La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Milli Mesele ve Kürdistan’da Feodalite Aşiret


Auteur :
Éditeur : Komkar Date & Lieu : 1981, Frankfurt
Préface : Pages : 192
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 130x200 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Ala. Mil. 659Thème : Général

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Milli Mesele ve Kürdistan’da Feodalite Aşiret

Milli Mesele ve Kürdistan’da Feodalite Aşiret

C. Aladağ

Komkar


Uluslar kapitalizmle birlikte oluştukları için milli mesele de insan toplumlarının tarihinde kapitalist dönemde ortaya çıktı ve kapitalizmin evrimiyle birlikte milli mesele konusundaki tezlerde de gelişmeler oldu.

Batı Avrupa’da burjuvazi, aristokrasi ve kiliseye karşı, köylü ve işçi kitlelerinin de desteğini sağlayarak mücadele etti. Batı Avrupa’da bir dizi burjuva devrimler! başgösterdi. «Ulus» un ve «vatan»ın birliği sağlandı. Burjuva hukuku, kültürü, sanatı feodal hukukun, kültür ve sanatın yerini aldı ve ekonomi ile birlikte ulusal dil, kültür ve sanat da ...



İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ


Bu kitapta yer alan yazılar, 1975 yılı Haziranında yayın hayatına başlıyan özgürlük Yolu dergisinin 2. sayısından itibaren bölüm bölüm yayınlandı, sonra da kitap halinde basıldı. Okuyucunun kolaylıkla farkedeceği gibi yazılarda yer yer, "ezop dili" diye nitelenen anlatım tarzına başvurulmuştur. Örneğin Küıdistan terimi yerine "Doğu", Kürt halkı terimi yerine de "bölge halkı" gibi sözler kullanılmıştır. Dergiyi, yayın hayatının başlarında göğüsliyemiyeceği ağır baskılardan korumak için yapıldı bu.

Şimdi, kitabın 2. baskısı yapılırken, onu yeniden gözden geçirmek, gerekli terim düzeltmelerini yapmak mümkündü. Ama bu hem birhayli zaman alır, hem de kitabın yeniden dizilmesini gerektirirdi. Diğer yandan kitabın orijinal biçimine dokunmak da istemedim. Öyle sanıyorum ki, okuyucu, şimdiye kadar sözkonusu "ezop dili"ni anlamakta güçlük çekmedi, bundan sonra da çekmiyecektir.

Yalnızca kitabın kapağındaki "Doğu" sözcüğü yerine Küıdistan adını kullanmakla yetindik.

C. Aladag



I. Bölüm

Milli Meselenin Evrimi ve Sömürgeler Sorunu

Uluslar kapitalizmle birlikte oluştukları için milli mesele de insan toplumlarının tarihinde kapitalist dönemde ortaya çıktı ve kapitalizmin evrimiyle birlikte milli mesele konusundaki tezlerde de gelişmeler oldu.

Batı Avrupa’da burjuvazi, aristokrasi ve kiliseye karşı, köylü ve işçi kitlelerinin de desteğini sağlayarak mücadele etti. Batı Avrupa’da bir dizi burjuva devrimler! başgösterdi. «Ulus» un ve «vatan»ın birliği sağlandı. Burjuva hukuku, kültürü, sanatı feodal hukukun, kültür ve sanatın yerini aldı ve ekonomi ile birlikte ulusal dil, kültür ve sanat da hızla gelişti. Ancak burjuvazinin ulusal hayattaki bu devrimci atılımı, iktidara geldikten, ya da ona ortak olduktan sonra sönmeye başladı. Bundan böyle burjuvazi sınıf çıkarlarını korumak, genişletmek için bir yandan içerde işçi sınıfı ve köylüler üzerinde baskıları yoğunlaştırırken, diğer yandan yeni sömürü alanları, yeni pazarlar bulmak için başka ülkeleri ilhak etmeğe, sömürgeleştirmeye, ...
.....




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues