Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Güneydoğu Anadolu ve Gap gerçeği


Nivîskar : Ahmet Özer
Weşan : Damar Tarîx & Cîh : , Ankara
Pêşgotin : Rûpel : 126
Wergêr : ISBN :
Ziman : KurdîEbad : 135x195 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. Oze. Gun. N° 2615Mijar : Giştî

Danasîn Naverok Pêşgotin Nasname PDF
Güneydoğu Anadolu ve Gap gerçeği


Güneydoğu Anadolu ve Gap gerçeği

Ahmet Özer

Damar

Bu kitap Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP'ın) sadece fiziki altyapı yatırımlarından ibaret olmadığını, bu nedenle ekonomik yapısı ile birlikte sosyal bir karaktere de sahip olduğunu (ve/veya olması gerektiğini) vurgulamaktadır. Çünkü proje enerji, sulama, eğitim, sağlık, altyapı, tarım, sanayi, ulaşım ve pazarlama sektörlerini bir arada entegre bir kalkınma zihniyetiyle koordine etmeyi öngörmektedir.
Aksi takdirde GAP deyince (bugün, bölge halkı da dahil, kamuoyunun önemli bir kesimince anlaşıldığı gibi) sadece Atatürk Barajı, Urfa Tüneli gibi bazı fiziki yatırımları anlamak, bu yatırımların sosyal yapıda meydana getireceği değişmeleri dikkate almamak gelecekte kapanması zor, derin sosyal yaralar açabilir. Dalayısıyla fiziki yatırımlarla birlikte bölgede meydana gelecek sosyal gelişme ve değişmeyi planlamak, yönlendirmek ve hızlandırmak büyük önem taşıyor.
Böyle bir yaklaşım GAP'ın sadece fiziki yatırımlar demeti olmadığı, aynı zamanda sosyal-kültürel ve insanı boyutlarıyla birlikte entegre bir bölge kalkınma projesi olduğu, böyle varsayıldığı ve kabul edildiği takdirde, buna uygun bir yapılanma, yatırım ve çalışmanın yapılması gerektiği, düşüncesinin sonucudur. İşte elinizdeki bu kitap bu varsayımın dayandığı temelleri ve somut koşullarıyle birlikte makro bir bakışla ele almakta ve tartışmaktadır.

Ahmet özer, 1960 yılında Van'da doğdu. 1977'de Van Eğitim Enstitüsü'nü, 1986 yılında da Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İd. Bil. Fakültesi'ni bitirdi.
ODTÜ'de bilim felsefesi, H.Ü.'de de Toplumbilimi alanlarında master yaptı.
Üniversite bünyesinde yaptığı araştırmalar dışında, GAP Master Plan Çahşması'nda uzman sosyolog olarak çalıştı ve özel sektörde yöneticilik yaptı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve GAP hakkında çeşitli araştırma ve incelemeleri bulunan Ahmet Özer halen H.Ü.'de doktora çalışmalarını sürdürmektedir.



Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar