La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

21. Yüzyıla Girerken Kürtler


Auteur : Nacî Kutlay
Éditeur : Pêrî Date & Lieu : 2002-01-01, İstanbul
Préface : Nacî Kutlay Pages : 592
Traduction : ISBN : 975-8245-69-4
Langue : TurcFormat : 165x235 mm
Code FIKP : Liv. Tr. 2873Thème : Politique

Présentation Table des Matières Introduction Identité PDF
21. Yüzyıla Girerken Kürtler


21. Yüzyıla girerken Kürtler

Ortadoğu halkları içinde sayıca dördüncü nüfusa sahip olan Kürtlerin konumu, bölgede önemli bir sorun. Yarım yüzyılı aşkın sürede, Kürtlerin yaşadıkları ülkelerde (Türkiye, İran, Irak Suriye ve Kafkasya) Kürt kimlik ve ülkelerdeki moderniyete katılım, Kürt toplumunda özel şekillenmeye neden oldu. Küreselleşme, domokratikleşme ve değişim arzuları Kürtlerin de düşünce dünyasına yansıdı.

Naci Kutlay, Kürt toplumunun sosyal ve tarihi evrelerini incelemek suretiyle, geleceğe ilişkin ipuçlarını yakalamak istiyor. Bunun için de geçmişin ve sorunlarının iyi bilinmesi gerekir. Bu amaçla daha önce "İttihat Terakki ve Kürtler", "Kürt kimlik oluşum süreci" ve "49'lar dosyası"nı yazdı. "21. Yüzyıla girerken Kürtler"le de bu çalışmayı sürdürüyor.

Ortadoğu ve Balkanlar ulusal ve etnik sorunlar yuvasıdır. Kürtlerin kimlik ve farklılıklarını irdelerken pratiğin temelleri, teorisi ve geçmişteki öznelerini bilmemiz gerekiyor. Naci Kutlay bunun gayreti içinde. Kürtlerin siyasi duruşlarında neler etkili oldu? Milliyetçi idolojide Kürtler nasıl yer aldı? Sosyal yapının, sınıf farklarının Kürt kimliğinin oluşumundaki roller nedir? Siyasal düşünce olarak geleceğe ilişkin ne söylenebilir? Aşiret yapısından sivilleşmeye geçerken ne ölçüde yol alındı? Geleceğin yapı, yönelim ve hedefleri ne olabilir? İrdelenen soruları daha da çoğaltabiliriz.

Bu kitapta Naci Kutlay sadece geri ve geç kalmış Kürt toplumunun bazı yanlarına değiniyor. Tartışmayı gerektiren görüş ve tezlerin de var olduğunu söyleyebiliriz.

Kürt kimliğinin sorun olmasının tarihi nedenlerini, Türklüğün, vatandaşlık bağını aşan bir anlayışla, etnik Türklük şeklinde uygulama bulmasının günümüzdeki sorunlarını da inceliyor.



Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues