La bibliothèque numérique kurde (BNK)
Retour au resultats
Imprimer cette page

Kürdistan'da Kişilik Sorunu - I


Auteur :
Éditeur : Melsa Date & Lieu : 1992, İstanbul
Préface : Pages : 150
Traduction : ISBN : 3 - 92 33 27 - 05 - 6
Langue : TurcFormat : 130x190 mm
Code FIKP : Liv. Tur. Fir. Kur. N°2279Thème : Politique

Présentation
Table des Matières Introduction Identité PDF
Kürdistan'da Kişilik Sorunu - I

Kürdistan'da Kişilik Sorunu - I

Ali Fırat

Melsa

"Bağımsız ve gelişmiş toplumlar ve uluslarda kişilikler genellikle oturmuş bir yapıda; sınıf ve ulus kişiliği gelişmiş boyuttadır. Belli bir kuramsal temelde herkes ne yaptığını, neye hizmet ettiğini iyi bilir ve rolünü kendi toplumsal ve ulusal çıkarlarına uygun olarak oynar. Dolayısıyla, bu toplumlarda ve uluslarda normal gelişme dönemlerinde kişiliğin güçlü bir rol ile ortaya çıkması gereği kendisini fazla dayatmaz. Fakat bizim gerçekliğimizde, ulusal ve toplumsal konulardaki yabancılaşma ve çarpıklığın, sınıfsal ve ulusal düzeydeki kişiliğin, bırakalım kendisi için olumlu düşünce geliştirmesine, tam tersine olumsuzlukta derinleşmesi ve işbirlikçilik, inkarcılık ve uzlaşma düzeyinin daha çok gelişmesine yol açmiş olması, Kürdistan somutunda, dünyanın herhangi bir ülkesinde olduğundan çok daha fazla kişiliğin rolünü öne çıkarmakta ve belirleyici bir konuma yükseltmektedir. Madem ki, maddi yapı ve yaşanan gerçekler, yani kişiliğin dayandığı ulusal, toplumsal ve ekonomik koşullar bu kadar elverişsiz bir durumdadır; o halde, bu elverişsiz gerçekliği aksi bir kutupta, güçlü bir kişilikle yaşama gereği de kendisini ortaya çıkaracaktır.

İdeolojik, politik, kültürel, ulusal vs. birçok düzeydeki geriliğin aşılması ancak büyük kişiliklerin ortaya çıkması olayı ile gerçekleştirilebilecektir. Bu anlamda da, Kürdistan’da kişilik sorunu başka herhangi bir ülkede olduğundan daha fazla yüklü bir durumdadır."


ÖNSÖZ

Neden kişilik sorunu? Türkiye ve Kürdistan devrimci ve demokratik mücadelelerinde önemi çok az kavranmış ya da çarpıtılmış olması nedeniyle, bilinçli ya da bilinçsiz olarak bir çok kişi bu konuyu niçin seçtiğimizi soracaktır.

Kişilik sorununu ele alıp tartışmaya sunmamız, herhangi bir zaman ve mekanda ortaya çıkmış, rastgele bir tutum değildir. Bu sorunun devrimci bir bakış açısından tüm boyutlarıyla aydınlatılması, binlerce yıllık sömürgeci egemenlik altında, kendi, kişiliğini neredeyse yitirme noktasına gelmiş Kürdistan halkının tarihsel ve güncel gerçeklerinin bir dayatması olduğu gibi, devrim dönemlerinin öne çıkardığı bir sorun olması nedeniyle, tüm görkemliliği ile halkımızın gündemine girmiş olan Kürdistan devriminin de mutlaka çözmek zorunda olduğu bir sorundur.

Ülkemiz ve halkımız günümüzde, çağla bütünleşmenin sancılarını çekmektedir. Yüzyıllardan beridir maruz kaldığı görülmemiş baskı ve sömürü nedeniyle Kürdistan halkı, neredeyse kendi kişiliğini yitirme gibi olumsuz bir gerçeği yaşamak zorunda bırakılmıştır. Böyle bir halkın kendisini tanıyabilmesi ve tarihini kendi elleriyle yazabilmesinin tek yolu, açıktır ki, ancak devrim olabilir. Ama böyle bir yola girebilmek, halkın üzerindeki her türlü baskı ve sömürü biçimini perdeleyen ve onun kendi kimliğini tanımasını engelleyen sahte görüntüleri yutmadan mümkün değildir. Fiziksel olarak çağın içinde yer alan ve fakat çağdaş gerçekler karşısında adeta kör, sağır ve dilsiz bir vaziyette duran Kürdistan halkı, ona bu gerçekleri özümsetip yaşatacak bir kılavuzu olmaksızın devrim yoluna giremez ve böyle bir yolda ilerleyemez. İşte bu nedenle başka ülkelerden çok daha fazla olarak Kürdistan'da, öncü bir kesimin halkın ulusal ve toplumsal geleceğini ve devrimin tüm özelliklerini bireysel ve örgütsel olarak kendi benliğinde somutlaştırması zorunludur. Kendisini bu sıfatla adlandıran, yani önder kişi ve örgüt olduklarını söyleyenler, halkın sırtında yaşayan bir sahtekârlar grubu olarak adlandırılmak istemiyorlarsa, ne olduklarını ve ne yapmak istediklerini teoride ve pracikte tüm özellikleriyle sergilemelidirler. Kürdistan'ın, katmerli bir yabancılaşmanın ürünü olan yozlaşmış ve ödlek aydınlarından gelebilecek tehlikeleri önleyebilmenin de yolu budur.

Daha da açık ifade etmek gerekirse, suret-i haktan görünen meleklerin ne tür şeytanlar oldukları tüm açıklığı ile ortaya konulmazsa, yüzyıllardır karanlıklara boğulmuş olan halkımızın umutları, son darbeyi de bizim yetmezliğimizden yiyecektir.
Bu anlayışımız ve inancımızın bir ürünü olarak biz, ulusal ve toplumsal kurtuluşumuzun biricik eylem kılavuzu olarak gördüğümüz Marksizm-Leninizm'i ülke somutumuzda, kişisel ve örgütsel yaşamımızda nasıl cisimleştirmek istediğimizi böyle bir yazıyla ortaya koymayı, sorumluluk anlayışımızın bir gereği olarak gördük. Aynı zamanda halkımız için nasıl bir ulusal ve toplumsal kurtuluş öngürdüğümüzün de bir göstergesi olan bu yazıda ortaya koyduğumuz anlayış ve önerilerimizle kendi kimliğimizi açıkça sergilediğimiz gibi, içinde bulunduğumuz dönemde muazzam önem taşıyan bir konuyu bu denli açıklıkla ortaya koyduğumuz için de, ilerici ve devrimci tüm güçlerin bu alandaki eksikliklerini gidermelerinde, kendilerine önemli bir araç sunduğumuz inancındayız.

Bu amaçla, öncelikle mensup olduğumuz halkın toplumsal koşulları ve bundan kaynaklanan olumlu ve olumsuz kişilik yapılarını ele aldığımız yazımızda olumsuz kişiliklerin aşılması, olumlu kişiliğin ise sürece damgasını vurabilmesi için öngördüğümüz koşulları ortaya koymaya çalıştık.

Sorunu ele alış ve çözümleyiş yöntemimizin Marksizm-Leninizm'in ruhuna uygun, doğru ve geçerli olduğuna inanıyoruz. Bu inancımızın bir ürünü olarak, tüm sorumlu halk güçlerini, aynı gerçeklerle kendi gerçek kimliklerini ortaya koymaya, bu temelde birbirlerini tanımaya ve dayanılma içine girmeye çağırıyoruz.

Ali Fırat



Giriş

Kişilik sorunu, insanlığın tarih sahnesine, toplumsal devrimlerle birlikte girmiştir. Toplumsal devrimler öncesinde sözkonusu olan kişilik, dönemin toplumsal özelliklerinden kaynaklanan, genelllikle dümdüz, silik ve vasat nitelikteki bir kişiliktir. Ama ne zamanki toplumdaki durgunluk yerini devrim dönemine bırakır, işte o zaman kişilik sorunu da ön plana çıkar.

Devrimden önceki toplum, gittikçe güçlenen felsefi-dini düşüncelerin, ahlaki ve geleneksel değer yargılarının ve çeşitli burumların etkisi alımda oluşan katılaşmış kurallar ile yönetilmektedir. Genel olarak, meşrulaşmış bir ekonomik biçim ve bu temel üzerinde inşa edilmiş bir üst yapı ve siyasal kurumlaşmalar hüküm sürmektedir. Bütün bunlar ise, ebedi ve ezeli, değişmez kurallarmış gibi, insanların belleğine, kişiliğine ya zorla veya zor ile birlikte çeşitli meşrulaştırma araçlarıyla benimsettirilmiş, bu anlamda da, toplum veya birey tarafından kabul görmüşlerdir. Mevcut düzenin hizmetinde olan din, felsefe ve ahlâk da her zaman sürekli propagandalarla toplumun, dolayısıyla da dünyanın değişmezliğinden dem vurmuştur.

Elbette ki, bu derece yaygın kurumlaşmalar içersinde bireyin yaratıcı rolü, yani kişiliğin toplumdaki rolü son derece sınırlandırılmıştır. O, bu durumda sadece toplumun dönen çarklarının basit bir dişlisidir. Değil bu çarkı parçalamak, tam tersine daha düzgün işlemesini sağlamak için«çaba harcar. Kısacası onun için esas ve geçerli olan, iyi bir düzen adamı olarak düzenin kusursuz işlemesini sağlamaktır. Kişiliğe damgasını vuran bu özelliklerdir. Açık ki, burada sözkonusu olan düz ve silik bir kişiliktir. Eski düzenin ideal konumunun kişiliğe yansıması çok genel olarak böyledir.

.....

 




Fondation-Institut kurde de Paris © 2024
BIBLIOTHEQUE
Informations pratiques
Informations légales
PROJET
Historique
Partenaires
LISTE
Thèmes
Auteurs
Éditeurs
Langues
Revues