The Kurdish Digital Library (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Hêviya gel, hejmar 17


Author :
Editor : Compte d'auteur Date & Place : 1988, Stockholm
Preface : Pages : 16
Traduction : ISBN :
Language : Kurdish, TurkishFormat : 210x295 mm
FIKP's Code : Liv. Ku. Tr.Theme : Politics

Presentation
Table of Contents Introduction Identity PDF
Hêviya gel, hejmar 17

Versions

Hêviya gel, hejmar 17

TSK

Compt d'auteur


Sömürge ülkelerde, ulusal kurtuluş savaşlarının zafere ulaşmasında Ulusal Demokratik Cephelerin tarihsel rolleri vardır.
Ulusal ve sınıfsal baskının iç içe geçtiği, her türlü zulüm ve vahşetin kol gezdiği sömürge ülkelerde Ulusal Demokratik devrime katılan sınıf ve katmanlar çok sayıda olduğu gibi; ittifaklar politikası da, çıkarları sömürgeci, işgalci güçlerle çelişen toplumun tüm kesimlerine göre belirlenmektedir.

Sömürge ülkelerde ulusal demokratik devrimin



GÜNEY KÜRDİSTAN'DA IRAK KÜRDİSTANI CEPHESİ KURULDU


Sömürge ülkelerde, ulusal kurtuluş savaşlarının zafere ulaşmasında Ulusal Demokratik Cephelerin tarihsel rolleri vardır.
Ulusal ve sınıfsal baskının iç içe geçtiği, her türlü zulüm ve vahşetin kol gezdiği sömürge ülkelerde Ulusal Demokratik devrime katılan sınıf ve katmanlar çok sayıda olduğu gibi; ittifaklar politikası da, çıkarları sömürgeci, işgalci güçlerle çelişen toplumun tüm kesimlerine göre belirlenmektedir.

Sömürge ülkelerde ulusal demokratik devrimin toplumsal tabanını, işçi sınıfı, köylülük, kent küçük burjuvazisi ve ulusal burjuvazi oluşturur. İşbirlikçi burjuvazi, büyük toprak sahipleri ve gerici güçler dışında bu değişik sınıf ve katmanların farklı çıkarlarını uyum içine sokan ve ortak amaçlar etrafında birleştiren ittifakın siyasal organizasyonu cephedir.
Tarihte birçok sömürge ülkede (Vietnam, Angola Mozambik vb.) böylesine bir ittifaklar politikasından hareket edilerek ulusal kurtuluş cepheleri oluşturulmuş ve mücadele zaferle taçlanmıştır.

Emperyalizmin ve bölge gerici devletlerinin çıkarlarına uygun olarak dört parçaya bölünüp sömürgeleştirilmiş ülkemiz Kürdistan'da da ulusal kurtuluş mücadelesinin gelişim sürecinin tarihsel olarak dayattığı görev, her parçada ulusal demokratik cephenin oluşturulması ve cepheler arasında üst düzeyde ulusal bir organizasyonun örgütlenmesidir.

Bu bağlamda, uzun bir süreden beri Güney Kürdistan'lı güçlerin çalışmalarını sürdürdüğü Güney (Irak) Kürdistandaki "Kürdistani Cephe"nin kurulması sevindiricidir.

Kürdistani Cephe şu güçler tarafından kurulmuştur.
1- PASOK (Kürt Sosyalist Partisi)
2- KYB (Kürdistan Yurtsever )
3- KDHP (Kürdistan Demokratik Halk Partisi)
4- KSP (Kürdistan Sosyalist Partisi)
5- I-KDP (Kürdistan Demokrat Partisi-Irak)
6- IKP (Irak Komünist Partisi)

Cephe program ve tüzüğü üzerinde anlaşmaya varan bu partiler, Cephe'nin kuruluşunu bir bildiriyle dünya devrimci demokratik kamuoyuna açıklamış bulunuyorlar.

Yayınlanan kuruluş bildirgesinde "Halkımızın adil ve meşru hakkı olan kendi kaderini tayin, halkımızın bütün olanak ve gücünü bir araya getirmek için 6 parti Nisan sonu ve Mayıs başında yaptıkları toplantılarda faşizme ve savaşa karşı mücadele birliğini tartışıp "Irak Kürdistani cephesini kurma tarihsel kararına varmışlardır. Bu devrimin araç-gereç ve güçlerini birleştirip, diktatör rejimin genelde Irak halkına ve özelde Kürt halkına karşı uyguladığı teröre karşı atılmış ve Kürt kurtuluş hareketinin ilerlemesi için gerekli bir adımdır." denilerek, Bugünkü koşullarda Kürt kurtuluş hareketinin birliği için cephe aracının en olumlu araç olduğu belirtilmektedir.

Kürdistani Cephe temel amaç olarak önüne Kürt halkının kendi kaderini tayin ve Irak toplumunun demokratikleşmesi hedefini koymaktadır.

Cephenin kuruluş ilanı ilerici-yurtsever çevrelerce, ulusal Kurtuluş mücadelesinde ileri bir adım olarak değerlendirilmektedir.



KÜRDİSTAN KURTULUş HAREKETİ (TEVGER) KURULDU

22 Haziran 1988 tarihinde Brüksel'de yapılan bir basın toplantısında 8 Kuzey Kürdistanlı örgüt ve grup "Kürdistan Kurtuluş Hareketi" (kısa adı TEVGER) adı altında birliktelik oluşturduklarını açıkladılar. Basın toplantısında Kuruluş Bildirgelerini sunarak "Temel siyasi görüşler ve program hedefleri"ni açıkladılar.

TEVGER'i oluşturan örgüt ve gruplar şunlardır:
1- Ala Rızgari
2- KUK-SE
3- PARHEZ
4- PDK-RN
5- PPKK
6- PSKT
7-ŞK
8- YSK

TSK Avrupa Temsilciliği; kısa adı TEVGER olan cepheye neden katılmadınız ve nasıl görüyorsunuz? sorusuna, kısaca şu cevabı verdi.

"Kürdistan'da ulusal demokratik devrim, anti-emperyalist, anti sömürgeci tüm güçlerin oluşturacakları ulusal demokratik cephenin eseri olacaktır. Böylesi bir cephenin zorunluluğuna inanıyoruz.

Kısa adı TEVGER olarak ilan edilen bu cephenin çalışmalarına kısa bir süre Hareketimiz (Tevgera Sosyalist a Kurdistane) de katıldı. Ancak, TSK olarak toplantılara çağrıldığımız aşamada, bazı tercihler yapılmış ve özellikle Kürdistan'da mücadele yürüten çok sayıda radikal örgüt bu çalışmaların dışında tutulmuştu. Böylece daha başından, en geniş güçlerin birliği önüne engeller konmuştu.

İkincisi; Kuzey Kürdistanlı en geniş güçler henüz kendi aralarında bölgesel düzeyde dahi güç ve eylem birliği oluşturamazken, direkt cephe programı ile yola çıkılmıştı. Hiçbir alanda, ortak çalışma yapılmamış; tabanın kaynaşması doğrultusunda adım atılmamış, cephe için zemin hazırlanmamıştı.

Yine, cephe programı ile yola çıkan örgüt ve grupların ülke zemininde sağlıklı bir yapılanmaları ve çalışmaları gözlenmiyordu. Hala da görünürde dişe dokunur bir şey yok. Ayrıca UDG, HEVKARI, Sol Birlik gibi birçok birlikteliklerin kurulup-yıkılmasından yeterince ders çıkarılmamıştı.
Kısacası; sıcak mücadele içinde oluşmayan, tabandan gelişmeyen ve çok sayıda radikal gücü dıştalayarak oluşan cephelerin Kürdistan'daki olaylara müdahale edebilme şansı yok denecek kadar azdır."




Foundation-Kurdish Institute of Paris © 2024
LIBRARY
Practical Information
Legal Informations
PROJECT
History & notes
Partenaires
LIST
Themas
Authors
Editors
Languages
Journals