La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Hattat Hâmid Aytaç (Âmidî)


Éditeur : Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Date & Lieu : 1997, Diyarbakir
Préface : Pages : 90
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 160x230 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Kap. Hat. N° 5881Thème : Général

Hattat Hâmid Aytaç (Âmidî)

Hattat Hâmid Aytaç (Âmidî)

Hizbullah Kaplan

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi

Çok Değerli Panelistler, kıymetli konuklar, değerli Diyarbakırlı hemşehrilerim, hepinizi en kalbi muhabbetimle selâmlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Milattan önce 9000 yılına kadar varılan tarihiyle dünyanın en eski yerleşim merkezi olduğunu kanıtlayan, her dönemde bu bölgenin hem siyasal ve hem de sosyal göstergelerinin, hareketlerinin ...


PANELİSTLERİN KISA ÖZGEÇMİŞLERİ

İsmail Yazıcı

1946yılında Samsun'un merkez köylerinden Düvecik köyünde doğdu, ilk öğrenimini kendi köyünde, daha sonra sıraysıyla Samsun Namıkkemal Ortaokulu ve Samsun Ondokuzmayıs Lisesinde yaptı. Bilahare İstanbul Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden 1974 yılında mezun oldu. Fakülteye devam ettiği yıllarda (1970’ten itibaren) büyük hat sanatkarımız merhum Hamid Bey’le tanıştı ve ölümüne kadar onun rahle-i tedrisine devam etti. Ayrıca 1978 yılında İstanbul Süleymaniye Kütüphanesinde memleketimizin tanınmış ney virtözü muhterem Niyazi Sayın Bey’in yönetiminde açılan ebru kursuna devam ederek ebruculuğu öğrendi.

Sözler Yayınevinde neşriyat müdürü olarak görev yaptı. 1984 yılında emekli oldu. Halen Cağaloğlu’nda dizgi işleriyle birlikte hat ve ebru sanatıyla uğraşmaktadır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Hüsrev Subaşı
1953’te Niksar’da doğdu. İst. Üniversitesi Edebiyat ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültelerini bitirdi. 1970’li yıllar boyunca Hamid Ay-taç'ın öğrencisi oldu. Hat sanatı alanında Tükiye’de ilk kez doçent ünva-nını alan Hüsrev Subaşı, halen Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Süsleme ve Hat Sanatları Kürsüsü Başkanı olarak görev yapmaktadır. Evli iki çocuk babası olan Subaşı, Arapça ve Almanca bilmektedir.

Muhammed Temimi
Filistin, el-Halil kentinde 1948 doğdu. Aslen Ürdünlüdür. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Halen Uluslararası İslam Mirasını Koruma Komisyonu’nda sorumlu olarak görev yapmaktadır.

Uğur Derman
1935yılı Bandırma doğumlu, İstanbul Eczacılık Fakültesi (1960) mezunu. Necmeddin Okyay Hoca’dan icazet almışlardır. Marmara ve Mimar Sinan Üniversitelerinde öğretim üyesi. Halen F. Prof olarak öğretim vermeye devam etmektedir.

Fuat Başar
1953 yılında Erzurum'da doğdu. İlk, orta, lise ve tip eğitimini aynı ilde yaptı. Fakülte eğitimi yıllarında (1976) hüsn-i hatt ile meşgul olmağa başladı. 1977 yıllında ebrû sanatına ilgi duyarak Mustafa Düzgünman merhumla mektuplaştı. 1980’de İstanbul'a yerleşerek merhûm hattat Hâmid Aytaç'tan yazı icazeti, 1989’da Mustafa Düzgünman’dan ebrû icazeti aldı. İcazet aldığı tarihlerden itibaren profesyonel hattat ve ebrûcu olarak hayatını sürdürmektedir.

Yazı sanatında dünya çapında, ebrû sanatında ülke çapında önemli sanatçılar yetiştirdi. Yüzün üzerinde yurt içi-yurt dışı karma ve ferdi sergiler açtı. Özellikle ebrû fizikokimyası başta olmak üzere ebrûnun her yönüyle ilgili araştırmalarını sürdürmektedir.

Açış konuşması

Çok Değerli Panelistler, kıymetli konuklar, değerli Diyarbakırlı hemşehrilerim, hepinizi en kalbi muhabbetimle selâmlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Milattan önce 9000 yılına kadar varılan tarihiyle dünyanın en eski yerleşim merkezi olduğunu kanıtlayan, her dönemde bu bölgenin hem siyasal ve hem de sosyal göstergelerinin, hareketlerinin odaklaştığı bir nokta olduğunu ispatlayan, çağlar boyunca hem toplumların hem de medeniyetlerin çakıştığı bir kavşak noktası olma durumunu koruyan ve şu anda bile değişik medeniyetlerden kalan eserleri barındıran Diyarbakır ilim, düşünce ve sanat adamlarını yetiştirme konusunda da belli bir konumu ihraz etmiştir.

Büyük İslam hukukçusu Seyfeddin Âmidî'den tutun, Hüseyn ed-Diyarbek-rî'ye varıncaya kadar, hatta ilk defa dünyada robot icad eden Ebu'l İzz'e kadar, bir çok ilim adamı yetiştiren Diyarbakır, yakın dönemde Süleyman Nazif, Cahit Sıtkı Tarancı, Ziya Gökalp'tan tutun, Munis Faik Ozansoy ve Sezai Karakoç'lara kadar birçok düşünce, fikir ve ilim adamı yetiştirmiştir. Tâbi bunların sayısını vermekten aciz olduğumuz gibi, birçok şahsiyetin Diyarbakırlı olduğu da maalesef çoğumuzun meçhulüdür. Nitekim 20. yy'da belki de İslam sanat ve medeniyetine damgasını vuran, hat sanatını yeniden ihya eden, yeniden dirilten ve yetiştirdiği talebelerle bu sanatın idamesini sağlayan kendileri de bu sanatın şahikasına, doruğuna tırmanmış bulunan, merhum Hamid Aytaç, yani onun mahlasıyla Ha-mid el- Âmidî'nin de Diyarbakırlı olmasından ötürü hem onur duyuyoruz, hem de ülkemizin yetiştirdiği böyle bir nadide şahsiyet için Allah'a şükrediyoruz.
.....


Hizbullah Kaplan

Hattat Hâmid Aytaç (Âmidî)

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
Kültür ve Sanat Yayınlan No:5
Hattat Hâmid Aytaç (Âmidî)
Anma Paneli - Eylül 1996
Hizbullah Kaplan

kapak tasarımı
Bülent Usta

kapak resmi
Turan Sevgili

Ofset hazırlık
Pak Ajans, (0212) 533 75 88

Baskı-cilt
Cihan Ofset

Ağustos 1997

hattat_hamid_aytac_a_paneli.pdf
Visionneuse n'a pas trouvé le document


Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues