La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Hêviya gel, hejmar 32


Auteur :
Éditeur : Compte d'auteur Date & Lieu : 1990, Stockholm
Préface : Pages : 20
Traduction : ISBN :
Langue : Kurde, TurcFormat : 210x295 mm
Code FIKP : Liv. Ku. Tr.Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Hêviya gel, hejmar 32

Versions

Hêviya gel, hejmar 32

TSK

Compt d'auteur


5 Ağustos 1990 günü Yüksekova'nın Tilora (Tulveren) mıntıkasında sömürgeci güçlerle girdikleri çatışmada şehit düşen ORK gerillalarından Mehmet Ürün ve Mehmet Levent'in elimize ulaşan kısaca yaşam öyküleri:

Mehmet Ürün, Uludere'nin Kulhesınan mahallesinde 1955 yılında dünyaya gelen Mehmet Ürün, dar gelirli 9 nüfuslu bir ailenin ferdiydi. Yoksulluk ve eğitimsizliğin kol gezdiği Kürdistan'da ancak ilkokulu bitkebilmiş ve yöre halkının ezici çoğunluğunun yaptığı gibi ...



KÜRDİSTAN ŞEHİTLERİ ÖLÜMSÜZDÜR


5 Ağustos 1990 günü Yüksekova'nın Tilora (Tulveren) mıntıkasında sömürgeci güçlerle girdikleri çatışmada şehit düşen ORK gerillalarından Mehmet Ürün ve Mehmet Levent'in elimize ulaşan kısaca yaşam öyküleri:

Mehmet Ürün, Uludere'nin Kulhesınan mahallesinde 1955 yılında dünyaya gelen Mehmet Ürün, dar gelirli 9 nüfuslu bir ailenin ferdiydi. Yoksulluk ve eğitimsizliğin kol gezdiği Kürdistan'da ancak ilkokulu bitkebilmiş ve yöre halkının ezici çoğunluğunun yaptığı gibi ailesine yardımcı olmak için çocuk denecek yaşta rençberliğe başlamıştı.

1970'li yıllarda gelişen mücadeleden erken etkilenenlerden biriydi. Yörenin, güney Kurdistana yakınlığı, ulusal duyguların her zaman diri kalmasını sağlamıştı. Bunlara 1970'lerde Kuzey Kürdistan'daki gelişme eklenince Mekmet yoldaş da Özgürlük yolu taraftarı olarak devrimci çalışmalarda yer almıştı.

12 Eylül faşist darbesiyle, birlikte çalıştıktarı arkadaşlarla bağı kopan Mekmet Ürün, herhangi bir örgütle ilişkiye girmemiş isede, halkına karşı olan görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak inancını yitkmemişti. O, 1988 yılında TSK ile tanışınca bu saflarda çalışmakta tereddüt etmedi. Geçmiş yıllar ve değişen dönem O'na yeni yeni deneyimler kazandırmış ve halkının kurtuluşuna olan inancını, düşmana olan kinini daha bir bilemişti.

TSK ile tanıştıktan sonra belirli bir dönem siyasi ve askeri eğitim gördü. Yoldaşlarıyla olduğu sürece, kararlılığı ve fedakarlığıyla göz doldurdu. Görev aldığı ker alanda ikircimliğe düşmeden sonuç almaya çalıştı. Görev ve sorumluluğunun bilincinde olarak ağır şartların beraberinde getirdiği rizikoyu göğüsledi, çalışmalarda asla geri adım atmadı. Mehmet yoldaş bu kararlılığını 5 Ağustos 1990 tarihinde TC'nin ağzı salyalı komandolarına ve satılmış cahşlarına karşı son nefesine kadar çarpışarak gösterdi ve Kürdistan şehitlerinin safında şerefli yerini aldı.

Mehmet Levent (Bahoz Goyi), Bahoz yoldaş 1961 yılında Uludere'nin Merge köyünde doğdu.

Yoksul bir ailenin çocuğuydu. Sekiz yaşında bir çocuk iken babasını kaybetti. Yoksulluk halkası boynundayken bir de öksüzlük eklenince okuma olanağı bulamadı. Çocuk yaşta ailesinin ve kendisinden küçük kardeşinin de bakımını üstlenmek zorunda kaldı. Nefesi avuçlarını ısıtmaya yetmezken rençberliğe başladı.

Yoksulluk ve sömürüyü bedeninin en küçük hücrelerine kadar duyan Mehmet yoldaş 12 Eylül zulmü başlayınca köyünü terk ederek güney Kürdistandaki mücadeleye katıldı. Güney Kürdistan'da bir süre KDP saflarında ve daha sonra da Leşkeri İslami Kurd (Müslüman Kürt Askerleri) saflarında ulusal kurtuluş savaşında yer aldı. Savaş tekniğini öğrendi, yetkinleşti. TSK'nin bölgeye girmesiyle birlikte ondan etkilenen Mehmet yoldaş 1989 yılında yanındaki bir grup arkadaşıyla bklikte TSK ideolojisini benimseyerek ORK saflannda yer aldı.

Bir yılı aşkın bk süre ORK gerilalarıyla birlikte ....bölgesinde kaldı. Sıcak savaş koşullarının zorlu görevlerini omuzlamaktan kaçmayan yiğit ve karalı tavrıyla dikkatleri üzerine çeken Bahoz yoldaş, bu kararlılığını 5 Ağustos 1990 da Tilora mıntıkasında düşmanla girdiği çatışmada da gösterdi. Ve Kürdistan devriminin ölümsüz şehitlerine katıldı.

Mücadeleleri savaş yolumuzu aydınlatacak!

Kürdistan şehitleri çalışmamızda ve çarpışmamızda yaşayacak!




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues