La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Operasyon


Auteur :
Éditeur : Doğan Date & Lieu : 2000, İstanbul
Préface : Pages : 262
Traduction : ISBN : 975-6770-62-7
Langue : TurcFormat : 140x230 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Ozk. Ope. 4859Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Operasyon

Operasyon

Tuncay Özkan

Doğan


“Günlerden perşembeydi. 4 şubat 1999 akşamı, olağan gibi gözüken her şey, az sonra gerçekleşecek randevuyla, bambaşka bir boyuta taşınacaktı.
Amerikan gizli servisi CİA’nın Ankara temsilcisi, Yenimahalle’de bulunan, Türk gizli servisi MİT’in resmi konutundaki randevusuna tam saatinde geldi.”
(...)

“Uçak Türkiye’den Öcalan’ı almakla görevlendirilen ekiple birlikte havalandı. İlk rota Mısır üzerinden Uganda’ya göre çizilmişti. Uçakta yolculuğu belgeleyecek video çekimleri yapıldı."
(...)

“Görevli: Abdullah Öcalan, memlekete hoşgeldin.
Öcalan: Sağol.
Görevli: Nasılsın, sağlık durumun nasıl?
Öcalan: iyi.
Görevli: Sen şimdi bizim misafirimizsin. Şimdi sana bir şeyler sormak istiyorum. Rahat ol Kendini öyle sıkıntıya sokma.
Öcalan: Ben ülkemi severim. Annem de Türk’tü. Eğer bir hizmet gerekirse yaparız. Onun dışında bana bir şey sormayın.”
(...)

“İlk kararım tavır koyma yönündeydi. Yemeyecektim, içmeyecektim, konușmayacaktım. Ama daha sonra bazı gerçeklerin gizli kalacağını düşündüm. Barış için yaşayacağım dedim.”



Tuncay Özkan 1966’da Ankara’da doğdu, iletişim Fakültesi’ni bitirdi. 1984’te Hürgün gazetesinde gazeteciliğe başlayan Özkan, bir süre Cumhuriyetle çalıştı. 1993 yılında yazılı basından görsel basına geçti. Halen Radikal gazetesi yazarı olan Tuncay Özkan 1996’dan beri Kanal D’nin haber merkezini yönetiyor. Tuncay Özkan’ın bugüne kadar yayımlanmış eserleri şunlardır: Kıyamet Mahkemesi (1993), Öldürün O Gazeteciyi (1993), Uğur Mumcu Suikastı Soruşturması Sorgulanıyor (Evren Değer’le birlikte, 1996), Bir Gizli Servisin Tarihi: MİT (1996), Parsadan Hikâyesi (1996).

 



ÖNSÖZ


PKK ve lideri Abdullah Öcalan, tarih içinde çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü Türkler ve Kürtler PKK ve yaratıcısı Öcalan nedeniyle olabildiğince büyük sıkıntılar yaşadılar.

Tarihin kanlı, kara ve gözyaşlarıyla anımsanacak çok uzun yıllarını herkes yaşamak zorunda kaldı, insanlar öldü.

Bugün Öcalan yakalandı. Bu yakalanışın ayrıntılarının, perde arkasının, doğru olarak topluma aktarılmasının tarihi değerinin yanı sıra, geleceği şekillendirecek analizlere de kılavuzluk edeceğine inanıyorum. Bu amaçla Öcalan’a da ulaşıp, yakalanışına ilişkin bana özel açıklamalar istedim. Bunları da kitapta bulacaksınız.

Halkın doğruları öğrenme hakkı, demokrasilerin olmazsa olmaz kuralı. Bu inançla ulaşabildiğim bütün doğruları, okuyucuların öğrenmesi için en objektif biçimde kitaba aktarmaya çalıştım. Kitap bu anlayışın bir ürünüdür. Kitabın oluşmasında yardımcı olan, gerçekleri bütün çıplaklığıyla benimle paylaşan, Türk yetkililere, Yunanistan, Amerika, Rusya ve Kenya'dan yardımcı olan herkese; Öcalan ile Roma’da yaptığı ve hiçbir yerde yayımlanmayan röportajı yayımlamama izin veren gazeteci dostum Tayfun Talipoğlu’na, ayrıca teşekkürler ederim.

Eşim ve kızıma, onlardan çaldığım zamanlarda bana gösterdikleri anlayış için ne söylesem azdır. Sağ olsunlar.

Tuncay Özkan



Birinci bölüm

Ankara


Ankara soğuk rüzgara teslim olmuştu. Kentin üzerindeki sis, rüzgarın etkisiyle dağılırken, Ankara Kalesi’nin burçları güneşi yutmaya başlamıştı. Akşam oluyordu.

Günlerden perşembeydi. 4 şubat 1999 akşamı, olağan gibi gözüken her şey, az sonra gerçekleşecek randevuyla, bambaşka bir boyuta taşınacaktı.

Amerikan gizli servisi CİA'nın Ankara temsilcisi, Yenimahalle’de bulunan, Türk gizli servisi MİT'in resmî konutundaki randevusuna tam saatinde geldi. İki gizli servis mensubu karşılıklı nezaket sözcüklerinin sonrasında iş konuşmaya başladılar. Amerikalı casus, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’a çok önemli bir teklifte bulunuyordu.

CİA yetkilisi, MİT Müsteşarına, PKK terör örgütünün başı Abdullah Öcalan'ın ortak gerçekleştirilecek bir operasyonla yakalanmasını ve Türkiye’ye getirilmesini öneriyordu.

Saat 21.15 sularıydı. Şenkal Atasagun olayla ilgili biraz daha bilgi istedi. CİA yetkilisi ne istendiğini anlamıştı. Amerika, Türkiye’ye Abdullah Öcalan'ı teklif ediyordu. Ama şartı neydi? Amerika Öcalan’ı niye Türkiye’ye verecekti?

Amerika'nın şartı açıktı:
“Operasyonu Amerikan ve Türk ekipleri gerçekleştirecek. Ancak ne olursa olsun Abdullah Öcalan Türkiye’ye sağ olarak getirilecek, mahkemede adil olarak yargılanacak ve öldürülmeyecekti.”

.....




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues