La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kawa Kongre Belgeleri


Auteur :
Éditeur : Compte d'auteur Date & Lieu : 1992-01-01,
Préface : Pages : 330
Traduction : ISBN :
Langue : KurdeFormat : 135x205 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Kaw. Kon. 5410Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Kawa Kongre Belgeleri

Kawa Kongre Belgeleri

Kawa

Compt d'auteur

"Kuşkusuz bizleri, ezilen halkların kurtuluş hareketi kadar ve hatta ondan da önemli sosyalizm içerikli devrimler ilgilendiriyor. Aynı şekilde sosyalizme yönelen devrimler sadece gelişmiş kapitalist ülkelere özgü bir olay değildir. Geçmişte belki sadece Batı, sosyalist devrimlerin vatanıydı. Ama bugün, dünyanın dört bir tarafında, Avrupa ve Kuzey Amerika kadar olmasa da, kapitalizmin geliştiğini görüyoruz. Dolayısıyla sosyalizme yönelme artık dünyanın birçok ülkesinde, proletaryanın önderliğinde mümkündür. Bu bakımdan, artık klasik anlamda, sosyalizmi, sosyalist devrimi Batıyla sıkıştırmak, demokratik devrimler! Doğuyla sınırlamak doğru olmayacaktır. Doğu'da belki ilk dönemler demokrasi sorunu ağırlıklıdır, ancak sosyalizme gidebileceğini de görmek gerekiyor."



SUNUŞ


KAWA’nın Savaş ve Parti inşa Kongresi Ekim 1992 yılında Kürdistan'da yapıldı. Elinizdeki Kongre belgeleri; Savaş ve Parti İnşa Kongresinin, siyasi tartışmalar bölümünde ele alınan ve sonuçlandırılan belgelerdir. Kongre, siyasi ve örgütsel sorunların tartışıldığı iki bölüm veya iki aşamalı oldu. Kongre 14 gün boyunca 26 gündem maddesini alt başlıklarıyla birlikte tartıştı, 64 karar, sayısız tez ve öneri tartışıp sonuçlandırdı.

Kongre belgeleri iki cilt halinde yayınlanacaktır. Birinci cilt içinde yer alması gereken Güney ve Doğu Kürdistan raporu, Soranice ve Arap harfleriyle hazırlandığı ve Türkçe çevirisi geciktiği için ikinci cilde konacaktır. Bunun dışında, MK’sinin Kongreye sunduğu ve bu cilde konmayan raporunun ikinci bölümü, örgüt birimlerinin kongreye sunduğu raporları, Kongrenin ikinci bölümüne ait belgeler, karar ve öneriler, örgütsel sorunlara ilişkin kararlar ikinci ciltte yer alacaktır. Ayrıca tutanakların da önemli bölümleri yayınlanarak kamuoyuna sunulacaktır. Böylece Savaş ve Parti İnşa Kongresi bir bütün olarak kamuoyuna sunulmuş olacaktır. Elinizdeki belgeler bu anlamıyla Kongredeki tartışma atmosferinin bir kısmını yansıtmaktadır. Belgeler hazırlık komisyonu tarafından Kongreye sunulmuş, üzerinde tartışılmış, hata ve eksiklikleri tespit edilmiş ve KAWA'nın genel eğilimini yansıttığı Kongrece tespit edilerek onaylanmıştır. Bu haliyle yazılar KAWA'nın resmi görüşü niteliğindedir. Ancak yazıların, ilgili konuları bütün yönleriyle açıklığa kavuşturduğu ve eksiksiz olduğu söylenemez. Bu anlamıyla, eksiksiz bir araştırma-inceleme yazısı olmaktan çok, bir perspektif ve eğilim belirleme niteliğindedir.

Kongre, KAWA’nın kuruluşundan bugüne kadar sürdürdüğü siyasi hattı onayladı. Dünyada ve Kürdistan'daki son gelişmeleri de gözönünde tutarak yeni görevler ve yeni perspektifler belirledi. Bu KAWA'nın M-L çizgisinin değiştiği anlamına gelmiyor, aksine eski çizgisinin eksikliklerini giderme ve değişen verilere uyarlama anlamına geliyor. Savaş ve Parti inşa Kongresi bir anlamıyla KAWA tarihinde önemli bir aşamadır.

Savaş ve Parti İnşa Kongresi sadece KAWA için değil, aynı zamanda KUKM açısından da önemlidir. Kongrenin önemi sadece aldığı kararlardan ileri gelmiyor. Kongre önemli ve doğru kararların yanında, 1978'den bu yana KAWA'dan ayrılan grup ve kişileri bir zeminde toplayarak birliği pekiştirdi, sadece bu da değil, bütün Kürdistan'lı sosyalistlerin birliği için bir zemin yarattı. Sosyalist güçlere yeni bir atılım gücü ve imkanı sundu. Kürdistan'ın dört parçasındaki sosyalist güçlerin merkezileşmesini sağladı, ulusal devrimci güçlerin, KUKM içindeki yerini ve mevzilerini sağlamlaştırdı, birlik, cephe, parti konusunda KAWA'ya tarihi bir misyon ve rol verdi. Kongre radikal devrimci güçlerin birliği açısından da önemli adımlar attı.

Kongre iki görevi öncelikle öne çıkardı. Birincisi; mücadelenin, siyasal ve örgütlenme alanında olduğu gibi, askeri alanda da atılım yapma, Ulusal Kurtuluş savaşına yeni bir güç ve yeni bir ivme kazandırma ve radikal devrimci güçlerin birliğini sağlama görevi, İkincisi; Kürdistanlı sosyalistlerin parti zemininde birliğinin sağlanması görevi. Bu iki görevin önümüzdeki kısa dönem için öne çıkarılması ve çalışmaların merkezine konması nedeniyle kongre kendisini Savaş ve Parti İnşa Kongresi olarak adlandırmıştır.

Kongrenin aldığı kararlar, tez ve öneriler bir liste halinde sunulmuştur. Listede de yer alan kararlar, komisyonlar tarafından ilgili gündem maddesinde kongreye sunulmuş, kongre de gündem maddesi ile ilgili genel tartışmaların ardından sunulan karar taslaklarını tek tek tartışıp sonuçlandırmış, elinizdeki şekliyle oylanıp kabul edilmiştir. Bu nedenle her madde geniş bir tartışmanın çok özlü bir ifadesidir.

KAWA Kongresi, KAWA tarihinde ve KUKM'sinde bir aşama yaratmış, ulusal kurtuluş mücadelesinde sosyalizm bayrağını yükseltmiş, burjuvazinin sosyalizme yönelik uluslararası saldırısına karşı kendi saflarından güçlü bir sosyalist barikat oluşturmuştur.

Aralık 1992
K. Adar



Açılış Konuşması


Değerli Yoldaşlar!

Hepinizi en içten duygularımızla ve devrimci coşkumuzla selamlıyoruz.

Yüklendiğiniz misyon çok önemli ve ciddidir. Hiç kuşkusuz ki bunun bilincindesiniz. Hareketimizin iradesini belirleme, halkımızın kaderini değiştirme iddiasını taşıyoruz. İddiamıza ve misyonumuza uygun bir atılım içine girmemizin gerektiği, kongremizin buna uygun bir plan ve programı geliştirmesi gerektiği açıktır. 1992 Kongresi, 16 yıllık KAWA tarihinde önemli bir kilometre taşıdır. 16 yıllık emek ve devrimci mirasın üzerinde geleceği inşa edecektir. Bu gelecek, sadece KAWA’nın değil, halkımızın da geleceğidir. Bu gelecek; Bağımsızlıktır, Demokrasidir, Sosyalizmdir. Halkımızın kendi geleceği ve kaderini belirlemedir. Ülkesine hakimiyettir, emeğine sahipliktir.

Yoldaşlar!

Kongremiz, biz delegelere önemli görevler yüklemektedir. KAWA’yı, KUKM'nin her alanında aktif ve etkin kılmak, Kürdistan halkının devrimci dinamizmini ortaya çıkarıp düşmana karşı harekete geçirmektir, siyasal alanda, doğruyu yakalayıp inandırıcı kılmak, düşmanı ülkede ve dünyada teşhir ve tecrit etmek en önemli görevlerimizdir. Haklılığa ve doğruya karşı militarizme başvuran düşmana karşı, halkımızı ve davamızı savunacak askeri örgütlenmemizi yaratmaktır. Görev, sadece düşmanı kovmak değil, devrimci yaşamı, hukuku, kültürü, siyaseti, idareyi, ekonomiyi inşa etmektir. Ulusal kurumlar yaratmaktır. Bugünkü şartlar, bu görevlerin yanında, Kürdistan halkının iradesini ortaya çıkaran kurumlan, Ulusal Konsey, Ulusal Meclis veya Cepheyi dayatmaktadır. Bugün, birlik sorunu acil bir görev olarak çözüm beklemektedir. Bu bağlamda, başta parti olmak ...

 




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues