La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Millî Mücadele - I


Auteur :
Éditeur : Örgün Date & Lieu : 1982, İstanbul
Préface : Pages : 668
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 135x195 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Sel. Mil. 187Thème : Histoire

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Millî Mücadele - I

Versions

Millî Mücadele

Sabahattin Selek

Örgün


Milli Mücadele, Sabahattin Selek’in uzman ve usta kalemiyle, yabancıların açıktan açığa yurdumuza, Anadolu’ya gelip oturma çabasını olanca çıplaklığıyla açıklıyarak, gözler önüne sermektedir. Halkımız Milli Mücadele’nin yaşlı bir İmparatorluk’tan genç bir Cumhuriyet’e geçiş dönemi üzerine zihinlerde belirmiş binlerce sorunun gerçek ve doğru karşılığını, bugünkü olaylara bağlıyarak bulabilecektir.

Yıllardır bu konuda derinlemesine araştırmalar yapan ve Anadolu İhtilâli adlı ünlü eseri hazırlayan Sabahattin Selek, birbirine geçmiş olaylar zincirini bütün ayrıntıları ve ilgi çekici yanlarıyla inceliyor. Milli Mücadele’nin bugüne kadar bilinmeyen ve açıklanmıyan yanlarını yorumlayarak sunuyor. Ve herkesin anlıyabileceği bir dille olayları anlatıyor.
Örgün Yayınlar, dünyanın ilk ulusal kurtuluş savaşlarından biri olan Anadolu Milli Mücadele’sini Sabahattin Selek gibi usta bir kalemle ve en geniş görünümü, en ince ayrıntısıyla okurlarının ilgi ve beğenisine sunmaktan kıvanç duyar.



ÖNSÖZ


Millî Mücadele, Sabahattin Selek’in uzman ve usta kalemiyle, yabancıların açıktan açığa yurdumuza, evimiz Anadolu'ya gelip oturma çabasını olanca çıplaklığıyla açıklayarak, gözler önüne serecektir. Halkımız Millî Mücadelenin ihtiyar bir împaratorluk’tan genç bir Cumhuriyet’e geçiş dönemi üzerine zihinlerde belirmiş binlerce sorunun gerçek ve doğru karşılığını, bugünkü olaylara bağlayarak bulabilecektir. Yıllardır bu konuda derinlemesine araştırmalar yapan ve bu «Anadolu İhtilâli» adlı ünlü eseri hazırlayan Sabahattin Selek, birbirine geçmiş olaylar zincirini bütün ayrıntıları ve en ilgi çekici yanlarıyla inceliyor. Millî Miicadele'nin bugüne kadar bilinmeyen ve açıklanmayan yanlarını yorumlayarak sunuyor. Herkesin anlayabileceği bir dille yazıyor.

Halk nasıl teşkilâtlanır ya da teşkilâtlandırılır? Umutsuzluk ve kara genler nasıl mücadeleye ve ak günlere dönüşür? Kargaşalık ardından nasıl bilinçlenme dönemini getirir? Halk hangi gerçek nedenlerle silâha sarılır? Millî Mücadele'nin aşamaları nelerdir? Halk kendi başının çaresine bakmaktan millet olarak, bir bütün olarak kurtuluş çareleri bulmaya nasıl geçer? Kimler ve hangi sınıf ve tabakalar emperyalizmin emellerine bilerek, bilmeyerek hizmet ederler? Millî Mücadelenin içindeki yabancı parmakları? Düşmanla asıl işbirliği yapanlar hangi topluluklardır? Kimler olup bitenlere seyirci kalır? Anadolu Millî Mücadelesi gerçek ve bilinen anlamda tam bir halk hareketi midir? Bu hareketin tabiî ve sonradan önderleri, elebaşıları kimlerdir? Perde arkasında kalan ihanet ve zafer portreleri kimlerdir?

Dünyanın ilk ulusal kurtuluş savaşlarından biri olan Anadolu Millî Mücadelesinin bu en geniş panoraması, en ince ayrıntılarıyla sizlerin, Anadolu halkının gözleri önünden bir sinema kordelası gibi, olayların içinde yaşanarak geçecek. Çağımız bir millî mücadeleler çağıdır. Milletler hürriyetlerine, siyasî ve İktisadî bağımsızlıklarına kurtuluş savaşlarından geçerek varabiliyorlar. Bir çağ gereği bu. Anadolu Millî Mücadelesinin de bu çağ içinde yerini ve özelliğini belirtmek gerek.

Millî mücadelelerin gittikçe beliren ve açığa çıkan özellikleri de Anadolu Millî Mücadelesinden bu yana değişmiyor: Para, silâh, kuvvet ve teknik emperyalistlerde olduğu halde, —ilk bakışta anlaşılmaz ve açıklanmaz gibi görünen bir gerçektir bu—, zafer emperyalistlerin değil, er geç, ayaklanan, kalkışan, direnen milletlerin oluyor.

Bir ortak nokta da şu: Her millî mücadele gibi, Anadolu Millî Mücadelesinin de, uzun sürede, göze göz, dişe diş savaşlar bittikten, kâğıt barışlar imzalandıktan sonra bile, siyasal ve İktisadî anlamda da mücadelenin sürdürülmesi gerektiği gerçeği. Asıl bağımsızlık, asıl hürriyet, asıl cumhuriyet ondan sonra başlar.



Birinci Bölüm

Milli Mücadele

A. Yenilgi


Cepheden Gelen Bir Rapor

Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa, cephedeki bir Ordu Kumandanından gelen aşağıdaki raporu okuyordu.

«Ahali ile idare arasındaki bağlar sarsılmıştır. Memleket umumî bir anarşiye sürüklenmektedir. Umumî hayat her köşede ve her beldede esasından çürümektedir.

Mülkî idare tam bir acz halindedir. Halkın bu idareye karşı nefreti gittikçe artmaktadır. Zabıta kuvveti pek zayıf ve kifayetsizdir. Memurlar rüşvet almakta, vurgunculuk ve suiistimal yapmaktadırlar. Adliye işlememektedir.
İaşe işleri, ticaret ve iktisadiyat müthiş bir surette çökmeye başlamıştır. Paraya karşı ne memurda ve ne de halkta emniyet kalmamıştır.

Her taraftan çürüyen muazzam saltanat binasının bir gün içeriden, birdenbire ve hep birden çökmesi ihtimali karşısında bulunduğumuz en büyük tehlikedir.

Ordu harbin başlangıcına nisbetle fevkalâde zayıftır. Bir çok orduların mevcudu, lâzım olan miktarın beşte biri kadar-c.ır. Memleketin insan kaynağı, noksam tamamlamaya muktedir değildir. Hatta, 7. Ordu gibi bütün memleket içinde ikmal ve takviyesine çalışılan yegâne orduyu dahi, daha düşmana bir tek kurşun atmadan kuvvetli tutmaya imkân bulamıyoruz.

Müttefiklerimizin askerî zaferlerle düşmanlarımızı sulhe mecbur etmeleri artık söz konusu değildir. Almanların askerî tutumları «Geliniz, bizi mağlûp ediniz» esasına bağlanmıştır.

.....




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues