kadar uzanmaktadır? Kürt diline kaynaklık eden temel yazılı eser hangisidir? Kürtçe bağımsız bir dil midir; yoksa inkârcı kalemlerin iddia ettikleri gibi “Türkçe’nin dağda bozulmuş bir lehçesi” ya da “Farsça’nın bozulmuş hali” veya “Arap dilinin Mezopotamya’daki lehçesi” midir? Yine, dilbilim ve kökenbilim açısından Kürtçe, “ölü diller" mi yoksa “yaşayan diller” kümesinden mi sayılıyor?
Kürtçe’nin 2500-3000 yıllık tarihini irdeleyerek, bu dilin Türkçe, Farsça, Sanksritçe, Pehlevice, Sasanice, Arapça, Aramice, Gürcüce gibi komşu dillerle ilişkilerini ortaya koyan Faik Bulut, Kürt halkının siyasi ve kültürel mücadelesiyle Kürtçe’nin bağlarını sergiliyor. Türkiye’de, Kürt dilinin kökeni ve tarihi üzerine yazılan ilk ve şimdilik tek inceleme olma sıfatına ek olarak kitap, içerdiği kapsamlı bilgilerle Güneş-Dil Teorisi ve Resmi Tarih yandaşlarına bir yanıt niteliği de taşıyor.


Kars doğumlu olan Faik Bulut, ilköğretimini doğduğu köyde, orta öğretiminin birinci bölümünü Kağızman, ikinci bölümünü Rize Öğretmen Okulu'nda tamamladı. 1970 başında Ankara'daki Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğrenciyken, 12 Mart Askeri Rejimi yüzünden yurtdışına gitti. Suriye ve Lübnan'daki Filistin kamplarında kaldı, 1973 Şubat ayında bu kamplara yapılan İsrail saldırısında Filistinlilerin yanında çarpıştı. Yaralandıktan sonra İsrail tarafından tutuklandı ve 7 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Bu süre zarfında Arapça ve İbranice'yi öğrendi. Arap ve İslam dünyası üzerine araştırmalar yaptı. 1980’de Türkiye'ye döndü ve Ortadoğu üzerine araştırmalar yaptı. 10 yıl gazetecilik yaptı, 1968'den beri sol hareket içinde yer aldı. Kürt meselesi üzerine de incelemeler yaptı. Filistin İntifada Dersleri, Filistin Rüyası (anı), Devletin Gözüyle Kürt İsyanları, Dersim Raporları, Kürdistan'da Etnik Çatışmalar (Dar Üçgende Üç İsyan), Türk Basınında Kürtler, Ortadoğu'da İslamcı Örgütler ve 1993 Turan Dursun İnceleme ve Araştırma ödülü kazanan Allah Devletinde Demokrasi adlı kitapları yazdı. Bulut, anadili Kürtçe'nin yanı sıra Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Farsça ve ibranice biliyor.






Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals