Pirtûkxaneya dîjîtal a kurdî (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Doğu ve Güneydoğu’ya Farklı Bir Bakış


Nivîskar : Kameel Ahmady
Weşan : Etik Ajans Tarîx & Cîh : 2009-01-01, Diyarbakir
Pêşgotin : Osman Baydemir Rûpel : 672
Wergêr : ISBN :
Ziman : TirkîEbad : 120x225 mm
Hejmara FIKP : Liv. Tur. 4739Mijar : Giştî

Danasîn Naverok Pêşgotin Nasname PDF
Doğu ve Güneydoğu’ya Farklı Bir Bakış

Versions


Doğu ve Güneydoğu’ya Farklı Bir Bakış

Bir dönem için Türkiye’nin güneydoğusu, turistlerin belli başlı gezi ve ziyaret rotalarının dışında kalmıştır.

Bu, 1990’lı yıllardaki çatışmalardan kaynaklanan, bölgenin hiç de hak etmediği bir durumdu. Ancak, hevesiniz kırılmasın: Bugün bölgenin büyük bölümü sakindir ve sorunsuzca ziyaret edilebilir. Üstelik bölgeye gelen turistler, burada Türkiye’nin batısında ticarete konu olmuş turizmden oldukça farklı bir görüntüyle karşılaşacaklardır.

Bu bölgede, geleneklerin daha ağır bastığı, büyük ölçüde Kürt Kültürünün özelliklerini taşıyan bir ortam bulacaksınız; bölgenin tarih- sel zenginliklerinin de ülkenin başka yerlerindeki kadar çarpıcı olduğunu göreceksiniz.

Bereketli Hilal’in kuzey uçlarında yer alan bölge, insanlık tarihindeki en eski yerleşimlerden kimilerine ev sahipliği yapmıştır. Bölgede bir çok yerde bulunan höyük ve tümülüsler de bu gerçeğin kanıtlarıdır. Bölgenin kırsal kesiminde görülen kale kalıntıları ve kaya mezarları ise herkesin ilgisini çekecek türdendir. Bu kalıntılardan bir bölümünün tarihi, MÖ 9. yüzyıl, Urartu Krallığı’na kadar gitmektedir. O zamanlardan başlayarak, ardarda pek çok devlet, krallık ve uygarlık bölgede egemen olmak istemiştir. Hıristiyanlık öncesinde bölgede Büyük İskender tarafından yenilgiye uğratılan Medler, Akamenidler ve Partlar egemen olmuştur. Bizans’ın yükselişiyle birlikte bölge bu kez ilk Hıristiyan topluluklarının bir bölümünün yurdu olmuştur. Bu ilk Hıristiyan topluluklara ait kimi manastır ve kiliseler bugün de ayaktadır. Bölgede İslamiyetin yayılmaya başlamasıyla beraber Bizanslılar önce Sasanilerle, ardından Emeviler ve Hamdaniler dahil birçok İslam hanedanlığıyla savaşmıştır. Bundan sonra 10. ve 11. yüzyıllarda bir Kürt Hanedanlığı olan Mervaniler Bölgenin büyük bir kısmına egemen olmaya başlamıştır....




Weqfa-Enstîtuya kurdî ya Parîsê © 2024
PIRTÛKXANE
Agahiyên bikêr
Agahiyên Hiqûqî
PROJE
Dîrok & agahî
Hevpar
LÎSTE
Mijar
Nivîskar
Weşan
Ziman
Kovar