La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Türkiye'de Sol Akımlar


Auteur :
Éditeur : Bilgi Date & Lieu : 1967, Ankara
Préface : Pages : 222
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 160x240 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Tun. Tur. 3361Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Türkiye'de Sol Akımlar

Türkiye’de Sol Akımlar

Mete Tunçay

Bilgi

«Efendiler... Biz Pan-lslamizm yapmadık, belki yapıyoruz, yapacağız dedik. Düşmanlar da yaptırmamak için biran evvel öldürelim dediler. Pan-Turanizm yapmadık, yaparız, yapıyoruz dedik yapacağız dedik ve yine öldürelim dediler. Bütün dâva bundan ibarettir».

Mustafa Kemal Paşa
(TBMM, 1 Aralık 1921)

«... memleketin dahilinde burjuva demokrasisi usulüyle ıslahat yapmak ve emperyalizme karşı ileride mukavemet edebilmek ve başlanmış olan millî inkılâba ekseriyet olan köylülerin iştirakini teyit ve idame eylemek için, zaruri olduğu veçhile, İktisadî teceddüdat ve teşkilât vücuda getirmek»

Türkiye Halk Iştirakiyun Fırkası
(1922) Bak. s. 135.

Mete Tunçay’ın doçentlik tezi olarak hazırladığı “Türkiye’de Sol Akımlar” kitabı, bu alanda yazılmış ilk ve tek ciddî incelemedir. Birinci baskısı Siyasal Bilgiler Fakültesi yayınları arasında çıkan ve kısa zamanda tükenen eserin yeni belgelerle genişletilmiş bu ikinci baskısının daha geniş bir ilgiyle karşılanacağını umuyoruz.



Mete Tunçay
, 1936 yılında İstanbul’da doğmuştur. 1958’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirmiş, akademik kariyere girmiştir. 1961’de özgürlük Kavramı üstüne bir çözümleme denemesiyle doktorasını tamamlamış, London School of Economics and Political Science’a araştırma yapmaya gitmiştir. 1963’te yurda döndükten sonra, eskiden beri üstünde çalıştığı «Türkiye’de Sol Akımlar» kitabını hazırlamıştır. Şimdi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyasal Teoriler doçentidir. Yazar, T. Jefferson’dan «Seçme Parçalar» (1961), S.M. Lipset’ten «Siyasî İnsan» (1965), K. R. Popper’den «Açık Toplum ve Düşmanları - cilt I: Platon» (1967) gibi siyaset sosyolojisi ve felsefesi alanında çeviriler de yayımlamıştır. Evlidir; biri kız, biri erkek iki çocuğu vardır.

 



ÖNSÖZ


Bu incelemede, Türk tarihinin belli bir dönemi boyunca solcu düşünüşü izlemeye çalıştım. Sol kavramından ne anladığımı ve konuyu zaman içinde, 1908 - 1925 arası diye sınırlayışımın nedenlerini Giriş’te açıklayacağım. Hemen söyleyeyim ki, Türkiye’de solculuğun 1960’lara gelinceye kadar hareket olma bakımından büyük bir önem taşıdığını sanmıyorum. Bununla birlikte, içinde bulunduğumuz yüzyılda Türk toplumunun meseleleri pek az değiştiğinden, —etkileri sınırlı kalmış olsa da— solun geçirdiği denemeleri bilmek, geleceğe bakışımız için faydalı olabilir.

Bu çalışmanın amacı, ilk Türk sol akımlarına siyaset nazariyesi yönünden bakmak ve bir fikir çözümlemesi yapmaktan ibaretti. Ancak, seçtiğim yılların yeterince aydınlatılmamış olması yüzünden, olaylar tarihiyle de uğraşmak zorunda kaldım. Araştırmalarımda cevaplandırabildiğim sorular, cevap bulamadıklarımdan daha az oldu. Yine de, burada çizdiğim çerçevenin bir başlangıç olacağını ve başka araştırıcılar tarafından eleştirilip düzeltilirse, gerçeklere yaklaşılacağını umuyorum. Bulabildiğim materyale karşı dürüstlükten ayrılmamaya ve ortaya koyduğum tarih tablosuna siyasal yargılarımı karıştırmamaya itina ettim; fakat, Giriş’te söylediğim sözlerin ve sonda yapmayı denediğim yorumların, benim kişisel görüşlerimi yansıtması doğaldır.

Beni Türk solu üstünde çalışmaya Sayın Prof. Dr. Tahsin Bekir Balta teşvik etti. Tavsiyesinin pek yerinde olduğuna gitgide daha çok inandığım için, kendisine başta teşekkür etmeyi bir borç sayıyorum. Sayın Prof. Dr. Fahir H. Armaoğlu ve Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya, kaynak araştırmalarımda yardımlarını esirgemediler. Onlardan aldığım materyali kullanırken, dipnotlarında bunu ayrıca belirttim. Millî Kütüphane, Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi ve Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü yetkililerine de, değerli yardımlarından ötürü minnettarım. Bağlı bulunduğum, Siyasî Hukuk ve Devlet Nazariyeleri kürsüsünden Sayın Prof. Dr. Yavuz Abadan ve Doç. Dr. Şerif Mardin’in devamlı ilgilerini, burada içten teşekkürlerimle belirtmek isterim.

Hazırlıklarım sırasında, Avrupa ve Amerika’da bu konu üstünde çalışan bazı araştırıcılarla mektuplaştım, özellikle, Türkiye’deki Komünist Hareketlerle ilgili bir kitabı Amerika’da yayımlanmak üzere bulunan Sayın Dr. George S. Harris’le bir süredir karşılıklı yardımlaştık. Onun Rusça kaynaklardan yararlanabilmesi, benim de bir dereceye kadar bu açıdan bakabilmemi sağladı. Bunlardan başka, Türk sol akımlarına bizzat karışmış bazı kimselerle konuştum. Bu konuşmaların çoğu, daha sonraki dönemlerle ilgili olduğu için, onlardan öğrendiklerimi ancak ileride kullanabileceğim. Bununla birlikte, bana zaman ayırdıkları ve incelediğim konuyu değerli görüşleriyle aydınlattıkları için hepsine teşekkür ederim.

Son olarak, gerek topladığım bilgileri ve gerekse bunlardan , çıkardığım sonuçlan benimle tartışmaya katlanan bütün arkadaşlarıma ve özellikle Doç. Dr. Tuncer Bulutay’a karşı duyduğum şükranı söylemem gerekir. Bu kadar yardıma rağmen, ortaya daha iyi bir eser koyamamanın bütün sorumluluğu benimdir.

Mete Tunçay

Not:

Bu kitap doçentlik çalışması olarak hazırlanmış ve 1966 yılı Mart ayında Siyasal Bilgiler Fakültesine sunulmuştur. Şimdi yayımlarken, bu arada edindiğim yeni birtakım bilgileri eklemekle yetiniyorum.
Şubat 1967, Ankara

İkinci basımda, yine birtakım yeni edindiğim bilgileri ekledim. 1925 sonrasını toplamamı bekleyen okuyucular için, 1926-45 ve 1946-60 dönemleri üstünde de çalıştığımı açıklamak isterim. Yalnız bunları, ancak üçer-dörder yıl arayla tamamlayabileceğimi hesaplıyorum. Bu arada, her türlü bilgi ve belge yardımını büyük bir memnunlukla karşılayacağım. İkinci baskının, bu cildin yanlışlarını düzeltmeme ve eksiklerini tamamlamama elvermeyecek kadar çabuk çıkması, benim için bir bakıma üzücü; ama eleştirilerden yararlanmaya her zaman hazırım.

Mayıs 1967, Ankara



GİRİŞ

Sol Kavramı ve 1908-1925 Döneminin Anlamı

Burada, ilk Türk sol akımlarının tarihini incelemeye geçmeden önce, sol kavramı üstünde durmak ve konuya 1908 devrimiyle başlamamızın anlamını açıklamak istiyoruz. Araştırmamızın adına iki şey düşünerek, Sosyalizm veya Komünizm demedik. Bir kere, -«Sol», «Sosyalist»ten de «Komünist»ten de daha genel, dolayısiyle her ikisini de kapsayan daha gevşek bir terimdir. Komünist sıfatının, bu adı taşıyan bir partinin üyelerinden başkası için kullanılması sakıncalı sayılabilir. Sosyalist ise, günlük dilde, komünist olmayan bir çeşit ılımlı sol anlamına geldiği için, bu başlık altmda komünizan akımlara da yer vermek yanıltıcı olabilir. Siyaset incelemelerinde, zaten işlemsel olarak kullanılagelen «Sol» terimini seçişimizin ikinci ve daha önemli nedeni ise, sosyalizm ve komünizm kavramlarının —birazdan göstermeğe çalışacağımız üzere— bazı Batı ülkelerindeki geçmiş tecrübeyle sıkı sıkıya bağlı olması ve
Türkiye’de 1908-1925 döneminin böyle bir ayrıma pek elverişli bir temeli bulunmamasıdır.

«Sol» teriminin de bazı güçlükleri vardır. Burada tam bir çözümleme yapmak iddiasında olmadan, yalnızca ele alacağımız materyali seçmenin gerektirdiği ölçüde birtakım sorunları işaret etmek istiyoruz. Sağ-sol ayrımı, bilindiği gibi, siyaset sözlüğüne 1789 Fransız Devrimi’nin Birinci Cumhuriyet Meclisi’nden geçmiştir: bu meclisin yarımay biçimindeki toplantı salonunun solunda eşitliğe ve köklü değişmeye taraflı üyeler otururlardı, sağda da bu fikirleri pek tutmayan mutediller ve asiller. Sağ ve sol terimleri, madde âleminden siyaset diline alınırlarken, göreli (İzafî) özelliklerini de birlikte getirmişlerdir. Gerçekten, bunlar göreli bir kavram çifti teşkil ederler. Bir şey bir başka şeye göre (bir doğru çizgi üstünde düşünülünce), sağda veya soldadır. Bu göreli kullanış siyasette de ...




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues