La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürt Mülteciler


Auteur :
Éditeur : Demokrasi Date & Lieu : 1988, Ankara
Préface : Pages : 350
Traduction : ISBN :
Langue : TurcFormat : 130x190 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Asl. Kur. 1781Thème : Général

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Kürt Mülteciler

Kürt Mülteciler

Mehmet Ali Aslan

Demokrasi


İnsan Hakları Evrensel Bildirisi Madde 14 — Herkes zulüm karşısında başka ülkelerden mülteci olarak kabulünü istemek ve bu ülkeler tarafından mülteci muamelesi görmek hakkını haizdir.

Madde 2 — Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir akide, millî veya İçtimaî menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin işbu beyannamede ilan olunan tekmil haklardan ve bütün hürriyetlerden yararlanır.

Türkiye, “Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme”yi de onaylamıştır. Sözleşme kanun hükmündedir. Fakat uygulanmıyor.

İktidar, Kürt Mültecilere, mültecilik statüsünü tanımamakta direniyor ve bu nedenle de mültecilere yapılmak istenen dış yardımlar engelleniyor. Mülteciler, uluslararası sözleşmelerden doğan hak ve özgürlüklerinden yoksun bırakılırken, yasaların zorunlu kıldığı Devlet yardımları da yapılmıyor.

Bu konuda kamuoyunu aydınlatacak bir çaba da yok. Merhamet edebiyatı, sığınmanın bir hak olduğu gerçeğini nerdeyse unutturacak. Sığınma hakkını ve bu açıdan Kürt Mültecilerin durumunu siyasal ve hukuksal boyutlarıyla inceleyen kitap, kamuoyunu aydınlatmak ve sorunun çözümüne katkıda bulunmak için yayımlandı.



VAHŞET

Auschwitz toplama kamplarını, Treblinka Cehennemini, gaz odalarını insanlık unutmayacak.
Dünya tarihinin en büyük cinayet örgütü, en geliştirilmiş öldürme tekniklerini burada uyguladı. Çocuk, kadın, genç, yaşlı ayrımı gözetilmeden milyonlarca insan öldürüldü.

Bu bir Nazi vahşetiydi. Bütün insanlığı dehşete düşüren bir vahşet.
40 milyon insanın ölümü ve dünyanın önemli bir bölümünün yıkımıyla sonuçlanan İkinci Dünya Savaşı’nı Hitler başlatmıştı.

Nazizmin ve Faşizmin saldırganlığına ve cinayetlerine karşı bütün Dünya güçleri birleşti. İnsanlık değerlerinin kurtarılması için savaştı. Ve de başardı.

Nazi Almanyası yenildi. Hitler intihar etti. Nürnberg Mahkemesi, insanlık suçu işleyen Nazi devlet adamlarını ve askeri şeflerini cezalandırdı.

Dünya, insanlık tarihinin bu en korkunç olaylarını bir daha yaşamamak ve binlerce yıllık gelişmenin ve mücadelenin ürünü olan insanlık değerlerini korumak için bir takım önlemler almaya çalıştı. Birleşmiş Milletler örgütü’nün kuruluşu, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabulü, barış ve silahsızlanma için gösterilen çabalar gibi...

Nazi liderlerinin bir kısmı intihar etmiş, bir kısmı ağır cezalara çarptırılmış ve tümüyle etkisiz hale getirilmişlerdi. Nasıl olursa olsun, bir daha geri gelemiyecekleri umuluyordu.

Ne yazık ki bu umut gerçekleşmedi. Onların insana düşman, insanlığa ve bütün insani değerlere düşman ruhları, bu kez yeni bedenlerde, hem de Nazilerin geri ırklar arasında saydıkları bedenlerde ortaya çıkmıştı.

Bu, yıllardır Irak Halklarını ezen, iç barışa engel olan Irak yöneticileriydi.
Şahın zulmünden kurtulmanın sevincini henüz yaşayan kardeş İran Halkı, 1980 de Irak’ın saldırısına uğradı. Nazilerin saldırgan ruhu, Irak yöneticileriyle tekrar tarih sahnesine çıkıyor ve Ortadoğu’yu kan ve ateşe boğuyordu.

Sekiz yıllık savaşta bir milyondan fazla insan öldü. Milyonlarca insan yaralandı ve sakat kaldı. Savaşın her iki ülkeye verdiği zarar ise 400 milyar doları aştı.

Bu, barışa karşı işlenen bir suçtu. Sorumluların yargılanıp cezalandırılmaları gerekirdi.
Oysa İran İslam Devrimi’nin Ortadoğudaki etkilerinden çekinen ve Ortadoğuda mevcut dengelerin değişmesini istemeyen büyük güçler, Irak’ı desteklediler, gerekli her türlü yardımı sağladılar.

Suçlu Irak Yönetimi, bundan cesaret alarak yeni suçlar işledi. İran birliklerine karşı kimyasal silah kullandı. Sivil hedeflere ve kentlere hava akmları düzenledi. Bu şekilde savaş suçu da işledi.
Dünyanın büyük güçleri, Nazi Almanyası’nın cinayetleri kendilerini de hedef aldığı için ona karşı birleşmișlerdi. Ortadoğudaki halklar için Nazi vahşetinden farklı ...




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues