La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Milletin Bölünmez Bütünlüğü


Auteurs : | |
Éditeur : TESEV Date & Lieu : 2009, İstanbul
Préface : | Pages : 322
Traduction : ISBN : 978-605-5832-10-0
Langue : TurcFormat : 160x230 mm
Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Milletin Bölünmez Bütünlüğü

Niye Algılar ve Zihniyet Yapıları?

Değişimin rasyonelliği ima eden tek yönlü bir süreç olduğunu söyleyen modern algı artık iyice eskimiş durumda. Küresel dünyada entegrasyonun ille de Batı’ya benzemeyi değil, karşılıklı adaptasyonu ifade ettiğini idrak etmeye başladık. Bu tespit bugün toplumların sahip olduğu ayak bağlarının ‘içerden’ anlaşılmasına yönelik çabaları daha da anlamlı hale getiriyor.

Türkiye neredeyse üç yüz yıldır modernleşen, söz konusu adaptasyonu gerçekleştirerek çevresine entegre olmaya çalışan bir ülke. Nitekim bu süre içinde ekonomik düzenden yargıya, eğitimden sosyal haklara büyük değişimler yaşandı. Ancak din özgürlüğünün eksikliğinden Kürt meselesine, latent şiddet yatkınlığından faydacı siyasi analiz alışkanlığına uzanan farklı bir yelpaze, toplumun bazı alanlara bakış tarzının sanki hiçbir değişime uğramazcasına kendini tekrarladığını ortaya koymakta.

Dolayısıyla önümüzde kaçınamayacağımız bir soru var: Acaba nasıl oluyor da bütün bu çağdaşlaşma gayretine ve değişim dinamiğine rağmen, bazı sorunlarımızı çözmemeyi becerebiliyor ve çözülmemiş sorunlarımızla birlikte yaşamaya devam ediyoruz? Sorunların çözümsüz kalması bağlamında devleti eleştirmek haklı bir perspektife dayansa da, salt devlet iradesi bu süreci açıklamakta yeterli olabilir mi?
Yoksa toplum bilinçli olarak ya da zımnen devletin çözümsüzlük iradesinin parçası ve destekleyicisi olarak mı işlev görüyor?

Bu sorular TESEV’de bir dizi çalışmanın tetikleyicisi oldu... Laiklik, dindarlık, milliyetçilik, aile, devlet, hak gibi kavramlar etrafında yürütülen bu çalışmalarda Türkiye toplumunun zihniyet yapısı, kendisini ve çevresini algılama biçimi, dayandığı referanslar ve bu referansların ima ettiği değer sistemi ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Zihniyet değişiminin nasıl çalıştığı, ne tür kırılmalar yarattığı, bu kırılmaların ürettiği çelişkilerin nasıl rasyonalize edildiğini anlamak istedik...

Umarız ortaya çıkan tespit ve değerlendirmeler günümüz Türkiye’sinin kaotik değişim dinamiğini tanımlama ve kavrama yolunda etkili bir referans oluşturmakla kalmaz, daha kapsamlı ve derinlemesine yeni çalışmaların yapılması açısından da teşvik edici olur...

Etyen Mahçupyan
Demokratikleşme Programı
TESEV


Elinizdeki araştırmanın yapılması ve kitabın hazırlanması kolay olmadı. Konu zordu ve karmaşıktı. Türkiye’nin dört bir yanında bizimle konuşmayı kabul eden ve neredeyse hayatın her alanına değen akışkan bir konuyu biraz olsun anlamlandırabilmemize katkıda bulunan insanlara teşekkür borçluyuz öncelikle. Aralarında, TESEV adını duyduğunda kuşkuyla bakıp, tepki gösteren bir kişi de dahil olmak üzere, onlar, “konuşarak”, bu toplumun kendi üzerinde “düşünebilmesi” yönünde, katkıdan da öte, bizzat bu bilgi üretim sürecinin esas aktörleri oldular.

Bu araştırmanın yeşerdiği TESEV’e ve Şkir babası Etyen Mahçupyan’a teşekkür ediyoruz. Onun önayak olmasıyla, milliyetçilik gibi beylik bir konuya hayatın içindeki, toplumun derinliklerindeki insanlık hallerine bakarak bir nebze ışık tutabilme imkânını bulduk.

TESEV’den Volkan Aytar’a teşekkür ediyoruz. Bir türlü bitmek bilmeyen yazım aşamasında, bütün nezaketiyle inanılmaz bir sabır gösterdi. Kasetlerin çözümünde bazen neredeyse gaipten gelen sesleri duymaya çalışan Ayşe Çavdar ve Jaklin Çelik’e teşekkür ediyoruz. Olağanüstü yapıcı eleştiri ve yorumlarıyla raporun son halinin ortaya çıkmasında çok önemli bir rol oynayan “hakemimize” ve eleştirileriyle yol gösteren Ali Bayramoğlu, Ayşe Kadıoğlu, Aksu Bora, Etyen Mahçupyan, Volkan Aytar ve Dilek Kurban’a teşekkür ediyoruz. Kuşkusuz, kaydettiğimiz ve gözönüne almaya çalıştığımız bütün bu eleştirilere rağmen, bu araştırmanın yetersizliklerinin sorumluluğu bize aittir. Son olarak, kendimize ve yakınlarımıza teşekkür ediyoruz. Sürekli yenilenen acı ve gerilimli deneyimlerle çalkalanan bir toplumun bir türlü durulmayan hareketinin peşinde koşup, raporu yeniden ve yeniden düşünmekten çok yorulduk, bazen umutsuzluğa kapıldık ama yakınlarımızın verdiği moral destek sayesinde bitirmeyi becerdik.

Ferhat Kentel, Meltem Ahıska, Fırat Genç
Haziran 2007




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues